Een misverstand

Katten zijn net zo aanhankelijk als honden, zegt een nieuwe studie die 70 kittens en 38 volwassen katten een jaar lang observeerde. Ze hechten zich aan hun menselijke huisgenoot – nou ja, tweederde van de beestjes. Maar katten drukken zich nu eenmaal anders uit. Daardoor ontstond het misverstand dat ze hautain zijn en mensen beschouwen als bedienden. Echt niet, hoor.

Hoe koffie werkt

De meeste stimulerende middelen verhogen de bloeddruk en de toevoer van bloed naar de hersenen. Cafeïne doet juist het tegenovergestelde. Dus hoe stimuleert het dan? Doordat het sommige gedeelten wel stimuleert, en andere niet. Die imbalans verhoogt entropie, laten we zeggen algemene onrust, in de hersenen en vooral de delen die cognitie sturen: zien, beweging, alertheid. (tip A. van Rossum)

Muzieksmaak vroeg bepaald

Onze smaak in muziek wordt al vroeg bepaald en verandert opmerkelijk weinig in latere jaren. Zo omstreeks 13, 14 jaar kiezen we onze favoriete liedjes en die blijven het ankerpunt:

Conclusie op basis van data van Spotify.

Ai

Het International Ruimtestation schat dat er nu 500.000 stukjes en brokjes en brokken afval door de ruimte zweven. Met een snelheid van 24.000 kilometer per uur. Dat geeft zelfs een stukje van 14 gram massa. Als hij tegen een blok van massief aluminium opbotst ziet dat er zo uit:

(tip A. van Rossum)

De titel zegt het al

Sci-Hub

Piratensite voor wetenschappelijk onderzoek. Omzeilt betaalmuren van wetenschappelijke uitgevers zoals Elsevier en maakt vrijwel alle wetenschappelijk onderzoek gratis beschikbaar. Nu 48 miljoen ‘papers’ ontsloten. Krijgt toegangscodes van bevriende wetenschappers. Heel slim: als je op een betaalmuur stuit hoef je tegenwoordig alleen nog maar de URL van sci-hub in de URL van het artikel te plakken, achter de naam van het tijdschrift (dus achter .com of .org) en voor de code van het artikel. Uitgevers zeggen ‘dit is diefstal’ en procederen; de Kazakhstaanse studente neurowetenschappen en oprichter van Sci-Hub verweert zich met argument dat wetenschappers elkaar al jaren passwords cadeau doen, maar dan per post, op een forum of per twitter. Amerikaanse rechter gaf Elsevier gelijk in oktober; sci-hub gaf zichzelf een ander adres, nu sci-hub.io.

Update 2 mei 2016: URL is nu sci-hub.cc (tip van Gijs Broersen)

Wat is dat lichtje daar in de lucht?