The invention of Russia

Dit is onderdeel van een BBC serie waarin eerder verschenen ‘The Invention of …’ Polen/Britain/Nederland/de Verenigde Staten/etc.’ (‘Invention’ moet je niet vertalen als ‘uitvinding,’ want het is meer als ‘constructie.’ Bedenksel. Whatever.) Nu de derde aflevering, over Catherina de Grote (oorspronkelijk Sophia, een adellijk meisje uit Stettin, toen Duitsland, nu Szczecin in noordwest-Polen), die meehielp in het complot om haar sullige echtgenoot Peter III te vermoorden.

Gewicht=energie (2)

Ook Popular Mechanics en de BBC berichten nu over de vorderingen van bedrijven die energie opslaan door gewichten op takelen bij overschot, en energie leveren door de gewichten langzaam te laten dalen. Complementeert schone zon en wind, die zeer wispelturig energie produceren. Het gaat hard nu.

Vingerafdruk

U weet waarschijnlijk wel dat iedere foto die u maakt op uw telefoon, automatisch metadata krijgt toegevoegd: waar en wanneer hij is geschoten. Die zijn voor iedereen toegankelijk. Donald Trump en consorten wisten dat kennelijk niet. Toen hij met Corona in het ziekenhuis lag publiceerde het Witte Huis twee foto’s die hem aan het werk toonden. Implicatie: deze man werkt voor de natie, ziek of niet, elke dag. Maar een slimmerik zag aan de metadata dat ze tien minuten na elkaar waren genomen.

Maar er is kennelijk nog meer informatie die een foto weggeeft: met welk toestel hij gemaakt is. Iedere fotosensor is anders. Dus net zoals detectives kunnen zien welke kogel met welk vuurwapen is afgeschoten, kunnen experts zien welke camera welke foto heeft geschoten.

Marslanding

Misschien bent u er al mee doodgegooid maar wie toch nog even wil terugkijken: video van de landing van Perseverance op Mars is vrijgegeven door NASA. Het blijft krankzinnig, dat we een gebeurtenis op een andere planeet kunnen filmen en de beelden terugsturen. Waarom deze landing zo bijzonder is, legt NASA uit in een eerdere video.

Havana Syndroom

Medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Havana kregen in 2016 plotseling last van duizeligheid, hoofdpijn vergeetachtigheid, en hoogtevrees. Ze dachten dat het werd veroorzaakt door radiogolven. De Amerikaanse overheid kon geen verdachte signalen ontdekken. Later gebeurde hetzelfde op de ambassade in Gunagzhou, China. Uiteindelijk concludeerde de National Academy of Sciences dat de symptomen ‘consistent zijn met de effecten van directe, golvende radio frequentie energie.’ Dit rapport werd de afgelopen vier maanden geheim gehouden door het State Department, maar lekte uiteindelijk uit. Er staat niet in wie de signalen verzonden zou hebben.

Modder

Apple en Facebook zijn allebei jonge bedrijven, uitgegroeid tot mondiale supermachten, allebei met hoofdkantoor in Californië. Je zou zeggen: geboren bondgenoten. Maar ze vinden elkaar niet zo leuk en gooien regelmatig met modder. Voor ingewijden allemaal oude koek, voor ons leuk.

Apple’s Cook over Facebook: hun klanten zijn hun inkomstenbron. Wij beschermen de privacy van de klanten.

Zuckerberg over Apple: Apple houdt concurrenten buiten de deur zodat zij alleen toegang hebben tot de klantgegevens.

Cook: Wij hadden ook onze klantendata te gelde kunnen maken – maar hebben ervoor gekozen dat niet te doen.

Zuckerberg: Als ze zich echt zo zouden bekommeren om hun klanten zouden ze hun prijzen verlagen.

Tot nu toe waren ze tot elkaar veroordeeld: Facebook wil de iPhonegebruikers, Apple’s klanten willen Facebook op hun telefoon. Maar Apple heeft aangekondigd dat het ‘App Tracking Transparency’ wil invoeren. Dat betekent dat klanten niet langer ongevraagd en automatisch hun browse- en andere data delen met de app die ze gebruiken – maar expliciet, per app, toestemming moeten geven. Facebook heeft al erkend dat het daar last van gaat krijgen.

Marco van Basten

Zegt in een podcast met Steve Crossman van de BBC dat de blessurepijn die hij heeft geleden door voetbal, alles verpestte. ‘Met alle kennis die ik nu heb, het was het niet waard.’ (41:45-42:05). Hij kan goed golfen, hij speelt squash, maar hij kan geen voetbal meer schoppen zonder pijn. (34:55) Kon niet lopen zonder pijn, dus moest blijven zoeken naar behandeling ‘als gewoon mens.’ Op zijn 31ste moest hij ervoor kiezen om zijn enkel te laten blokkeren zodat hij wel kon lopen, maar nooit meer rennen. (53:00) (tip HDAW van Notten)

Bomen helpen

China produceert 28% van wereld CO2 maar is ook meest actieve bomenplanter. Volgens nieuw artikel in Nature heeft dat meetbaar effect.

Het wordt stil

Nieuwe demografische studie in The Lancet concludeert dat de groei van de wereldbevolking de komende decennia hard zal afnemen en dat de totale bevolking zijn maximum al zal bereiken bij 9,7 miljard mensen in 2064. Dat is interessant. Demografen weten allang dat de wereldbevolking hetzelfde pad zal volgen als de demografie van individuele landen: snelle groei aan het begin, die steeds meer vertraagt totdat er een plateau wordt bereikt. De studiegroep van de VN (beetje vergelijkbaar met IPCC dat over klimaat gaat) gaat er tot nu toe van uit dat er 11 miljard mensen zullen zijn in 2100. Deze nieuwe studie, van de Universiteit van Washington, denkt dat het plateau dus veel lager ligt; en voegt er aan toe dat de wereldbevolking vervolgens zal krimpen, tot 8,8 miljard in 2100.

In 23 rijke landen zal de bevolking zo snel afnemen dat ze over tachtig jaar gehalveerd zou zijn. Daaronder zijn: Spanje, Italië, Japan, Thailand, Zuid-Korea. Italië zou bijvoorbeeld van 61 miljoen mensen nu, krimpen naar 28 miljoen. Belangrijk: deze studie gaat uit van reproductieratio’s (hoeveel kinderen worden er gemaakt) en extrapoleert die; met migratie wordt geen rekening gehouden.

Zelfs China zal zijn piek bereiken, over vier jaar al (2024) – bij 1,4 miljard. En vervolgens krimpen tot bijna de helft, 732 miljoen, in 2100. Uitzondering, zoals te verwachten: sub-Sahara Afrika, waar de bevolking zal verdrievoudigen tussen nu en 2100.

Enorme verschuivingen dus: minder belasting voor de planeet, minder zorg over voedsel en water en energie; maar een veel oudere wereldbevolking, en grote migratiestromen vanuit Afrika.

‘Accudag’

Elon Musk doet alsof hij binnenkort met enkele belangrijke aankondigingen komt, onder de noemer ‘Battery Day.’ De BBC noemt enkele fronten waarop doorbraken te verwachten zijn (en zie ook De Bicker van enkele weken geleden):

Levensduur. De Chinese fabrikant van accu’s CATL, de grootste ter wereld, maakte vorige week bekend dat hij een accu heeft ontwikkeld die 1,9 miljoen kilometer mee gaat, 16 jaar lang. De meeste accu’s nu hebben een garantie voor 100.000-250.000 kilometer over 6-8 jaar. Hij kost slechts 10% meer om te maken. Door de lange levensduur is hij ook geschikt voor gebruik als opslagplaats voor windmolens en zonnepanelen, of thuisgebruik.

Kosten. Een lithium-ion accu kostte 1.000 dollar per kilowattuur in 2010, 300 dollar in 2016, en kenners verwachten dat we dit jaar door de 100 dollar breken. Dat is het punt waarop accu’s net zo goedkoop energie produceren als benzine- of dieselmotoren.

Bereik. Lagere kosten betekent dat er meer of grotere accu’s in een auto gebouwd kunnen worden. Dat betekent: sneller laden en meer bereik (600-800 km).

Massaproductie. De BBC verwacht dat Tesla een ‘Gigafactory’ gaat bouwen in Engeland, en een ‘Terafactory’ in Texas.

Is waterstof niet veel kansrijker? Toyota, Hyundai en Honda gokken er nog steeds op. Volkswagen – dat voluit gaat voor elektrisch – zegt dat elektrisch laden veel efficiënter is:

Eén van de schrijvers van het efficiency rapport van Volkswagen zegt dat waterstof wél geschikt is voor zwaar transport, niet personenauto’s. Zie hier.