2020 in kunst

Artnet News laat zich niet kisten: pandemie of niet, het publiceert een lijst archeologische hoogtepunten van 2020. En dat zijn er nogal wat. Nieuwe mummies gevonden in Luxor, en 100 beschilderde sarcofagen in Saqqara, net te zuiden van Cairo. De layout van Stonehenge heeft akoestisch voordeel, net als een concertzaal. En ook dit:

Enorme rotstekeningen, 12.000 jaar oud, gevonden in Colombia in het Amazonegebied. Wilde beesten in de IJstijd.

Ai Weiwei

Chinees dissident kunstenaar Ai Weiwei in een openbare verklaring aan de vooravond van een tentoonstelling in Toronto: “Wat er uit ziet als een conflict van het Westen met de situatie in China vindt zijn oorzaak in de weigering van het Westen te accepteren dat het medeplichtig is aan de schepping van dit monsterlijke regime,” schrijft hij. “Uiteindelijk zal er niets veranderen. China negeert volledig zogenaamde universele waarden. Het staat onder controle van een één-partijstelsel waar burgers nooit het recht hebben gehad te stemmen. China heeft het goed gedaan onder die omstandigheden. Het echte probleem komt van het Westen waar iedere visie en verantwoordelijkheid ontbreekt.”

Geen reserve

Beroemd schilderij van David Hockney wordt overmorgen aangeboden op een veiling in New York ‘zonder reserve,’ oftewel geen minimumprijs. Volgens kunstkenners is dit nog nooit vertoond. In de markt gonst een bedrag van ‘$60-80 miljoen.’ Christie’s zegt dat de drempel is weggehaald om meer mensen uit te dagen om mee te bieden. Maar mensen die dat soort bedragen over hebben, maken niet zo snel emotionele beslissingen. Musea kunnen al helemaal niet meebieden op dit niveau. De verkoper is Joe Lewis, een 80-jarige miljardair die zijn fortuin heeft gemaakt in de valutahandel. Een ‘reserve’ betekent ook dat hij afziet van winst boven het vastgestelde bedrag. Dus is hij ervan overtuigd dat het ding veel meer waard is dan $60 of $80 miljoen?

Palmyra weer open?

Palmyra, twee keer bezet en deels vernietigd door ISIS, zou volgend jaar weer toeristen kunnen ontvangen zegt de gouverneur van Homs.

Gekkigheid

Russell Crowe zit in een scheiding, en dat kost geld. Dit weekeinde organiseerde hij een veiling van spullen om geld op te halen. Verkocht: een dinosaurusschedel die hij ooit van Leonardo diCaprio kocht ($60.738), de strijdwagen waar hij op stond in’Gladiator’ ($60.738), het harnas dat hij droeg in die film ($116.804), veel werken van Australische schilders; motorfietsen, een auto, dure horloges. Totaal $2,8 miljoen.

Trump heeft gelijk

Gisteren heeft de Amerikaanse president een wet bekrachtigd die politici verbiedt om een schilderij van zichzelf te laten maken op kosten van de overheid. De overheidsgebouwen in Washington hangen er vol mee; het kost maar maar liefst $500.000 per jaar; een doorn in het oog van senator Bill Cassidy, Republikein voor Louisiana, de initiatiefnemer. Het wetsvoorstel werd gesteund door een Democraat in het Huis van Afgevaardigden. “Every dollar the government spends on vanity projects for federal officials is a dollar that is not spent improving the lives of hardworking Americans,” zei hij. En zo is ‘t.

Niet langer gratis?

Het Metropolitan Museum of Art in New York overweegt voor het eerst in zijn geschiedenis entreegeld verplicht te maken –  voor toeristen. Die vormen 63% van het totaal bezoekersaantal. Tot nu toe is er een ‘suggested’ prijs van $25 per kaartje, maar je kunt gratis naar binnen wandelen. Het Museum is eigendom van de stad en krijgt jaarlijks $26 miljoen subsidie; tickets leveren $39 miljoen op. Maar als het museum toegang gaat heffen, trekt de stad misschien de subsidie in …

Ali privé

Muhammed Ali in bed met krijtjes en een kleurboek over militairen (1967). Onderdeel van een fototentoonstelling in de New-York Historical Society tot 26 maart. Ali zou dit jaar 75 zijn geworden.

Uit de Eiffeltoren

escalier-tour-eiffel-hd-2-artcurial-e1479987528696-683x1024

Een stuk wenteltrap uit de Eiffeltoren, gesloopt vanwege vervanging door lift, haalde op de veiling in Parijs woensdag een recordopbrengst. De schatting was €40.000, het eindbod €523.800. Afkomstig van een bieder uit Azië, per telefoon. Het stuk is ongeveer 2,5 meter hoog, dateert uit de oorspronkelijke bouw in 1889 en was onderdeel van de verbinding tussen de tweede en derde verdieping. Een zelfde stuk, maar dan 3,5 meter hoog, werd in 2013 geveild voor €220.000.

Spaarpot

iwan_baan_the_broad_facade-1-1024x680

Het Broad Museum is door het echtpaar Broad voor $140 miljoen gebouwd in Los Angeles. Steeds meer privé-musea in de VS. Ze worden deels geïnspireerd door belastingoverwegingen. Waardevermeerdering (capital gains) van alles in het gebouw is vrijgesteld van belasting. Politici vragen zich af of de belastingwet niet moet worden aangepast.