China’s energieplannen

China heeft een enorme energiebehoefte (op dit moment 25% van de wereld, een derde meer dan de VS), die enorm groeit. Dus de overheid maakt de enormste plannen voor energievoorziening – groene, wel te verstaan. In 2030 moet de CO2-uitstoot pieken; daarna verminderen tot nul in 2060. Fossiel veroorzaakt te veel last voor de burgers; en er is fysieke ruimte voor hernieuwbare bronnen. Een zonnepark met panelen ter grootte van Singapore in de woestijn van Qinghai, in het Westen. Daarnaast: een stuwmeer met dam. Ook: windmolenparken. Totale capaciteit uiteindelijk 20 gigawatt. Een netwerk van Ultrahoog-voltage elektriciteitskabels, waardoor de energie naar het oosten kan worden getransporteerd. Dit is maar één voorbeeld.

Als China eenmaal zelfvoorzienend is, zal het zijn technologie kunnen leveren aan de wereld. Opwekking, transport, opslag. Dan zouden – bijvoorbeeld – Europese landen weer afhankelijk worden van een buitenland voor zijn energievoorziening. We merken op dit moment hoe vervelend dat kan zijn. (tip A. Kaizer)

Ambitie

Google wil de eerste multinational zijn die permanent en overal ter wereld emissievrij is. Die ambitie hebben veel bedrijven, maar Google wil het bereiken zonder gebruik van fossiele brandstoffen, en alleen ‘schone’ energie dichtbij de vestigingen; en zonder gesjoemel met CO2 certificaten. Het nieuwe hoofdkantoor dat in januari moet openen is symbolisch: de daken zijn bedekt met zonnepanelen (die door werknemers al ‘drakenschubben’ zijn gedoopt),  afgewerkt met gelaagd glas dat minder schittert. De  duizenden pijlers van de fundering dienen als geothermische accu en gebruiken aardwarmte voor verwarming en warm water.

Grote probleem vormen de datacenters, waar de servers draaien. Die vreten energie. Dit leidt tot allerlei nieuwe gedachten. In België krijgt een datacenter noodstroom van een bedrijf genaamd Elia. Die gebruikte dieselgeneratoren. Nu helpt Google Elia die te vervangen door grote lithium-ion accu’s. Maar wat doe je als noodstrooom niet nodig is? Energie aanbieden aan de energiemaatschappij, om te verkopen aan ‘gewone’ klanten. Zo wordt Google onvermijdelijk een part-time nutsbedrijf, op allerlei plekken in de wereld.

Tikkie in Brazilië

De centrale bank van Brazilië heeft een soort Tikkie betaalsysteem ontworpen en op de markt gezet dat in de eerste elf maanden al door 110 miljoen Brazilianen minimaal één keer is gebruikt – de helft van de bevolking. Waarom zo snel omarmd? Banken berekenen hoge tarieven voor overboekingen. En corona betekende dat veel mensen gedwongen op urenbasis gingen werken, of los-vast; met dit ‘Pix’ systeem kun je net zo makkelijk betalen als met cash.

Schade

Redelijk emotievrije barometer: hoe veel moeten verzekeraars uitkeren aan schade die wordt veroorzaakt door extreem weer. Dat neemt over een periode van 20 jaar ontegenzeggelijk toe. Enige onzekerheid: zijn er nu meer bedrijven die hogere verzekeringspolissen sluiten?

Groot, groter …

Het grootste en duurste privéjacht ter wereld is voor Jeff Bezos, en wordt gebouwd door Oceanco in Alblasserdam. 127 meter lang en naar verluidt meer dan 500 miljoen dollar. Het is in de laatste fase van aanbouw. Foto’s nog niet op het web, maar volgens Bloomberg lijkt het op het jacht van vriend Barry Diller (getrouwd met Diane von Furstenberg), de Eos.

De Eos (foto South China Morning Post).

Kennelijk is de wereldmarkt voor superjachten nooit zo goed geweest. Mede dankzij corona.

Kloof

Hoe zuidelijker de landen, hoe groter de krimp in BBP dit jaar, valt te concluderen uit deze voorspelling van de Europese Commissie. Bloomberg interpreteert dat als: hoe meer afhankelijk van toerisme, hoe kwetsbaarder.

Op slot

Vakje linksboven is handleiding: hoe veranderde het ‘uitgaansgedrag’ na 8 maart in verschillende landen? Duitsland, Zweden, Zuid-Korea: niks aan de hand. Frankrijk, Italië, Spanje: achter de luiken. Hong Kongers gingen op 16 februari al niet meer de deur uit. Cijfers van Google, dat kijkt waar onze mobiele telefoons zich bevinden.

Check

Wacht eventjes, schrijft P. Vloemans: dat artikel dat voorspelt dat lithium-ion accu’s niet zo snel goedkoop zullen worden – dat is een studie gefinancierd door de halve oliewereld. ‘The MIT Energy Initiative gratefully acknowledges the 10 consortium members whose generous sponsorship made this research possible: Alfa, Aramco, BP, Chevron, Equinor, ExxonMobil, Ferrovial, General Motors, Shell, and the Toyota Mobility Foundation. We also thank Bosch for its contribution to the project,’ staat er in de inleiding.

Vloemans zegt ‘kijk hier eens naar: Bloomberg’s NEF voorspelt dat de prijs van accu’s al in 2023 zal zijn gezakt tot $100 per kWu.’ (en dat na een daling van $1,100 per kWu in 2010 naar 156 kWu in 2019.)

Dus wie heeft er nu gelijk? Is een MIT studie per definitie onbetrouwbaar omdat hij wordt gefinancierd door belanghebbenden? Bloomberg’s NEF eet ook uit de hand van de bedrijfstak: ‘The group also undertakes custom research on behalf of clients and runs senior-level networking events.’

Misschien heeft MIT een factor onderzocht die door anderen over het hoofd is gezien. Het is in ieder geval een rustige, degelijk beargumenteerde samenvatting. Misschien heeft NEF beter zijn huiswerk gedaan. NEF zegt dat grondstoffen slechts een klein deel van de totale kosten zijn, en dat autofabrikanten goedkoper zullen kunnen produceren door schaalvergroting, standaardisering en verbeterde ontwerpen.

 

Op reis!

Toerisme wereldwijd is de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd in totale omzet en nu goed voor $1,6 biljoen (in 2017) oftewel 2% van de totale wereldeconomie; direct en indirect goed voor 10% van alle banen in de wereld. En Europa is het Disneyland van de wereld:

Voor aan de muur?

Papieren obligaties en aandelen van failliete bedrijven zijn een verzamelaarsding. Stukken van de vele ondernemingen van de huidige president doen het momenteel goed. Dit certificaat uit 1999, bewijs van aandeelhouderschap in Trump Hotels & Casino Resorts Inc, doet nu $800 op eBay. Het bedrijf zelf werd van de beurs gehaald in 2004 na faillissementsaanvragen.