Ons is toch de beste

Winsten van Amerikaanse bedrijven zijn de afgelopen 25 jaar iets meer gestegen dan die van Europese. Bij ons hangt de winstmarge al die tijd rond de 20%, in de VS nu 23%. Hoge winsten zouden in theorie concurrenten moeten aantrekken. Maar in de VS heeft ook een grotere machtsconcentratie in bedrijfstakken plaatsgevonden: de vier grootste fabrikanten (‘manufacturing’ ) zijn goed voor 43% van de omzet van de hele bedrijfstak; in consumentengoederen zijn de top-4 goed voor 30%.

Kan het te maken hebben met toezicht? Columnist in Boston Globe postuleert: de SEC, de Fed, de FTC en zeker het Amerikaanse Ministerie van Justitie zijn veel meer verweven met de politiek dan hun Europese tegenhangers en daarom te soft.

Waarom komt er geen technologie uit Rusland?

De definitie van ‘technologie’ is: het praktisch toepassen van wetenschappelijke kennis. Aan wetenschap geen gebrek in Rusland. Vaak doorbraken. ‘Jullie stelen onze uitvindingen!’ zegt een Russische wetenschapper. Maar er is geen ondernemerscultuur in Rusland: een ‘ondernemer’ is een misdadiger, denkt de Russische denker, en met hem de meeste Russen. Business is smoezelig. En er is ook geen rechtsstaat die patenten beschermt. Een echo van de vermaning van Silicon Valley-goeroe Peter Thiel aan nerds: onderschat nooit het belang van marketing en sales. Ze komen echt niet naar je toe, ook al heb je nog zo’n sjieke muizenval ontworpen. (uit: ‘From Zero to One’)

Een boek in plaats van een pil

Artsen in Engeland zijn deze zomer begonnen met een experiment: ze schrijven recepten uit waarmee je naar de bibliotheek kunt gaan in plaats van naar de apotheek. Een aantal gidsen voor depressie zijn op aanvraag beschikbaar. Vermoeden bestaat al langer dat een boek kan genezen. Gedachte is dat het boek je doet beseffen dat je niet alleen bent.