Bijna niet te zien

Zo groot als ze zijn, olifanten zijn moeilijk te onderscheiden voor satellieten. Door hun schutkleur. Maar als je een beetje ‘deep learning’ toevoegt kan de camera leren ze te onderscheiden van de omgeving. Helpt natuurbeschermers.

 

 

Nieuwe auto, buurman?

JD Power is in de VS al decennia de meest gezaghebbende ‘consumentengids’ voor auto’s. Ze hebben verschillende continue onderzoeken; deze gaat over klachten in de eerste 100 dagen. Krenten uit de pap: Tesla doet het het allerslechtst van iedereen; Japanners als Toyota en Honda zijn onder het gemiddelde gezakt, terwijl Koreanen als Kia, Genesis en Hyundai het veel beter doen dan gemiddeld; en zelfs Amerikaanse merken staan in de top-10.

Water

NASA heeft in kaart gebracht waar op de planeet bevroren ijs zó dicht onder het oppervlak ligt, dat je het ‘met een schep’ kunt verzamelen. Dat zijn de paarse en blauwe gebieden op deze foto van ‘Arcadia Planitia,’ een streek op Mars.

Musk’s duikboot

Terwijl u dit weekend op het strand lag heeft Elon Musk een mini-duikboot ontworpen waarmee – zegt hij – de jongens die opgesloten zitten in een grot in Thailand gered kunnen worden. Hij postte filmpjes op twitter, waarin het ding wordt getest in het schoolzwembad van Pasadena.

Zombie telefoon

Terug uit het graf: de Blackberry. Model ‘Mercury’ wordt volgende maand gelanceerd in Barcelona door Chinees Tcl, eigenaar van de merknaam.

Superkoptelefoon

screen-shot-2016-11-17-at-07-23-02 De Halo koptelefoon wordt gebruikt door atleten tijdens training. De koptelefoon stuurt elektrische impulsen of prikkels naar de motor cortex, het deel van het brein dat beweging coördineert. Die wordt daardoor scherper en leert sneller, zegt het bedrijf. Nu ook verkrijgbaar voor de gewone burger. $699.

De staat van het internet

Mary Meeker is analist bij venture capital firma Kleiner Perkins en wordt gretig gelezen door iedereen die investeert in de technologiewereld. Eén keer per jaar publiceert ze haar jaarrede over ‘de staat van het internet’, met 200+ powerpoint slides. Conclusie: stagnatie. Samenvatting hier. 

2016-internet-trends-report-1-638

Een fijne bondgenoot

Hackersgroep ‘Anonymous’ heeft de oorlog verklaard aan IS. Deed dat al vorig jaar, toen Charlie Hebdo het doelwit was; maar nu is de verklaring specifieker en ook nog in een – Frans gesproken – YouTube video opgenomen.  IS gebruikt internet om films van executies te verspreiden en soldaten te recruteren.

Screen Shot 2015-11-17 at 7.51.12 AM

Gratis ‘roaming’ op mobiel?

Google wil mobiele telefonie gaan aanbieden, vooralsnog alleen in de VS. Het is in onderhandeling met Hutchison Whampoa, eigenaar van mobiele telefoondiensten in VK, Denemarken, Vietnam en nog een handvol landen. Dat laat abonnees al bellen in het buitenland (inclusief VS) voor hetzelfde tarief als thuis. Google wil nu zich aansluiten, zodat Amerikanen in die buitenlanden dezelfde service krijgen.

Eiffeltoren op groene stroom

urban-green-energy-wind-turbine-eiffel-tower-3-537x403

Twee windmolens op 122 meter hoogte zorgen voor voldoende energie om de eerste verdieping, waar de meeste bezoekers komen, van energie te voorzien. Opvallend elegant ontwerp waardoor ze van buitenaf vrijwel onzichtbaar zijn.

turbine1 (1)