Liever een andere -isme?

Ouwe linkse econoom wordt geïnterviewd door nieuwe linkse website. Veilige omgeving dus, maar Robert Reich’s analyse is uit het Bicker-hart gegrepen. Kijk maar of u het ermee eens bent.

“Zelfs de Chinezen die zichzelf een communistisch land noemen beoefenen een vorm van kapitalisme, met erkenning van private eigendom en vrije ruil van goederen en diensten. Het gaat niet over kapitalisme versus een andere -isme, want er is geen andere -isme.  De vraag is hoe je kapitalisme zo organiseert dat het grote geld niet alle regels schrijft.”

Sommige mensen bekritiseren kapitalisme omdat het is gebaseerd op consumptie en economische groei, wat leidt tot klimaatverandering door overconsumptie. Bent u het daar mee eens?

“Economische groei is iets anders dan consumptie. Groei geeft een samenleving de kans om dingen te doen, ook milieubescherming. Rijke samenlevingen zijn schoner dan arme.” (…) “Wat we willen is groei, zodat we de keuzes kunnen maken die beter zijn voor de planeet. Die goed zijn voor onderwijs, en gezondheid. We willen groei die investeert in mensen, niet simpel alleen maar meer consumptie.”

En meer.

Waarom Bernie Sanders terrein wint

Linkse website Alternet zet nog eens op een rijtje waarom zo veel Amerikanen zich bekocht voelen en zouden stemmen voor Sanders. Het minimumloon is onvoldoende om van te leven, de rijken worden rijker en het belastingsysteem bevoordeelt ze, de politiek wordt gegijzeld door donaties van grote bedrijven die tweederde van alle donaties storten. Grote banken worden groter, de VS heeft de meeste kinderen die in armoede opgroeien van de hele OESO.

‘VS is nu een corrupte oligarchie’

Voormalig president Jimmy Carter naar aanleiding van een beslissing van de Supreme Court om beperkingen op politieke donaties weg te halen. “Dit is een aanranding van datgene wat Amerikanse democratie zo goed heeft gemaakt. Nu is het gewoon een oligarchie, waarin je alleen nog maar een nominatie – of een benoeming – als president kunt krijgen met ongelimiteerde politieke omkoping. Hetzelfde geldt voor gouverneurs, senatoren en afgevaardigden.  (…) Dit is een complete ondermijning van ons politieke systeem door de grote donoren, die gunsten verwachten nadat de verkiezing heeft plaatsgevonden.” Het enige wat mensen tot inkeer kan brengen is een ‘afschuwelijk, enorm’ omkopingsschandaal, zegt hij.