Schade

Redelijk emotievrije barometer: hoe veel moeten verzekeraars uitkeren aan schade die wordt veroorzaakt door extreem weer. Dat neemt over een periode van 20 jaar ontegenzeggelijk toe. Enige onzekerheid: zijn er nu meer bedrijven die hogere verzekeringspolissen sluiten?

Groot, groter …

Het grootste en duurste privéjacht ter wereld is voor Jeff Bezos, en wordt gebouwd door Oceanco in Alblasserdam. 127 meter lang en naar verluidt meer dan 500 miljoen dollar. Het is in de laatste fase van aanbouw. Foto’s nog niet op het web, maar volgens Bloomberg lijkt het op het jacht van vriend Barry Diller (getrouwd met Diane von Furstenberg), de Eos.

De Eos (foto South China Morning Post).

Kennelijk is de wereldmarkt voor superjachten nooit zo goed geweest. Mede dankzij corona.

Kloof

Hoe zuidelijker de landen, hoe groter de krimp in BBP dit jaar, valt te concluderen uit deze voorspelling van de Europese Commissie. Bloomberg interpreteert dat als: hoe meer afhankelijk van toerisme, hoe kwetsbaarder.

Op slot

Vakje linksboven is handleiding: hoe veranderde het ‘uitgaansgedrag’ na 8 maart in verschillende landen? Duitsland, Zweden, Zuid-Korea: niks aan de hand. Frankrijk, Italië, Spanje: achter de luiken. Hong Kongers gingen op 16 februari al niet meer de deur uit. Cijfers van Google, dat kijkt waar onze mobiele telefoons zich bevinden.

Check

Wacht eventjes, schrijft P. Vloemans: dat artikel dat voorspelt dat lithium-ion accu’s niet zo snel goedkoop zullen worden – dat is een studie gefinancierd door de halve oliewereld. ‘The MIT Energy Initiative gratefully acknowledges the 10 consortium members whose generous sponsorship made this research possible: Alfa, Aramco, BP, Chevron, Equinor, ExxonMobil, Ferrovial, General Motors, Shell, and the Toyota Mobility Foundation. We also thank Bosch for its contribution to the project,’ staat er in de inleiding.

Vloemans zegt ‘kijk hier eens naar: Bloomberg’s NEF voorspelt dat de prijs van accu’s al in 2023 zal zijn gezakt tot $100 per kWu.’ (en dat na een daling van $1,100 per kWu in 2010 naar 156 kWu in 2019.)

Dus wie heeft er nu gelijk? Is een MIT studie per definitie onbetrouwbaar omdat hij wordt gefinancierd door belanghebbenden? Bloomberg’s NEF eet ook uit de hand van de bedrijfstak: ‘The group also undertakes custom research on behalf of clients and runs senior-level networking events.’

Misschien heeft MIT een factor onderzocht die door anderen over het hoofd is gezien. Het is in ieder geval een rustige, degelijk beargumenteerde samenvatting. Misschien heeft NEF beter zijn huiswerk gedaan. NEF zegt dat grondstoffen slechts een klein deel van de totale kosten zijn, en dat autofabrikanten goedkoper zullen kunnen produceren door schaalvergroting, standaardisering en verbeterde ontwerpen.

 

Op reis!

Toerisme wereldwijd is de afgelopen 20 jaar verdrievoudigd in totale omzet en nu goed voor $1,6 biljoen (in 2017) oftewel 2% van de totale wereldeconomie; direct en indirect goed voor 10% van alle banen in de wereld. En Europa is het Disneyland van de wereld:

Voor aan de muur?

Papieren obligaties en aandelen van failliete bedrijven zijn een verzamelaarsding. Stukken van de vele ondernemingen van de huidige president doen het momenteel goed. Dit certificaat uit 1999, bewijs van aandeelhouderschap in Trump Hotels & Casino Resorts Inc, doet nu $800 op eBay. Het bedrijf zelf werd van de beurs gehaald in 2004 na faillissementsaanvragen.

Hoop voor kernafval

Gerard Mourou, winnaar van de Nobelprijs voor natuurkunde 2018, pleit voor het vernietigen van kernafval met laserstralen. Dat verkort de tijd dat het spul radioactief is van duizenden jaren naar enkele minuten. De ultra-intense dosis laserstraling, van korte afstand, dient de atomen een soort ‘karateklap’ toe waardoor deze uiteen vallen en nieuwe atomen vormen die niet radioactief zijn.

Probleem is: deze ‘transmutatie’ wordt al tientallen jaren bestudeerd in de VS, Duitsland, België en Japan, zonder veel zicht op praktische toepassing. Fysiek zou het mogelijk moeten zijn, zegt een prof, maar er zijn zoals altijd stappen onderweg die heel lastig zijn. Frankrijk haalt 71% van zijn elektriciteit uit kernenergie, verreweg het grootste percentage in de wereld, en heeft dus ook het grootste probleem met kernafval. (tip A. Nieuwland)

Verschuivende wereldhandel

Handel tussen de VS en China is maar een klein en slinkend deel van de wereldhandel. Ontwikkelingslanden nemen steeds meer voor hun rekening.

Twintig jaar geleden vond 62% van alle bilaterale handel plaats tussen de VS, Canada en Europa. Nu is dat 47%. In 53% van de handel is nu een ontwikkelingsland betrokken. Weliswaar van arm naar rijk of vice versa – slechts 14% van de hele wereldhandel is tussen ’emerging markets’ onderling. Maar dat verandert snel. Bijvoorbeeld: Brazilië en Argentinië exporteren 78% naar ontwikkelende landen; dat was 50% in 1997.

China koopt nu 29% van zijn landbouwproducten in Latijns Amerika, dat was 6%. Het spiegelbeeld: het aandeel van Nederland in dat segment (export van landbouwproducten naar China) ging in twintig jaar van 17% naar 4%.

Het probleem van vrouwen

Studie anonimiseerde aanvragen voor subsidies (bij de Gates Foundation) en ontdekte dat aanvragen door vrouwen veel minder vaak werden gehonoreerd dan aanvragen door mannen. Blijkt dat mannen ‘grotere’ woorden gebruiken. Die worden geassocieerd met hogere ambities en hogere doelen. Vrouwen gebruiken ‘smalle’ bewoordingen. Komen dus bescheiden over. Dat is niet wat de jury wil horen.

Andere studie laat zien dat als slimme meisjes op de middelbare school in een klas komen met ambitieuze jongens, ze later in hun leven minder goed gaan presteren – economisch gezien. Er studeren er minder af, ze hebben lagere cijfers voor beta-vakken, ze worden vaker huismoeder.

Mogen we hier conclusies uit trekken? Econoom Tyler Cowen doet dat wel: het zelfvertrouwen van vrouwen is kwetsbaar.