Handelsoorlog 2.0?

Heeft een Chinees bedrijf spionagechips ter grootte van een rijstkorrel gemonteerd in servers die werden gebruikt door Apple, Amazon en enkele andere leveranciers van de Amerikaanse overheid? Het zou een onderaannemer in China zijn geweest van SuperMicro Computer, een Amerikaans bedrijf. Als het waar is, is het de perfecte nachtmerrie, een scenario waar spionnen en romanschrijvers al jaren voor hebben gewaarschuwd. Het zou een goede reden zijn om de handelsoorlog nog wat verder op te voeren. Misschien de kiem van een echte oorlog. Maar Apple en Amazon spreken het hele bericht tegen, in lange, gedetailleerde replieken. Wie liegt? Hier het originele artikel, skepsis van Verge hier. Volg de rest van de media op Techmeme.

Kuur afmaken?

Een antibiotica-kuur moet je afmaken, is ons altijd geleerd. Anders vergroot je de kans dat de bacteriën niet volledig dood zijn en resistenter terugkeren. Maar een nieuwe studie in BMJ trekt die wijsheid in twijfel. Vroeger stoppen dan voorgeschreven is niet aantoonbaar riskant; langer doorgaan is onnodig en heeft zijn eigen risico’s. De duur van een kuur is lang geleden bedacht, zonder veel wetenschappelijke ondersteuning, meer uit een gedachte van ‘beter te lang dan te kort.’ Het wordt tijd dat we het advies ‘maak de kuur af’ intrekken.

Ook weinig is niet goed

Nieuwe 30-jarige studie zegt dat zelfs matig alcoholgebruik slecht is voor de hersenen. ‘Matig’ wordt gedefinieerd als 14-21 glazen per week, oftewel 2-3 glazen dag in dag uit, dus dit is duidelijk een Engelse studie. Maar goed. De kans op atrofie in de hippocampus neemt ook toe bij deze matige drinkers, en is drie keer zo groot als bij geheelonthouders. Dat wil zeggen: verminderd geheugen en verminderd ruimtelijk besef. Deze aantasting van het hersenweefsel is ook vaak voorbode van dementie en/of Alzheimer. Studie over 1985-2015, onder 550 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 43 bij aanvang.  Nog zorgelijker: ‘licht’ drinken, 1-7 glazen per week, waarvan lang werd gedacht dat het wel goed voor een mens zou zijn, is niet aantoonbaar gezonder dan geheel onthouding. (tip: D. Mulder)