Ambacht

Ambachtslieden zijn schaars en steeds moeilijker te vinden. Zelfs voor bedrijven die worden gezien als ‘technologie’-gedreven. Bob Mansfield was 13 jaar hoofd ‘hardware-ontwerp’ bij Apple, dus verantwoordelijk voor de ingewanden van  achtereenvolgens de Mac, de iPod, de iPhone, de iPad. Hij ging in juni 2012 met pensioen, uitgezwaaid door Tim Cook; in augustus van hetzelfde jaar werd hij weer aangenomen. Verantwoordelijk voor ‘nieuwe producten;’ volgens de WSJ enkelvoud: de Apple auto. Software-ontwerper Glenn Reid werd door Steve Jobs ingehuurd bij NeXT en opnieuw bij Apple. Mike Janicek was een eenvoudige sleutelaar die eerst als zzp’er in Cupertino werkte aan toetsenborden en muizen; toen werd aangenomen als hoofd ontwerp van verbindingen en behuizingen, tot 2010; en toen opnieuw in 2014 om de Apple Watch uit de nood te helpen. Hij beheerste metaalbewerking.

Jony Ive zei in 2014: ‘Zo veel ontwerpers die komen solliciteren weten niet hoe ze dingen moeten maken, omdat werkplaatsen duur zijn voor de ontwerpscholen en computers goedkoop. Dat is de tragiek – je kunt vier jaren bestuderen hoe driedimensionale dingen in elkaar zitten, zonder er ooit zelf eentje te maken.’

App Store omzetrecord

Apple meldt dat in de twee weken eindigend 3 januari de omzet in de App Store €1 miljard was, voor apps en ‘in-app aankopen.’ De meeste apps zijn gratis dus welke zijn dan zo bijzonder dat mensen er geld voor over hebben? Spelletjes (Clash of Clans, Monster Strike, Game of War – Fire Age en Fantasy Westward Journey); film en televisie (Netflix, Hulu en HBO), en fitness (dankzij de Apple Watch).

Overigens daalt Apple aandeel gestaag omdat markt afname ziet in verkoop van meest winstgevende product, de iPhone.

Apples met korting!?

Ziet er naar uit dat Apple in samenwerking met eBay gebruikte maar gerenoveerde iPhones 5 aanbiedt met een jaar ‘Apple garantie.’ Pagina hier.

Wordt de volgende iPhone geheel van glas?

9807-1746-140708-Fusing-2-l

Apple heeft patent aangevraagd op een behuizing die rondom van glas is. Wordt toegelicht met allerlei tekeningetjes zoals hierboven. Reacties op AppleInsider zijn enthousiast.

Apple patenteert betere microfoon voor iPhone

… en dat is geen overbodige luxe, zoals wij weten. Deels door ‘noise-suppressing’, deels door extra microfoontjes.

8846-243-patent-140403-l