Freiburg

Mooi foto-essay over de vrijwilligers die de kathedraal van Freiburg, de Munster (gebouwd 1270-1340), onderhouden. De 15 steenhouwers zijn lid van hetzelfde gilde dat de toren in de Middeleeuwen bouwde.

Seksisme

Is uw plantsoenendienst seksistisch? U denkt misschien van niet, maar vraag het eens aan de bomen. Amerikaanse tuinarchitect ontdekte dat adviseurs van Amerikaanse gemeentes de voorkeur geven aan mannelijke bomen want die maken geen zaadjes en andere rommel. Maar ze produceren wel stuifmeel. Dus veel Amerikaanse steden gaan iedere voorjaar gebukt onder wolken gele stof … (tip N. Kruijs Voorberge)

Echt!

Wat gebeurt er als je een zwart-wit foto inkleurt? Betoverend. Deze mensen zijn geen acteurs. Ze zijn niet geregisseerd. Dit is één van de ‘bananensteigers’ van Manhattan, gefotografeerd ergens 1890-1910. Meer voorbeelden en grotere foto’s achter de klik.

Mooi idee

Eerste van hopelijk een serie ‘reisgidsen’ door niet langer bestaande landen. Mogelijke volgende projecten: de Arabische staat Andalusia, het Ottomaanse Rijk. Latijns-Amerika kent ook veel verloren Rijken.

Oogstreel

Te koop:

Op enig moment staan er altijd wel 15 tot 20 huizen van architect Frank Lloyd Wright te koop. Zo ook nu. Van Arizona tot Massachussetts.

Mysterie opgelost

Spanjaard ontketent twitterstorm als hij vraagt: wat betekenen die strepen bovenop de ‘amsterdammertjes’ in Madrid? Mysterieuze code? Antwoord nu binnen: architect Victor Muñoz Sanz moest tien jaar geleden van de gemeente iets verzinnen voor de bovenkant. Die vonden ze te kaal. Dus dacht hij na over het materiaal waarvan ze gemaakt zijn: ijzer. Misschien iets naar bron? Eerst wilde hij naar ijzererts-steden verwijzen. Uiteindelijk werden de lijnen verwijzingen naar steden in de wereld die zijn opgebouwd rondom een product: Fordlandia in Brazilië, Ivrea in Italië (Olivetti), en Zlin in Tsjechië, waar de Bata schoenenfabriek in 1894 werd opgericht. Uiteindelijk schreef Muñoz Sanz, die nu in Nederland woont, zijn scriptie over Bata.

Baardbelasting

In 1699 voerde Russische tsaar Peter de Grote een ‘baardbelasting’ in. Hij was net terug uit Parijs en Nederland en daar was iedereen fris geschoren. De Rus die niet wilde scheren moest belasting betalen en kreeg als ontvangstbewijs een munt zoals deze. Hij werd in 2016 gevonden in Pleskau (aan de grens met Letland) samen met 5.000 andere munten, en pas onlangs geïdentificeerd. Men zou weemoedig kunnen denken dat Russische leiders ooit West-Europa als voorbeeld namen – maar Peter de Grote was ook in een machtsstrijd met de Orthodoxe kerk, die baarden toejuichte.

Oogstreel

Pompstation Skovshoved in Kopenhagen, ontworpen door Arne Jacobsen in 1938. Uit ‘It’s a Gas!,’ een fotoboek vol spectaculaire pompstations.

Wat aten ze?

Het dieet van gladiatoren was stevig in de koolhydraten en bevatte verrassend weinig eiwitten: veel bonen en gerst, weinig vlees of vis, en veel calcium. Blijkt uit analyse van botten in een graf nabij Ephesus in Turkije.