Chill

Een groeiend aantal bibliotheken in de VS schrapt de boete voor te laat terugbrengen. Chicago is tot nu toe de grootste. Heeft bovendien schulden van 343.000 leden kwijtgescholden. Waarom? Omdat vooral arme mensen wegblijven als ze eenmaal een boete hebben uitstaan. Door niet langer boetes te heffen, hopen deze bibliotheken dat ze weer toegankelijker worden voor de minder kansrijken. Bovendien: studies tonen dat een boete weinig of geen verschil maakt voor het percentage boeken dat op tijd wordt teruggebracht.

Reddend licht

In veel Japanse stations hangt aan de uiteindes van het perron deze lamp die blauw licht uitstraalt. Mensen die voor een trein willen springen kiezen vaak juist deze verlaten plekken. Het blauwe licht is rustgevend, en het aantal zelfmoorden nam over een periode van tien jaar met 84% af op de stations waar deze lampen waren geïnstalleerd.

020

Dit filmpje is alweer drie jaar oud, en u kent het ongetwijfeld al. Ik moest het ontdekken via de Amerikaanse site CityLab. Hoe Amsterdam groeide, in de 100 jaar tussen 1600 en 1700. Onwaarschijnlijk. Gemaakt door het Amsterdamse Stadsarchief. Maar verderop in hetzelfde artikel een zelfde soort video over 1800 -1900, toen Rijksmuseum en Concertgebouw en CS werden gebouwd.

Duivels instrument

Worker With A Leaf Blower

Een bladblazer met een tweetakt motor stoot evenveel rook uit in een half uur als een Amerikaanse 8-cylinder over 5.000 kilometer, zegt James Fallows, een serieuze journalist. ‘Een derde van de benzine gaat onverbrand weer de lucht in, gemengd met olie.’ ‘The devil’s hairdryer’ noemt hij ze. Dat klinkt beter dan ‘de föhn van de duivel’…. Op volle toeren produceert een blazer 100 decibel (80 dB is in Nederland het wettelijk maximum voor werkers). Tijd voor elektrische versies. Die bestaan al, maar zijn een stuk duurder natuurlijk.

Zijn we rijk?

Vermogen is een maatstaf, maar in de dagelijkse praktijk niet zo relevant. Netto inkomens al een stuk beter, maar die norm houdt geen rekening met koopkracht. Dus vandaar deze nieuwe kaart: netto besteedbaar inkomen tegen ‘purchasing power parity’ oftewel gestandaardiseerde koopkracht. (Jakub Marian via CityLab)

d7780973e

Mississippi

missNASA heeft gevisualiseerd waar al het water in de Mississippi vandaan komt.

Drijvende tunnel

f39b92f5bVoorstel om de vele inhammen van de Noorse kust te overbruggen – niet met bruggen dus, maar met een tunnel en dan eentje die onderwater ‘drijft.’ Of hangt. Op dit moment slechts één van de opties die worden overwogen. Maar veel van de kennis is al opgedaan in de praktijk, met drijvende bruggen en olieplatforms.

Geschiedenis van Barcelona

Is die streep wel nodig?

asfalt-wegEngelse gemeenten kijken wat er gebeurt als je die middenstreep weghaalt. Het vermoeden was dat automobilisten dan voorzichtiger zouden gaan rijden. En dat bleek te kloppen. Ze verminderden hun snelheid met acht tot 15 km/u, waar de snelheidslimiet 50 km/u was.

2b03b43a8