Ander nieuws

Zestig procent van Amerikanen is voor een geleidelijke overgang van fossiele naar duurzame brandstoffen. 55% van Republikeinen, 83% van democraten.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de facto de staten North Carolina en Pennsylvania toestemming gegeven om door te gaan met het tellen van ingezonden stemmen tot enkele dagen na de verkiezingsdag.

Trackers veilig?

De financiële pers staat deze week vol met necrologieën van Jack Bogle, oprichter van Vanguard beleggingsfondsen en pionier van de ‘tracker’ of Exchange Traded Fund (ETF). Professionele beleggers verslaan zelden de markt, dus je kunt beter een mandje hebben waarin alle aandelen zitten, dat dobber je met de markt mee. Dat is de theorie. Hij had gelijk, ETF’s werden snel populair. Maar de groei begon pas echt na de wereldwijde financiële crisis van 2009-12. Intussen is 22% van de ‘free float’ van de S&P aandelen in beheer van ETF’s; Vanguard alleen al beheert 7% van alle aandelen in de S&P500. Nog riskanter: de liquiditeit wordt mogelijk gemaakt door market makers en die zijn ook al zo schaars: Susquehanna verzorgt 7% van de handel in Amerikaanse ETF’s, Jane Street 7% van de wereldwijde handel in ETF’s. Zij hebben geen verplichting om markten in stand te houden; wat gebeurt er bij de volgende schok, als er ook geen centrale banken klaarstaan om financiële instellingen te redden? Er is al een Wall Street-veteraan die een ‘big short’ heeft geplaatst op de markt voor ETF’s …

Dat wordt ‘m dus ook niet

Buzzfeed heeft minder omzet dit jaar dan was beloofd. Personeel wordt met 8% ingekrompen. Vice Media, deze zomer nog ‘gewaardeerd’ op €4,9 miljard na een injectie van €382 miljoen door private equity investeerder TPG, gaat ook zijn omzetdoelen niet halen. The Daily Beast zou te koop staan. Fusion (Gizmodo, Jalopnik, The Onion, Jezebel) staat te koop. Mashable is net verkocht aan Ziff Davis voor een kwart van de waarde die het bedrijf vorig jaar nog had bedacht voor zichzelf.

Dit zijn allemaal ‘internet-native’ uitgeverijen die geen analoge geschiedenis hebben. Dus geen erfenissen van drukpersen of dure CAO’s. Zelfs met een lichte kostenstructuur slagen ze er niet in winstgevend te worden. Waarom niet? Facebook en Google:

Nu blijkt dat ze zelfs met grote ‘oplagen’ niet voldoende advertenties kunnen binnenhalen, stort het verdienmodel ineen. En daarmee het vertrouwen van financiers, die verlies subsidieerden in de verwachting dat winstgevendheid zou komen bij een stevig marktaandeel. Waar zouden deze nieuwsmedia nog hun omzet vandaan kunnen halen? De lezers. Maar die betalen niet voor nieuws.

De Amerikaanse revolutie?

De omstandigheden die zouden kunnen leiden tot een opstand in de VS:

90% van de bevolking had 33% van het privé-vermogen in 1989; dat is gedaald tot 23% in 2016.

De top 1% ging van 30% naar 39%, grotendeels door prijssstijging van aandelen en andere activa. Dat kwam weer door geldcreatie door centrale banken.

De economie groeide minder, banengroei sinds 2007 is lager dan in de twee decennia daarvoor.

Een belastingverlaging voor bedrijven leidt tot hogere dividenden, niet meer investering waar de hele economie baat bij zou hebben; want bedrijven weten nu al niet wat ze met hun winst moeten. De wig wordt dus groter.

Amerikanen kozen Donald Trump – mede – uit frustratie over de tweedeling. De verkiezingen van 2018 en 2020 kunnen meer populisten aan de macht brengen, en de kans op een volksopstand vergroten. Zegt onder andere Andy Xie, voormalig econoom bij Morgan Stanley.

Cryptokaartenhuis?

Is de prijsstijging van Bitcoin en andere cryptocurrencies symptoom van een bubbel? Ja en nee. Ja: de prijsstijgingen worden voor een deel gestuwd door speculatie en creatieve toepassingen zoals ICO’s (waarover De Bicker vorige week berichtte). Maar er zijn nu 3 miljoen actieve gebruikers van alleen al Bitcoin, en er zijn veel meer cryptocurrencies. En het product blijft iets compleet nieuws, dat geen rivalen kent: een betaalmiddel dat internationaal werkt, vrijwel kosteloos.

Hoop voor de winkelstraat?

Als China de toekomst is, dan ziet het er niet zo zwart uit voor de ouderwetse winkelstraat. Alibaba, de online winkel die vaak wordt vergeleken met Amazon  zoekt het steeds meer in de combinatie van online en ‘offline’ oftewel winkels met puien. Jack Ma, baas van Alibaba, denkt dat ‘nieuwe middenstand’ de sterke kanten combineert van de laptop en de telefoon, de fysieke winkel, bezorgdiensten en data-analyse. Bijvoorbeeld: wat je thuis bestelt bij Walmart (online) kun je een paar dagen ophalen (data) bij de lokale winkel (fysiek), dankzij hele verfijnde samenwerking tussen pakhuizen, software en distributie (bezorg). Een bankier zegt: “De echte bedreiging voor de middenstand is waarschijnlijk niet ‘online.’ Het ziet er steeds meer naar uit dat de giganten van de e-commerce de winkelstraat willen doen – maar dan beter.” En als winkels niet meer omzet draaien maar meer een soort showrooms worden voor bestellingen die online worden gedaan – dan moet ook vastgoed uitkijken. Het bestaande model waarbij de huur wordt gerelateerd aan omzet, is dan niet meer werkzaam.