Mijlpaal

De Amerikaanse overheid heeft eind vorige maand aangekondigd dat ze een nieuw ontwerp voor een kernreactor zal goedkeuren. Het is pas het zevende modeltype dat goedkeuring verkrijgt in de VS – en het eerste voor een zogenaamde ‘Small Modular Reactor’ (SMR). Een aantal bedrijven is ontwerpen aan het testen. Bill Gates investeert zwaar in één daarvan. In China is een SMR-prototype dit jaar begonnen te draaien; de testfase duurt naar verwachting zeven jaar, maar dan zou China als eerste de kerncentrales op grote schaal kunnen bouwen. De verwachtingen zijn hooggespannen: ze kunnen in een fabriek worden gebouwd en verscheept naar de klant, wat een enorme besparing in tijd en geld oplevert. Bovendien zijn ze inherent veiliger, en produceren ze minder kernafval. Zie ook eerdere Bickers op zoekwoord ‘thorium.’

Liever China

Rusland heeft gisteren met China afgesproken om samen een basis op de Maan te bouwen. Dat betekent dat Rusland niet meedoet aan een soortgelijk programma van de VS, onder de naam Artemis.

Vergissing van $500 mln

‘Citibank heeft net voor 500 miljoen dollar geleerd dat een goede User Interface nuttig is,’ is de kop boven dit artikel. Overboeking van $7,8 miljoen werd eentje van $900 miljoen. Transactie was uitbesteed aan onderaannemer in India. Die moest werken met dit scherm:

Hij zette een vinkje op de verkeerde plek; twee superieuren keurden het goed en 900 miljoen vloog de deur uit. Een aantal klanten stortte terug, maar er bleef nog 500 miljoen kleven bij de resterende ontvangers. Een federale rechter in de VS vond dat die best mochten vertrouwen dat zo’n grote bank niet zo’n enorme vergissing zou maken.

 

Sterft uit

Als u liever een kleinere smartphone gebruikt – zo eentje die u met één hand kunt bedienen – behoort u tot een uitstervende minderheid. Verkoop van iPhones met schermpjes van minder dan 6 inch diameter – SE en 12 Mini – loopt niet goed.

 

Hoe doe je dat?

Wat hebt u liever: een auto die 600 kilometer elektrisch kan rijden en dan een uur moet opladen; of een auto die 300 kilometer kan rijden en in 5 minuten oplaadt? Israelisch bedrijf StoreDot gokt op het tweede, en probeert accu’s (oplaadbare batterijen) te maken die snel kunnen laden. Dit artikel is voor het naadje van de kous: hoe zou je dat moeten doen, wat moet je overwinnen? Opladen warmt de accu op; snelladen maakt hem heel warm. Dus in de accu van StoreDot staan de ‘cellen’ ver uit elkaar, en zijn er gaten voor ventilatie. Maar dan heb je een veel grotere accu. Om de omvang terug te brengen moet je materiaal hebben dat meer energie ‘vasthoudt’ per kubieke centimeter. Zo gaat het artikel, stap voor stap, verder. Goed te volgen.

Sprookje

In 1982 vond de Britse regering  dat Engelsen niet voldoende beseften dat er een ‘computer’-revolutie aan de gang was. Dus moest de BBC ook een TV-serie produceren. Maar daarvoor moest een ‘computer’ worden gebouwd, die bepaalde kunstjes moest kunnen uitvoeren. Die opdracht ging naar Acorn, een dreumes die pas drie jaar bestond. Die belde en schreef – internet en e-mail bestond nog niet – naar Intel in Californië,  de wereldleider in de productie van CPU’s, central processing units.  Maar Intel nam de telefoon niet op. Dus ontwierp Acorn zijn eigen chip. Die was best goed omdat hij weinig energie verbruikte en weinig hitte produceerde. Dat werd opgemerkt door Apple. Die wilde namelijk een soort draagbare computer maken – de Newton – en je wilt niet een computer die te heet is om vast te pakken…. Nou ja, de Newton flopte in 1993 maar Apple bleef het ontwerp gebruiken en etc – het basisontwerp van Acorn zit nu in de meeste smartphones en game consoles in de hele wereld, en het bedrijf heet nu ARM.

Vinci-brug

Leonardo da Vinci schreef in 1502 in op een verzoek van Sultan Bayezid II om een brug te ontwerpen voor over de ‘Gouden Hoorn,’ het water tussen Constantinopel (Istanboel) en Galata. Een afstand van 300 meter, bijna tien keer zo veel als de meeste bruggen in die tijd. Da Vinci’s ontwerp was revolutionair: een enkele boog, die hoog genoeg zou zijn om zeilboten onderdoor te laten varen, met twee ‘uitwaaierende’ landhoofden om hem beter bestand te maken tegen aardbevingen.

De brug werd nooit gebouwd; maar studenten op MIT hebben een model gebouwd, met blokken uit een 3D-printer, dat aantoont dat het ontwerp niet alleen elegant maar ook robuust is.

Zut!

Na Amazon haalt nu ook Google zijn schouders op over Franse wetgevers. Frankrijk is het eerste land in Europa dat een wet heeft aangenomen die zoekmachines als Google verplicht om kranten te betalen voor citeren. Dat zou kranten helpen tegen de imperialistische Amerikaanse kolossen, die tenslotte maar groter en rijker worden door goede sier te maken met het werk van arme Franse letterknechten.

Prima, zegt Google, dat citeren we niet meer een kop en een alinea, maar alleen de kop. Dat mag nog wel onder de nieuwe wet. Dat leidt misschien tot minder verkeer naar de websites van Le Monde, Libération, etc. Tant pis.