Bio-kogels, graag

Op schietbanen van legers worden miljoenen kogels afgevuurd, die lange tijd uit lood bestonden. Loodvervuiling van de grond is onvermijdelijk. Daarom vraagt het Amerikaanse leger nu aan uitvinders om kogels te ontwikkelen die niet alleen bio-afbreekbaar zijn maar zelfs zaden bevatten waaruit veevoer kan groeien. Het Noorse bedrijf Nammo maakt al loodvrije kogels die worden gebruikt door het Zweedse leger. In Denemarken mag je niet meer jagen met loden kogels. (tip van F. van Hoorn)

(Toevoeging J. van Wassenaer:) In Nederland geldt al decennia lang een verbod op lood in hagel voor jachtgeweren. Nadeel daarvan is dat door de veel lagere slagkracht, wild vaker slechts pijnlijk wordt aangeschoten, niet op slag gedood. En dan 1 km verderop alsnog dood neervalt en niet wordt gezien en verzameld.

Plastic in de zee

Mooie reportage van CNN over Midway, waar plastic troep in onthutsende hoeveelheden aanspoelt. Deze foto doet geen recht aan de reportage, die vol staat met goede gif’s en graphics. (tip van A. van Rossum)

LED-lampen slecht voor de gezondheid?

140206225605-01-los-angeles-led-horizontal-large-galleryDe AMA, de Amerikaanse vereniging van huisartsen, waarschuwt Amerikaanse gemeenten tegen verkeerd gebruik van LED-straatverlichting. LED is energiezuinig en dus beter voor het klimaat, maar bevat meer wit en blauw licht dan gewone lampen. Het is daardoor ‘harder’ licht, en schel. Dat maakt het soms moeilijker, niet makkelijker om ‘s nachts te rijden; en het kan zelfs je ogen beschadigen. Te hard LED-licht kan ook de aanmaak van melatonine verstoren, waardoor je slaapritme in de war raakt. De AMA raadt aan om de straatlampen goed af te schermen, niet te hard aan te zetten, en te dimmen wanneer mogelijk. (tip van Frank Keunen)

Japan weer in recessie

Want tweede achtereenvolgende kwartaal met economische krimp. Hier moeten we op letten omdat Europa volgens veel economen dezelfde kant op gaat: deflatie plus economische stagnatie gedurende 10+ jaren. In Japan wordt nu de schuld gegeven aan een BTW-verhoging; die zou consumentenbestedingen hebben gesmoord. Hoe kunnen we voorkomen dat we Japan achterna gaan? In Europa roepen economen om overheidsinvesteringen, om de economie aan te zwengelen. En geld drukken, zoals de Amerikanen deden. Maar dat is technisch nog even lastig.

Vertraging voor Tesla gigafabriek

De beslissing over de locatie van de nieuwe reuzenfabriek voor de bouw van lithium-ion accu’s is een half jaar uitgesteld. Reden is niet opgegeven. Baas Elon Musk zei gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering terloops dat de beslissing eind dit jaar zal worden genomen. Eerder had Tesla het over juni.

‘Vertaalskype’ komt er aan

Praat in het Nederlands met een Chinees die Chinees praat. Skype vertaalt live. Microsoft-topman Satya Nadella demonstreerde een prototype in Los Angeles, en het werkte langzaam, maar heel behoorlijk. (Microsoft is eigenaar van Skype). Beta eind dit jaar op de markt. Ook fascinerend: Microsoft werkt al 15 jaar aan dit soort programma’s en heeft nu zelflerende software naar een nieuwe niveau getild. Nadella: “Say you teach it English. It learns English. Then you teach it Mandarin. It learns Mandarin, but it becomes better at English. And then you teach it Spanish. It gets good at Spanish, but it gets great at both Mandarin and English — and, quite frankly, none of us know exactly why. It’s brain-like in the sense of its capability to learn. It’s magical.”

Warren Buffett beveelt Airbnb aan

Omaha, Nebraska stroomt altijd vol als Buffett’s bedrijf zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt. Daar komen 30.000 mensen op af. Vliegtickets en hotelprijzen vliegen omhoog. Een van Buffett’s assistenten heeft nu aan Airbnb gevraagd om wat meer logeeradressen te organiseren in de omgeving. En Buffett zelf adviseert: vlieg naar Kansas City en huur een auto.

Wi-fi kan 3 x sneller worden

Door een innovatie van Qualcomm, getiteld: MU-MIMO. Staat voor Multi User-Multiple Input-Miltiple Output. Hierdoor kan een chip het internetverkeer reorganiseren. Het werkt een beetje als carpoolen, zegt Qualcomm. De snelweg wordt niet breder maar je maakt er handiger gebruik van. Nadeel: werkt pas optimaal als zowel modem/distributeur als ontvanger (telefoon, tablet etc) een MU-MIMO hebben. Productie begint volgend jaar.

Nieuw nieuws over de nieuwe media’s

$13 miljoen voor Mashable. Dit nieuws is nieuw omdat het betekent dat een bedrijf dat zich uitsluitend bezighoudt met ‘nieuws’ ook kan groeien, in plaats van krimpen, en geld kan aantrekken in plaats van kwijtraken. Mashable heeft 120 full-time werknemers in Londen en San Francisco. Belangrijke inkomstenbron van Mashable is ‘native content’ oftewel advertorial. Wen er maar aan. Iemand die een cursus ‘nieuws lezen’ wil geven?

De grootste vijand van bitcoin is bitcoin

Amerikaanse autoriteiten nemen alternatief geld serieus. Chinezen omarmen het. Maar omdat er te weinig ‘muntjes’ zijn schiet de koers alle kanten op.