DAO

Staat voor ‘decentralized autonomous organizations,’ en is iets wat u en ik zo langzamerhand wel over moeten kunnen meepraten. Definitie: ‘Een groep georganiseerd rondom een missie, die coördineert middels zelf geschreven regels,  die worden gehandhaafd door middel van een blockchain.’ Soms oneerbiedig genoemd ‘een chatroom met een bankrekening.’ Ze worden ook wel vergeleken met coöperaties. Stel u voor: u wilt iets beginnen – een project, een goed doel, een club – en u kunt zelf de regels schrijven. Omdat die regels onderdeel worden van de blockchain en dus niet meer veranderd kunnen worden, hoeven mensen die willen meedoen zich niet af te vragen of u wel betrouwbaar bent.  
Het verschil dus met een coöperatie, een stichting of een BV: blockchain, die de spelregels onwrikbaar vastlegt en vasthoudt. Zodat de club geen behoefte meer heeft aan bestaande instituties, zoals notarissen, banken, belastingdiensten, rechters, politie, overheid. Praktisch nadeel: ze kunnen gehackt worden, en dan is de inleg foetsie. Dit artikel geeft een lijst van maar liefst 59 artikelen die de diepte in gaan. Deze is nuttig als introductie. Ook leuk: artikel getiteld ‘Van minachtend tot ongeïnteresseerd tot best wel opgewonden’, een verslag van NY Times en New Yorker verslaggever Adam Davidson.

Pro en contra crypto

Katie Haun, voormalig officier van justitie die vroeg in haar carriere crypto-oplichters vervolgde en in de gevangenis kreeg; nu is ze partner in Andreessen Horowitz, en zit ze in de RvC van Coinbase, een cryptocurrency handelsplatform.  Zij is ervan overtuigd dat cryptocurrencies de toekomst hebben. ‘Mensen die zeggen dat bitcoin zo onhandig is, zijn als mensen die in 1984 klaagden dat internet zo onhandig is omdat ze niet een film van twee uur op hun telefoon kunnen bekijken.’ Uitgedaagd door econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman die skeptisch vraagt: ‘Welk probleem gaat die crypto-munt dan oplossen?’ Een redding voor de twee miljard mensen die geen bankrekening hebben? ‘Als ze geen bankrekening hebben, hebben ze dan wel een computer met een internet-abonnement?’ Hij denkt dat crypto de klok 300 jaar terugzet. Papiergeld en plastic kaartjes zijn nu net uitgevonden om economisch verkeer zo makkelijk mogelijk te maken. Bitcoins ‘delven’ is net zo inefficiënt als goud delven: het kost tijd en geld.

 

Wat moet je met QR?

In China zijn 8-10 miljoen deelfietsen. Mede mogelijk gemaakt door de QR code: je scant de code op de fiets, hij ontgrendelt, en er wordt geld van je rekening afgeschreven. Eén van 16 voorbeelden van hoe QR code in China wordt gebruikt.

Terecht commentaar van lezer Peter Visser: “Waarom noem jij dit nou ook weer deelfietsen. Dit zijn huurfietsen met een bepaalde vorm van huren.”

Marc Andreessen uitgebreid

Investeerder Marc Andreessen van Andreessen Horowitz (bijgenaamd A16Z) is zo iemand waar je altijd iets van opsteekt. In november 2016 was Andreessen te gast bij Stanford. Michiel Hubeler bekeek de registratie van het gesprek en noteerde:

00:22  Andreessens privébibliotheek staat bij A16Z op kantoor. Silicon Valley SV is erg toekomstgericht. Elon Musk redeneert vanuit first principles. Probleem: die negeren geschiedenis. Een boek biedt je de gelegenheid om voor weinig geld en een paar uur tijd van die geschiedenis leren.
02:31  Veel boeken uit de bibliotheek gaan over de geschiedenis van Hollywood. Hollywood is veel competitiever dan Silicon Valley. Het zijn de twee bedrijfstakken die Californië groot hebben gemaakt en belichamen. Ondernemende mensen, veel ideeën (voor startups en filmscenario’s), veel mensen werkzaam die van buiten de regio komen. Een cultuur die grootse dingen schept: Google, Casablanca, Star Wars. Energieke mensen.
04:56  A16Z krijgt 2.000 pitches per jaar. Was de innovatie maar afgelopen, zoals Robert Gordon beweert, dan hoefde A16Z al die pitches niet meer bij te wonen! Andreessen leert door zich in wetenschap en geschiedenis te verdiepen. Om zelfrijdende auto’s te analyseren, kun je bestuderen hoe de introductie van de auto levens veranderde.
07:16  80-90 procent van de wetenschappers en ingenieurs die ooit geleefd hebben, leven nu. Daarom is Andreessen positief over innovatie. Robert Gordon is negatief omdat er geen laaghangend fruit meer is, zoals de stoommachine. Twee belangrijkste technologiekritieken: er is nauwelijks innovatie en productiviteitsgroei. En: er is zoveel innovatie dat er geen baan meer overblijft. Die kritieken staan haaks op elkaar en kunnen voor de economie als geheel niet allebei tegelijk kloppen.  Meer…

Les 1: grafieken

Hoe te liegen met grafieken. Deze bijvoorbeeld: de linker versie vergroot de trend door te beginnen bij 10, niet bij 0. Andere voorbeelden: in dezelfde grafiek twee verschillende eenheden gebruiken; inzoomen op een korte tijdsperiode, en de lange-termijn context weglaten.

Smartphone in China

Wat gebeurt er als een heel land de vaste telefonie, de PC, en de primitieve mobiel overslaat en meteen begint met smartphones? Dan worden die het primaire platform voor het dagelijks leven. Dus vinden daar de meeste vernieuwingen plaats. China telt 656 miljoen smartphonegebruikers, vooral geconcentreerd in zeven grote steden. Mobiel is voor hen ‘de afstandsbediening van het leven’ geworden, mogelijk gemaakt door WeChat, met meer dan 700 miljoen gebruikers in China. (podcast, tijdcodes tussen haakjes). Een vervelend land voor bankiers: credit card en iDeal zijn min of meer overgeslagen. (05:44) Betalingen via WeChat en Alipay stellen verkopers in staat om na de aankoop met de consument in contact te blijven. Dat is zo waardevol dat je korting krijgt als je electronisch afrekent ipv met contanten. (06:30) Iedereen kan via Taobao (eigendom van Alibaba) zijn persoonlijke onlinewinkel bouwen. Dat heeft ingebouwde standaardopties: korting, gratis verzending (15:35). Michiel Hubeler luisterde de hele podcast en turfde tijdcodes. Meer…

‘Gebaseerd op een waargebeurd verhaal’

screen-shot-2016-12-05-at-7-42-17-amscreen-shot-2016-12-05-at-7-35-57-am

Van Information is Beautiful. Veertien recente films, scene voor scene geanalyseerd.

Wearable aan ‘t werk

Het slimme horloge aan de pols registreert uw hartslag. Als je die kunt combineren met data van 100.000 andere dragers, en met de symptomen of patronen van mensen die een echte klinische test hebben ondergaan; daar vervolgens wat AI op zet; dan heb je een horloge dat patronen herkent en kan waarschuwen als uw hartritme zorgelijk wordt. Dat is de ambitie van de app ‘Cardiogram.’ 

Deel de eigendom – van je huis

Tot nu toe kun je met een huis twee dingen doen: huren of kopen. Als je koopt, ben je altijd 100% eigenaar en heb je een schuld aan de bank die een percentage is van het totaal, zeg 80%. Maar waarom zou je niet 95% eigenaar zijn? Of 91%? Dat is de gedachte achter Point, een startup in de VS die o.a. wordt gefinancierd door Andreessen Horowitz en gisteren met fanfare een tweede groeifase aankondigde. Point is niet een tweede hypotheek, want Point vraagt een percentage eigendom ter grootte van het percentage van de aankoopsom.  Point wordt dus mede-aandeelhouder, en vraagt geen rente; het gaat ervan uit dat het huis in waarde stijgt. Als het in waarde daalt krijgt het bij verkoop wel eerste rechten, na de bank, vóór de eigenaar. ‘De meeste innovaties zijn modaliteiten – doe hetzelfde maar dan op het internet. Of mobiel. Maar dit is een complete herbezinning van het concept van huiseigenaarschap,’ zegt A16Z op zijn website. Het brengt een huis dichter binnen bereik voor starters. Het is ideaal voor investeerders. Iets voor Amsterdam? (tip van M. Hubeler)

Functioneel boos zijn

Martti_AhtisaariDe Finse oud-premier Martti Ahtisaari was ook een succesvol internationaal bemiddelaar en kreeg daarvoor de Nobelprijs in 2008. Maar onorthodox. In plaats van te paaien en sussen werd hij voortdurend boos op de kemphanen die hij moest verzoenen. Een serie experimenten lijkt te bevestigen dat dit een manier is om partijen tot elkaar te brengen. Truc is dat je tegen allebei onaardig doet, zodat ze een gemeenschappelijke vijand ontdekken.