‘Cash is ….’

Rapport van de ECB: Europeanen willen niet zonder cash. Over de hele EU gemeten is contant geld nog steeds het gewoonst: 59% van transacties in 2022. De trend is duidelijk: het was 72% in 2019 en 79% in 2016, maar ‘Bargeld’ houdt dapper stand. Plastic was 34% van de transacties in 2022. Let wel: in 2022 was het totale bedrag aan transacties voor het eerst groter in plastic dan in contanten: 46% tegen 42%.

Betalen met de telefoon is nog steeds exotisch: 3% van transacties, vergeleken met 1% drie jaar eerder.

 

De vooruitgang

Tech-schrijver Benedict Evans heeft weer een paar nieuwtjes. En lid van de Chinese censuurcommissie heeft geopperd dat alle uitingen op sociale media vóór publicatie zouden moeten worden goedgekeurd. Als je de hoeveelheid gif leest op Twitter etc dan zou je bijna gaan verlangen naar een goeie ouderwetse dictatuur. Maar toch maar niet.

En Twitter heeft de mogelijkheid gecreëerd om lange artikelen te koppelen aan tweets. Dat zou een oplossing zijn voor de ‘strings.’ Maar hoe is dat anders dan een link naar bijvoorbeeld Medium? Vraagt Evans zich af. ‘Nou ja, Twitter is tien jaar onhandig druk geweest met niks doen, dus een beetje experimenteren moet toegejuicht worden.’

Kijk goed

Helemaal niet belangrijk maar wel gaaf: Google Maps ‘vangt’ bij het fotograferen van een stuk van Kansas toevallig een B-2 Stealth bommenwerper.

Schande?

Facebook wordt op de pijnbank gelegd door de Wall Street Journal, die allerlei interne documenten gebruikt om te laten zien hoe nonchalant Facebook omgaat met schadelijke content en de gevolgen voor gebruikers. Facebook riposteert door de complete interne memo’s te publiceren, waaruit een andere context blijkt. Ben Evans, Brits veteraan van Silicon Valley, zegt: ‘Ik weet niet of dit iemand van mening doet veranderen. Er is nu een groep mensen die ervan overtuigd is dat Facebook boosaardig is. (…) De rest van ons, wij weten dat er veel rotzooi is op internet, en vooral op Facebook, en dat Facebook niet helemaal de zaken onder controle heeft; en tegelijkertijd moeten we erkennen dat FB 40.000 mensen betaalt om content te filteren, dat dit moeilijk werk is, en dat Facebook misschien te vaak de verkeerde beslissingen neemt, en te vaak groei voorrang geeft boven het oplossen van problemen. ‘Misschien zijn dit soort problemen hooguit te beheersen, niet op te lossen. Maar wanneer zouden we kunnen zeggen dat Facebook erin geslaagd is? Hoe moet je dat succes afdwingen? Hoe schrijf je nou de afdwingbare en meetbare wetgevende respons op ‘sommige sociale media veroorzaken depressies bij sommige gebruikers,’ zonder dat je meteen alle modebladen dwingt te sluiten?’

Tyler Cowen heeft dezelfde reflex.

India

India heeft de laagste data-tarieven voor mobiele telefoon in de wereld, en het hoogste gebruik van data per gebruiker. Reliance is een familieconglomeraat dat zich de afgelopen vijf jaar heeft ingevochten in de telecomwereld. Mede dankzij een prijsoorlog door hen begonnen (de JioPhone kost 30 dollar) heeft India nu 450 miljoen smartphone gebruikers. Google heeft vorig jaar 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in Jio Platforms, dat nu de JioPhone Next lanceert, met Android software. De één zegt: dit is een enorme markt met honderden miljoenen potentiële klanten die de 20ste eeuwse middenstand overslaan en in één keer overspringen naar de digitale wereld, en Reliance is de ideale partner. De ander zegt: dat hebben we al vaker gehoord. Hoe dan ook, het wordt een mooi spektakel.

Werkgever Amazon

Jeff Bezos heeft zijn laatste brief aan aandeelhouders geschreven, als CEO. Hij schrijft deze keer onder andere over Amazon als werkgever. Werknemers krijgen normale pauzes, en genoeg tijd om even uit te blazen. Amazon heeft het minimumloon in de VS verhoogd naar 15 dollar. Er is coaching voor wie dat wil. Beoordeling is altijd over een langere periode, omdat er van alles is dat iemand’s effectiviteit in een dag of een week kan verminderen. 94% van de mensen die er werken zegt dat ze vrienden zouden aanraden te gaan werken voor Amazon. Toch willen sommige werknemers de vakbond binnen hebben. Dat, zegt Bezos, zou een aansporing moeten zijn voor ons om het nog veel beter te doen.

Typische Bezos ‘kaizen,’ schrijft commentator Benedict Evans: ga niet zitten hakketakken over symptomen maar ga op zoek naar de bron van de problemen.

Helaas

Nieuwe website unfortunately.io genereert afwijzingsbrieven. Voor als u honderden sollicitaties krijgt. Of tientallen aanvragen voor start-up financiering. Of iets anders. ‘Goed geschreven, AI-generated,’ zegt de website. Kies de toonhoogte: resoluut, begripvol, te druk, ‘kan mijn partners niet mee krijgen ….’

Koningsdrone

Ik weet niet of dit echt is, maar als het nep is weet ik ook niet hoe het is gedaan – deze drone begint op straat en vliegt dan door de voordeur een bowling alley binnen, waar hij door de nauwste openingen sjeest. En nee, de film is niet versneld, dat zie je aan de bowlende mensen …..

UPDATE: lezer W. de Jager van het blad ‘Dronewatch’ stuurde dit artikel waarin iets meer wordt uitgelegd hoe de film tot stand is gekomen.

‘Minstens zo spectaculair is deze video uit eigen land, waarin je ziet hoe een brandweerkorps zich klaar maakt om uit te rukken,’ schrijft hij. En hij heeft gelijk.

Amazon almachtig?

Shopify verkoopt zelf niets – het biedt bedrijven een platform om spullen te verkopen aan consumenten. De omzet van (de klanten op) Shopify verdubbelde vorig jaar tot $120 miljard. Dat is ongeveer het niveau waar Amazon’s platform-voor-derden drie jaar geleden zat. (nu $275 mrd.) Een serieuze, snelgroeiende concurrent dus. Les 1: Amazon is niet almachtig, en niet onaantastbaar. Benedict Evans plukt er nog twee lessen uit. 2: Je kunt scoren met iets wat makkelijk leek. ‘Toen Drew Houston bezig was om Dropbox te ontwikkelen, zei iedereen aan wie hij het liet zien: ‘Daar zijn er al honderden van!’ en hij antwoordde telkens weer: ‘Ja, maar welke gebruik jij?’ En 3: internet gaf kleine bedrijven de kans om consumenten direct te bereiken. Dat ontdekken nu ook de grote bedrijven, die tot nu toe eigenlijk business-to-business waren. “Unilever verkoopt geen zeep, het verkoopt pallets met zeep.”

Exchange gehackt

Iemand uit China heeft Microsoft Exchange gehackt, en daarmee de afgelopen dagen toegang verkregen tot het mailverkeer én de servers van 30.000 (!) Amerikaanse bedrijven, organisaties gemeenten, etc. De achterdeur repareren en verstevigen heeft geen zin want de inbrekers konden hun eigen achterdeuren installeren, en hebben dat ook gedaan, zegt de beveiligingswebsite Krebs on Security. De aanval is nog steeds gaande; kwetsbaar zijn de software versies uit 2013 tot en met 2019. Krebs zegt dat ‘honderdduizenden’ organisaties in de rest van de wereld al zijn gecompromitteerd.