Hertelling en zo

Voor wie er nog geen genoeg van heeft:

Van de 31 hertellingen die er sinds 2000 zijn geweest bij verkiezingen in de VS (op staatsniveau), hebben er drie geleid tot een andere winnaar. Bij die drie was het oorspronkelijke verschil in stemmen tussen nr 1 en nr 2: 137 stemmen, 215 en 261.

De grootste verschuiving was 0,1% in de verkiezing voor de Staatsaccountant van Vermont. Gemiddeld was de afwijking na hertelling 0,019%.

Zou ‘stemfraude’ werken? Deze analist, professor politicologie aan U van Chicago, zegt: dan moet je onwaarschijnlijk goed kunnen plannen, en organiseren, en onwaarschijnlijke mazzel hebben.

Stel dat je besluit dat je 62.000 stemmen nodig hebt. (Dat is 1% van het totaal in 2016.) Dan moet je 62.000 kiezers overreden om een tweede, illegale stem uit te brengen. Dat is een misdrijf, met hoge straffen. Ga er maar aan staan. En zorgen dat niemand uit de school klapt.

Biden’s 0,6% in Pennsylvania vertegenwoordigt 240.000 stemmen.

Bij nader inzien ….

De gouverneur van Arizona heeft de Uber’s vergunning ingetrokken om zelfrijdende auto’s te testen. Te weinig garantie dat de publieke veiligheid wordt beschermd, zei hij. Volgens deskundigen is het merkwaardig dat de sensoren niet reageerden op de overstekende voetganger. Dit is de camera van de auto:

En dit is van de camera die naar binnen keek:

De Paus

Jorge Mario Bergoglio, Argentijnse zoon van Italiaanse immigranten, is nu vijf jaar Paus Franciscus. AP verzamelde wat we weten. Hij beloofde Maria in 1990 om nooit meer TV te kijken en heeft zich daar aan gehouden. Hij kan opvliegend zijn, en vloekt als hij boos is. Hij heeft ischias, heupjicht. Hij houdt van mate, Zuidamerikaanse thee, en warmt zijn eigen eten op in de magnetron van het Vaticaan. Hij houdt van Caravaggio, Chagall, Mozart, Bach, en beschouwt Borges en Dostojevski als favoriete schrijvers. In zijn zwarte versleten rugzak neemt hij altijd een scheermes mee.

Minder bedreigd

De grote zeeschildpadden nemen weer in aantal toe. Studie van 299 populaties concludeert dat 95 waren gegroeid, 35 geslonken. In de overige was er geen toe- of afname, of er was te weinig bekend om een conclusie te trekken. Zes van de zeven soorten zijn nog steeds bedreigd, maar het gaat de goede kant op. Wat hielp: voorschriften voor andere visnetten, en het creëeren van beschermde stranden waar de beesten in alle rust eieren kunnen leggen en weer naar de zee kunnen shufflen.

Boottunnel

 

Hij gaat er toch echt komen: er is nu geld gereserveerd zodat de bouw van de Stad scheepstunnel in Noorwegen kan beginnen. De eerste tunnel voor boten ter wereld wordt 1.700 meter lang en verbindt twee fjorden. Veerboten kunnen de reisduur met uren, in sommige gevallen dagen verminderen omdat de route een stuk korter wordt en de schepen ruwe zeeën kunnen omzeilen. Opening verwacht in 2023.

Toevoeging 09:50: lezers corrigeerden: de Tunnel du Malpas (1675!) in Herault was de eerste, en Canal du Saint-Martin onder Parijs (1825), twee kilometer lang tussen Republique en Bastille, is langer.

De uitvinder van Bitcoin – of toch niet