Perpetuum mobile?

De wapenindustrie in de VS is de grootste ter wereld. ‘Het militair-industrieel complex’ zoals Eisenhower dat noemde. Nu de VS zich niet alleen uit Irak maar ook Afghanistan heeft teruggetrokken, zou dat wat minder kunnen. Deze studie waarschuwt dat er veel geld gaat naar deze bedrijfstak, die desondanks lobbiet voor meer, meer, meer. Er zijn altijd nieuwe bedreigingen, zoals China, of Iran, of Rusland. En zou een korting op de begroting van het Pentagon niet ook economische krimp kunnen veroorzaken, als deze bedrijfstak zo groot is? Dat is een argument waar politici gevoelig voor zijn. (tip B. Suringar)

Dat valt wel mee, lijkt het. De helft van de Pentagon-begroting gaat naar leveranciers (vliegtuigen, schepen, munitie, kleding etc). Die begroting was in 2019 ongeveer 3,7% van het BBP. Dus ruwweg 1,8% voor het militair-industrieel complex. Een korting zou geen economische aardverschuiving zijn.

PS: er zijn landen die meer uitgeven aan hun bewapening:

Hek erom

Uw zoekgedrag op internet is ook handelswaar. Third-party data, heet dat. Bedrijven kopen die om vervolgens op hun eigen site advertenties te tonen die precies voor u zijn uitgezocht.  En ze verkopen uw zoekgeschiedenis op hun eigen site. Maar de roep om privacy-bescherming wordt steeds luider. Dus heeft de New York Times besloten: vanaf deze zomer kopen we geen data meer van anderen, en analyseren we onze lezers uitsluitend op basis van hun bewegingen op onze site. Die segmenteren we dan, en zo bieden we die aan de adverteerders aan.

Dit kunnen alleen bedrijven die voldoende grote aantallen bezoekers of lezers hebben. De Times heeft nu 6 miljoen abonnees.

Apple auto

Apple heeft Drive.ai gekocht, een nieuw bedrijf dat bezig was zelfrijdende auto’s te ontwikkelen. Deels om te voorkomen dat de veelbelovende onderzoekers zouden worden weggekocht door andere bedrijven. Dus Apple is nog steeds bezig met autonoom rijden.

Zonde

Oliemaatschappijen fikken aardgas af dat vrijkomt bij het oppompen van olie. Dit is een belangrijke bron van CO2-uitstoot. In 2018 ‘verbruikten’ ze evenveel gas als de bevolking van Zuid- en Midden-Amerika in een heel jaar. Wereldwijd een toename van 3% ten opzichte van een jaar eerder.

406 maanden warmer

Afgelopen oktober was de oppervlakte van de aarde warmer dan het gemiddelde voor alle oktobers van de periode 1951-1980. Daarmee is het de 406de maand achter elkaar waarin de temperatuur boven het gemiddelde van de vorige eeuw lag. Oftewel: bijna 34 jaar lang.

Goedemorgen

Voormalige baas van de CIA twittert eventjes terug naar de President. Hij zegt dat Trump zich terecht zorgen maakt over het onderzoek van Robert Mueller, en noemt hem een ‘charlatan.’

Spotify diversifieert

De Zweedse dienst voor stromende muziek heeft Soundtrap gekocht voor €25,4 miljoen, een startup die zegt een ‘online muziekstudio’ te bieden. Dat betekent dat je je eigen liedjes kunt opnemen met de microfoon op je laptop of telefoon (!), je valse stem kunt laten omvormen tot hij goed klinkt,en panklare percussie in je eigen muziek kunt invoegen. Wat moet Spotify hiermee? Axios denkt dat Spotify naar de beurs wil, en enkel muziek streamen een te dun product vindt om beleggers te verleiden.

Toevoeging (tip M. Hubeler): analist Tren Griffin heeft een lange analyse van de ‘streaming music’ bedrijfsvorm, voor mensen die overwegen te investeren. Hij zegt: Pandora c.s. hebben lage winstmarges omdat ze compleet afhankelijk zijn van hun leveranciers (de platenmaatschappijen) die dus de macht hebben over de prijsvorming. Ook: ze hebben geen eigen content. De helft van de uitzendingen van Sirius, de satellietradio in de VS die als model geldt, bestaat uit nieuws en ander gesproken woord. Moet Spotify niet beter een podcastbedrijf kopen?

Toevoeging: muzikant R. Leslie schrijft: ‘Het blijft een speeltje als je het vergelijkt met echte opnamesoftware. Maar het is logisch dat ze deze stap nemen. Get them when they’re young. Ik denk dat het plan van Spotify is musici van de bodem af te creëren. Je ziet nu al dat ze hun algoritmes zo sleutelen dat onbekende artiesten een ietsje betere kans hebben een groot publiek te bereiken op hun platform. Dit is goed vanuit het perspectief van hun luisteraars die de authentieke indie-ervaring willen… En het is goed voor Spotify omdat ze dan minder afhankelijk zijn van de platenmaatschappijen. Als Spotify een hele sloep indie-artiesten kan opbrengen die voor hun inkomen niet afhankelijk van de platenmaatschappijen zijn en afhankelijk van Spotify, dan zijn zij opeens de nieuwe platenmaatschappij. Dus dit verbaast me niet: Spotify kondigt met deze app aan dat ze de “opnamestudio” aan gaan bieden, wat vroeger dus een van de rollen was van de platenmaatschappij. En hoe meer musici in het ecosysteem van Spotify opgroeien, hoe meer macht Spotify heeft in de industrie. Makes sense?’

Facebook = dopaminedrip

Voor wie het nog niet door had, legt Sean Parker, mede-oprichter van Facebook, het nog één keertje uit: “Het doel is simpel: jouw aandacht zo lang mogelijk vasthouden. Daarom geven we je een beetje dopamine om de zoveel tijd, omdat iemand ergens een ‘like’ heeft gegeven of een commentaar. Daardoor ga jij weer meer content bijdragen, en daardoor krijg je weer meer ‘likes’ en commentaren. (…) we exploiteren een zwakke plek in de menselijke psychologie.”

 

Trumps toorn

Een grote duit in de zak

Van tijd tot tijd hoor je mensen die vinden dat Google, Facebook, Amazon etc. te veel macht hebben. Net als Standard Oil begin 20ste eeuw, of AT&T eind vorige eeuw zouden ze gedwongen moeten worden op te splitsen. Maar nu voegt zich een zwaargewicht in dit koor: Yoshua Bengio, die samen met o.a. Geoffrey Hinton (werkt nu bij Apple) en Yann LeCun (Facebook) geldt als één van de pioniers in machine learning en kunstmatige intelligentie. Hij zegt: “Concentratie van rijkdom leidt tot concentratie van macht. Dat is één van de redenen waarom monopolie zo gevaarlijk is. Het is gevaarlijk voor democratie.”