Concentratiekampen

Buzzfeed News heeft de kampen in kaart gebracht die de Chinese overheid gebruikt om de Oeigoeren, Moslims in West-China, te isoleren en te heropvoeden. Die kampen zijn geheim, maar Baidu, zeg maar de Chinese Google, heeft op zijn ‘Maps’ de locaties wazig gemaakt; door die kaarten op de kaarten van Google en van Planet Labs en ESA te leggen kon Buzzfeed de lokaties vinden. Met behulp van de ‘Westerse’ satellietfoto’s konden meer dan 260 kampen in detail worden bekeken. Mooi staaltje datajournalistiek.

2010-2020

Het decennium loopt op zijn einde dus veel artikelen die de balans van tien jaar opmaken. Een mooi vormgegeven en dus instructieve in BuzzFeed (jazeker): lukt het ons om onze klimaatambities te verwezenlijken? Nee, dus. CO2 in de atmosfeer nam toe, sneller dan ooit tevoren; de gemiddelde temperatuur steeg; Poolijs smolt, jaar in jaar uit; zeespiegel steeg 7 cm sinds 1993 en het tempo versnelde. Minder overtuigend: stormen richtten meer schade aan dan ooit tevoren – dat is dus omdat mensen nu eenmaal hardnekkig blijven bouwen langs de kusten, vooral in de VS. Niet een goede maatstaf.


PS Goldman Sachs heeft als eerste Amerikaanse bank besloten om geen geld meer te lenen aan olie- en gaswinning in het Poolgebied, of de bouw van bepaalde steenkoolmijnen.

Pioniers

Geschiedenis van luchtfotografie. De aardbeving in San Francisco, de loopgraven van WO1 langs de Somme, landschappen, steden. Hier: Labruguière in de Languedoc, 1889.

Wie bewaakt de bewakers

Een deurbel met camera is een veilig gevoel. Een deurbel met camera die de beelden opneemt kan handig zijn om de politie te helpen een lastige of gevaarlijke bezoeker op te sporen. Maar de makers van de ‘Ring’ zijn wel heel dik met de politie. Er zijn nu 10 miljoen van die dingen verkocht, voor een deel door samenwerking met nu meer dan 400 politiekorpsen die inwoners het apparaat aanraden als ze zich onveilig voelen. Wie video van zijn Ring publiceert op de buurtwebsite van Ring, getiteld ‘Neighbors,’ (bijvoorbeeld om te waarschuwen voor ongure types) geeft de politie het recht om die beelden te gebruiken. Dat staat in de kleine lettertjes. En gezichtsherkenning? Dat kan zo’n Ringding toch ook wel? Zou een logische volgende stap zijn. Nog niet, bezweert moederbedrijf Amazon, dat Ring begin 2018 kocht voor $800 miljoen. Het mag niet eens, in sommige Amerikaanse steden. Maar waarom heeft de Oekraïense dochter van Ring dan een afdeling die zegt: ‘Wij ontwikkelen halfautomatische misdaadpreventie en TV-systemen die zijn gebaseerd op, maar niet exclusief, gezichtsherkenning.’ En waarom heeft Ring Oekraïne een ‘Hoofd Gezichtsherkenning Research’?

Haat&Liefde

Bespreking van de nieuwe Google Pixel 3 telefoon (hemels) doorsneden met beschouwingen over onze telefoonslavernij (hels). Slotzin: “But, Jesus. Jesus. What’s happening to us?”(tip G. ter Haar)

Facebook

Facebook heeft vorige maand een tweedaagse ronde tafel bij haar thuis georganiseerd met mensen uit Myanmar, de Filippijnen en Sri Lanka om te bespreken hoe er iets gedaan kan worden aan het verspreiden van misinformatie en opruiende berichten op het platform. Op bezoek waren academici en maatschappelijke organisaties. Geen besluiten, alleen verkenningen. Facebook lijkt te overwegen ‘lokale filters’ toe te passen: bepaalde berichten wel toelaten in de VS en Europa, maar niet in andere landen. Censuur, maar dan iets patriarchaler. Het blijft een duivels probleem.

Ook Facebook: David Marcus (tot voor kort baas van Facebook Messenger) verdedigt Mark Zuckerberg na heftige kritiek van één van de oprichters van WhatsApp (gekocht door Facebook). Ook wel weer eens verfrissend.

Nepwetenschap

Medisch tijdschrift JAMA heeft zes wetenschappelijke studies van Brian Wansink, professor aan Cornell, ingetrokken. Wansink onderzoekt of eetgedrag beïnvloed kan worden met ‘nudges.’ Hij concludeerde bijvoorbeeld dat mensen meer eten als ze grote borden of kommen krijgen in plaats van kleine. Ook dat mensen meer snacken achter de buis als ze een actiefilm bekijken dan bij een praatprogramma. Cornell kon desgevraagd niet de brondata vinden van Wansink, en dus de studies niet verifiëren. In totaal zijn nu 13 studies van Wansink uit wetenschappelijke publicaties verwijderd. (tip M. Hubeler)

 

Airbnb ‘Pro’

Volgens Inside Airbnb, een onafhankelijke analytische website, zijn er meer dan 100 mensen op Airbnb met meer dan 100 woningen in beheer. Daarvan 39 met meer dan 200 plekjes. Niet noodzakelijk in één stad: de gebruiker ‘Jan’ (man of vrouw? niet bekend) heeft 1.083 lokaties in beheer, van de Fiji-eilanden tot de Midwest. Dit zijn dus pseudoniemen van, tja, kunnen we zeggen hotelketens? Of groepen van professionele verhuurders? Na enig zoekwerk blijkt ‘Jan’ een pseudoniem voor een dochteronderneming van de Wyndham hotelketen. Airbnb heeft recent applicaties beschikbaar gesteld voor het beheren van grote hoeveelheden lokaties. Het heeft er dus geen bezwaar tegen dat het steeds meer een bemiddelingssite wordt a la Expedia of Booking.

 

Ubermoedig

Steeds meer aanwijzingen dat Travis Kalanick door overmoed, en hoogmoed, zijn bedrijf meer schade berokkent dan goed doet. Uber volgde ex-klanten die de app van hun iPhone hadden gehaald (verboden door Apple) en ‘geofencede’ het Apple-hoofdkantoor in Cupertino om te voorkomen dat Apple er achter zou komen. Uber probeert stiekem overheidstoezicht te omzeilen. Details in een portret in de NY Times. En los daarvan: Google heeft in de rechtbank nieuw bewijs aangedragen voor de stelling dat Uber technologie voor de zelfrijdende auto heeft gestolen van Google-dochter Waymo.

Staat vs Trump

De staat Washington is een proces begonnen tegen president Donald Trump en enkele van zijn ministers, in een federale rechtbank die moet beoordelen of de immigratiestop van de nieuwe president in strijd is met de grondwet. Twee lokale bedrijven – Expedia en Amazon – hebben zich gemeld als getuigen en zeggen dat de maatregel schadelijk is voor hun bedrijfsvoering.

Bloomberg meldt dat Trump een tweede maatregel in de pijplijn heeft. Nieuwe richtlijnen voor het verstrekken van werkvisa’s voor alle buitenlanders. Uitgangspunt: “Voorrang geven aan de bescherming van Amerikaanse werkenden – de vergeten werkende mensen – en hun banen.”