Mamma bepaalt

Gewicht van kinderen spiegelt dat van de moeder niet de vader. Concludeert Noorse studie die 4.400 kinderen en hun ouders gedurende 11 jaar volgde. Dit is grotendeels ‘nurture’ en niet ‘nature,’ denken de schrijvers: moeders zijn meestal verantwoordelijk voor de boodschappen en het eten. Als die besluiten om hun gewicht op peil te houden door meer bewging en gezonder te eten, gaan de kinderen daarin mee.  Gewichtsverlies  of -toename van de vader had geen effect op dat van de kinderen.

‘GMO geen probleem’

Tweederde van millennials (geboren na 1990) vindt genetisch gemanipuleerd voedsel geen probleem. Enquete onder 1.600 Britse jongeren. Weliswaar betaald door ABC, een Engelse lobby voor biotechnologie in landbouw.

‘Leer lezen’

… zegt Tim Cook, baas van Apple. Nu ‘Nepnieuws’ van onschuldig vermaak is uitgegroeid tot politiek handwerk is goed lezen belangrijker dan ooit.  Overheden moeten investeren in een waarschuwingscampagne a la Postbus 51, om mensen wakker te schudden. Daarna zou ‘leesles’ verplicht moeten worden op scholen.

IJsbad helpt niet

ijsbadWeer een mythe doorgeprikt. Sporters overal doen het: een ijsbad zou de spieren doen afkoelen en daardoor helpen om sneller te herstellen van de overbelasting. Andy Murray, de Nederlandse hockeydames, wielrenners, marathonrenners geloven er in. Maar Queensland University (Australië) liet negen atleten gewichtheffen en liet ze na afloop een ijsbad van tien minuten nemen, of tien minuten rustig fietsen op de hometrainer. Na afloop namen ze biopten van de spieren – twee, 24 en 48 uur na de training. Geen verschil.

Over Brexit

Ach, Engeland

Dit heeft niets te maken met het mandaat van De Bicker maar is te leuk om te laten liggen. Voor het weekeinde. Necrologie in de Telegraph van Princess Joan of Sealand. Geen aanhalingstekens, echt prinses. Geboren Joan Collins trouwde ze met Roy Bates, die in 1967 een kunstmatig eiland voor de kust van Suffolk uitriep tot de onafhankelijke natie Sealand en zichzelf Prince Roy en zijn vrouw Princess Joan noemde. Omdat Engeland Britse onderdanen niet toestond om voor piratenstations te werken. Engelse rechtbanken verklaarden hem twee maal souverein, althans niet vallend onder de Britse wet. Verhaal staat vol met ‘huh?!’ momenten. “While Sealand was said to have produced 300 “official” passports, it stopped issuing them in 1997 after a former business partner was found to be issuing forgeries, one of which was found on the body of the man who murdered the fashion designer Gianni Versace.”  En deze: “In 1987, under the terms of a new UN treaty, Britain extended its territorial waters from three to 12 nautical miles, swallowing up Bates and his principality in the process. Bates retaliated by extending Sealand’s own territorial waters by the same distance, taking in large swathes of coastal Essex and Suffolk.”

De oorlog van de biotopen

Hoe Facebook zijn Messenger wil inzetten om abonnees binnen de Facebook-tent te houden. Als je een restaurant of een vlucht kan boeken via een korte Messenger-uitwisseling; als je kunt winkelen met Messenger; dan hoef je niet meer naar de apps van Apple of de zoekmachine van Google. Messenger is nu de een na grootste berichtendienst, na WhatsApp – dat ook van Facebook is. (tip van Robert Webster)

VK wil encryptie verbieden

Apple zegt dat boodschappen verzonden via iMessage en FaceTime op de nieuwe iPhone niet te kraken zijn – zelfs niet door Apple zelf. Engeland wil nu dat soort encryptie verbieden want terroristen. Wetsvoorstel van regering-Cameron, die zegt dat de bevoegdheden van de politie met allerlei waarborgen worden omkleed. Klassiek dilemma: individuele vrijheid versus publieke veiligheid.

Boekje voor ‘t slapen gaan

51gKcCPXIvL._SX348_BO1,204,203,200_Psycholoog paste trucjes toe in kinderboek, voor kinderen die moeite hebben in slaap te vallen. Gaf het zelf uit – met hulp van Amazon – en staat nu zelfs bovenaan de Amazon bestseller lijsten in Engeland en de VS. Nog boven het veelbesproken ‘Go Set a Watchman’ van Harper Lee.

Fry interviewt Ive

 

Fea0062665    Apple executives Tim Cook and Jonathan Ive.

Stephen Fry (ja, die) interviewt Jony Ive, de Brit die onder Jobs en nu onder Cook de hoofdontwerper van Apple was en is en door velen wordt beschouwd als hoeder van het Apple-DNA. Mooie stunt van de Engelse Daily Telegraph, want Fry is weliswaar een Apple fanboy maar hij kan schrijven.