Door de knieën

Google gaat toch krantenuitgevers betalen voor doorgeven van ‘hun’ artikelen. In Frankrijk. Daar heeft het een overeenkomst gesloten met krantenuitgevers. In Australië werd Google al eerder gedwongen om te betalen, door de overheids-toezichthouder.

Uber Bank

Uber is in de VS begonnen een bankproduct te ontwikkelen voor zijn chauffeurs, dat later mogelijk ook aan klanten wordt aangeboden. Het is in ieder geval de ambitie van ‘Uber Money.’ Chauffeurs kunnen hun betalingen voor taxiritjes laten binnenlopen op een speciale Uber rekening, en het geld meteen uitgeven met een credit card die is gekoppeld aan die rekening. Voordeel: geen hoge afdrachten aan credit card bedrijven; meteen toegang tot geld voor chauffeurs die vaak moeite hebben een bankrekening te openen. En zo’n rekening kost in de VS al snel fiks geld. Uber Money kan ze ook kleine renteloze leningen verstrekken, bijvoorbeeld om de auto vol te tanken aan het begin van een werkdag. Voor de passagiers die met een Uber credit card gaan betalen zal het een kleine korting opleveren want geen afdracht aan tussenpersonen.

Facebook worstelt met zijn Libra, maar dit toont dat techbedrijven voortdurend loeren naar manieren om de banken handel af te pikken.

Libra vecht terug

Centrale banken van de VS, VK, EU maken de Libra het leven zuur. Zij weigeren de cryptomunt van Facebook te erkennen zo lang die niet net zo veilig is als ‘gewoon’ geld. Een onmogelijke horde, dus allerlei bondgenoten zijn al afgehaakt. Nu speelt Zuckerberg de China-kaart: jullie kunnen de Libra wel verbieden, maar Chinese bedrijven zijn met precies hetzelfde bezig. Willen jullie dan die hele markt aan de Chinezen geven? Is zijn betoog tegen het Amerikaanse Congres. “Libra will be backed mostly by dollars and I believe it will extend America’s financial leadership as well as our democratic values and oversight around the world.”

Energiecentrale

Zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt. In de ruimte, voorbij de schaduw van de aarde, schijnt de zon altijd. Isaac Asimov mijmerde in 1941 al: ‘Als je nou eens dáár energie kon opvangen en naar de aarde kon sturen…’ NASA heeft het ruim tien jaar bestudeerd maar begin deze eeuw opgegeven. Nu blijkt China serieuze ambities te hebben om een ‘energiecentrale in de ruimte’ te bouwen. Te beginnen met een kleintje in 2020, een satelliet met een productievermogen van 1 megawatt in 2030 (voldoende om 1.000 huishoudens te laten draaien), en een echte grote ‘centrale’ in 2050. Een satelliet op geostationaire hoogte (35.786 kilometer) boven de evenaar zou met een laserstraal de energie naar de Aarde kunnen sturen, ‘op elke gewenste plek tussen Canada en Tierra del Fuego,’ zegt John Mankins die dit jarenlang bestudeerde voor NASA. Voortschrijdende kennis en lage lanceringskosten (SpaceX) maken het idee levensvatbaarder dan 20 jaar geleden. Allerlei haken en ogen, onder andere deze: als je zonne-energie toevoegt aan de atmosfeer, gaat dan de temperatuur niet omhoog? En: hoe voorkom je dat zo’n laserstraal als een soort kanon wordt gebruikt …?

Aardverschuiving

IBM, bekend door hardware maar nu ruim 70% in advies en andere dienstverlening, betaalt €29 miljard voor een bedrijf genaamd Red Hat. Dat is 30% van de beurswaarde van IBM zelf. Komt neer op €1,75 miljoen per Red-Hat-werknemer. Waarom? IBM beschouwt nu Amazon en Microsoft als concurrenten. Ze concurreren in de snelgroeiende markt voor ‘cloud’-diensten. Daar kun je je onderscheiden door niet alleen een parkeerplaats te bieden voor de data van bedrijven, maar ook slimme software die andere ‘cloud’ bedrijven niet bieden. Om allerlei redenen houden bedrijven sommige dingen in eigen serves en stoppen ze A bij Amazon, B bij Microsoft, C in een concern-cloud, maar moet de data toch gemengd worden, op een veilige en snelle manier. Dat kan met open source software, zoals Linux dat draait op 80% van alle grote servers. Red Hat is de club die Linux aanpast naar behoefte.

Ook huizen

Ja hoor, waarom niet. Amazon neemt de wereld over: het bedrijf heeft zojuist een belang genomen in een maker van ‘pre-fab’ huizen.

Stemherkenning

Amazon wil dit jaar acht nieuwe stemherkenningsprodukten op de markt brengen, waaronder ‘iets voor in de auto,’ een versterker en een magnetron. Het is moeilijk om te zien hoe Apple, Google en Amazon het doen in stemherkenning want ze maken die resultaten niet apart bekend. De één is leidend in stemherkenning op de telefoon (Siri), de ander in huis (Amazon Alexa, maar Google Home wint snel marktaandeel). Denken marktanalisten. Geen van de drie doet echt mee in de grootste markt voor stemherkenning: China.

Ten dode …?

De helft van de 4.000 ‘colleges’ en universiteiten in de VS zal binnen 15-20 jaar failliet zijn. Weer zo’n heerlijke Amerikaanse voorspelling. Afkomstig van Clayton Christensen, die niet van de straat is maar van Harvard. Ja, de zwakken zijn kwetsbaar. En dat ze moeten fuseren of sluiten lijkt logisch. Maar de grote, en lastige, vraag is: wat is een universiteit, en hoe bewijst die zijn bestaansrecht?

Logisch

Zou het niet handig zijn als je mobiele telefoon meteen je lokatie doorgeeft aan de alarmcentrale als je 112 belt? Dat is de module die Apple wil inbouwen in de volgende generatie besturingssysteem, iOS 12. Om te beginnen in de VS, waar het noodnummer 911 is. Privacy: alleen de centrale krijgt het nummer, niet de politie/brandweer/ziekenhuis.

Hoe vind je goede muziek?

Vroeger hielp een goed radiostation, maar omdat die zo veel luisteraars moest behagen zat er veel tussen dat u niet aansprak. Inefficiënt. YouTube en Spotify proberen het met ‘collaborative filtering’: ‘als u dit leuk vindt, dan misschien deze ook, want mensen zoals u vonden dat ook.’ Apple probeert het met menselijke curatoren, disk jockeys gekaapt van de BBC en elders. Pandora zet musicologen aan het werk om aan ieder lied ‘tags’ toe te voegen, zodat ze makkelijker te rubriceren zijn. Nu heeft Spotify een Frans bedrijfje gekocht, Niland, dat blogs, websites en andere informatiebronnen afloopt en daarop AI loslaat.