‘Niet bang zijn voor AI’

Elon Musk is zo bezorgd over Kunstmatige Intelligentie die ons gaat knechten dat hij de computers wil temmen door ze rechtstreeks aan onze breinen te koppelen. Kevin Kelly, oprichter van Wired, is relaxeder. Vijf redenen: Intelligentie is niet ééndimensionaal, dus ‘slimmer dan mensen’ is een concept zonder betekenis. Mensen hebben geen brein dat voor alles gebruikt kan worden, en AI’s ook niet. Nabootsen van het menselijk denkproces is te duur. Dimensies van intelligentie zijn niet oneindig. En intelligenties zijn slechts één factor in vooruitgang. Denken is niet voldoende: natuurkundigen moesten nog steeds een Hadron Collider bouwen in Cern om te testen of hun theorie over de Higg’s Boson klopte. Lang, grondig artikel. Lees het om onderstaande grafiek te begrijpen:

Het is de schuld van de media

Bekende klacht, zowel van links als rechts. Maar nu van een interessantere bron: Snopes, de website die zich tot taak heeft gesteld alle onzin op het internet te bestrijden met feitenchecks. De stelling van hoofdredacteur Brooke Binkowski: er is zo veel bezuinigd op nieuwsredacties dat ze zelf onzorgvuldiger zijn geworden. Dus komt er meer slordigheid in de krant, de website, het TV-nieuws. Dus vertrouwt de consument geen enkel medium meer. Dus is een verhaal van een obscure bron net zo geloofwaardig als dat in de New York Times.

Apple schept op

Apple is ‘de NSA van AI’ oftewel geheimzinnig over wat ze doen met kunstmatige intelligentie. Dat zit nu eenmaal in Apple’s geschiedenis: we praten niet over wat we doen, dat hoor je wel als we een nieuw product uitbrengen. Maar het maakt het lastiger om slimmeriken aan te trekken. Die denken dat al het spannende werk wordt gedaan bij Google en Facebook. Dus geven vijf toppers van Apple dit lange interview. Veel voorbeelden van AI in uw iPhone.