Wereldhandel en banen

Vertrouwd terrein, maar wel enkele nieuwe inzichten van econoom Bradford DeLong, die o.a. onder president Clinton diende. Veel goedbetaalde banen voor laagopgeleide mensen zijn de afgelopen 40 jaar verdwenen, en dat is voor een deel te verklaren door wereldhandel. Maar het werd een politiek debat, en: ‘In ieder ingewikkeld politiek debat heeft de partij die de schuld aan buitenstaanders kan geven, een voorsprong.’

Twee: zogenaamde ‘blue-collar’ banen vertegenwoordigden bijna de helft van alle (niet-landbouw)werk vlak na de Tweede Wereldoorlog. Nu nog maar 17%. Maar het grootste deel van die daling, van 45% naar 30%, vond plaats vóór 1980 toen wereldhandel nog niet zo’n factor was. En tussen 1980 en 1995 zakte het aandeel naar 23% – nog voordat de grote internationale handelsverdragen waren gesloten. Dus het verband is twijfelachtig.

Dat vermindert niet de pijn die de dislocatie van werk heeft veroorzaakt. Helaas komt DeLong niet verder dan de bekende oplossingen die wij allang ontdekt hebben: steun voor economische zwakke regio’s, subsidie voor herscholing, betere sociale zekerheid, inkomensdistributie. Herverdeling is in de VS nog steeds moeilijk te verkopen.

 

Waarom, oh waarom

constantinopel_1453-569x350… is de Industriële revolutie niet in het oost-Romeinse Rijk begonnen? Erudiet essay ter gelegenheid van de val van Constantinopel (29 mei 1453) en al even belezen bespreking ervan door Brad DeLong. Het Byzantijnse Rijk was rijk; het had had een rechtsstaat die eigendom redelijk beschermde, een stabiele munt, een hoogopgeleide elite, een gemeenschappelijke taal die alle bestaande technologische kennis verspreidde. Inderdaad – en waarom niet in China? Veel stof tot nadenken, verhelderende termen: ‘developmental’ overheidsinstanties versus ‘extractive’ overheid. Landoorlog vreet de reserves van een volk op, zee-oorlog (Athene, Engeland, Holland, Venetië, Genua) niet.