Onzekerheid (vervolg)

Vorige week schreven we een ‘precensie,’ een recensie van een recensie van het boek ‘Unsettled’ door Steven Koonin. We eindigden met de vraag: ‘beste Steven, stel nu dat je gelijk hebt en het klimaat is niet zo gevoelig voor onze CO2-uitstoot, wat moeten we dan wél doen?’ Op 4 mei kwam het boek uit; ik ben meteen naar het einde gebladerd om het antwoord te zoeken. Ik kan u geruststellen. Koonin is geen klimaatontkenner. Integendeel. Zijn ‘meest aannemelijke scenario’ zal de oprechte klimaatalarmist * slapeloze nachten bezorgen.

*Weet u een goed woord voor het tegenovergestelde van een ‘klimaatskepticus?’

Meer…

A Thousand Brains

Onzekerheid (2)

Uw reacties op de ‘recensie van de recensie’ van het boek ‘Unsettled,’  in De Bicker van afgelopen vrijdag.

‘Nee, echt geen aandacht geven dit soort gekkies. Sensatie gericht op veel boeken verkopen. https://klimaatveranda.nl/category/consensus/ ‘

– Marc Gebuis

‘Nu er zoveel aandacht wordt gegeven aan notoire contrarian Koonin (die zelf overigens geen klimaatwetenschapper is), vraag ik me af of binnenkort De Bicker ook stilstaat bij wat echte insiders te vertellen hebben over de stand van het klimaat?

‘Het boek “The new climate war” van Michael Mann is wellicht een aanrader om te bespreken, ook omdat het juist ingaat op tactieken (zoals, vrij transparant, die van Koonin) om verstrekkende maatregelen tegen klimaatverandering tegen te werken en zo lang mogelijk de status quo te handhaven mbt het verbruik van fossiele brandstoffen.
Het enkele feit dat Koonin het contraire en onwetenschappelijke blog wattsupwiththat.com een pre-publicatie van het boek geeft, zegt genoeg. Dat blog is opgericht door Heartland Institute fellow Anthony Watts met als enige doel om klimaatwetenschap in diskrediet te brengen, by any means necessary.
Spijtig dat De Bicker inderdaad een platform biedt aan deze schadelijke onzin.’
– Matthijs 
‘Dank voor de tip. Meteen besteld. Ik heb net ook “False Alarm” van Björn Lomborg uit.  Een heerlijk rationeel contra-narratief  tegenover klimaat-paniek, zonder de IPCC cijfers te loochenen.

Helemaal op dezelfde lijn van dit boek.
‘Interessant is de fittie die ontstond naar aanleiding van de NYTimes review van Joseph Stiglitz die het boek de grond inschreef, maar dat al had besloten voor hij het gelezen had. Lomborg maakte vervolgens brandhout van elke kritiek van Stiglitz. Ik weet het, allemaal fitties voor intellectuelen, maar False Alarm was voor mij 1 van de interessantste boeken die ik recent gelezen heb. En de discussie over de rug van de feiten en hoezeer de feiten bij elkaar gezocht worden om het Eigen Gelijk te illustreren is al een fascinerend onderwerp op zich.
– Tom de Bruyne
‘Deze keer een korte reactie. Ik heb 2 gedachten:
1) ik denk niet dat een wetenschappelijke discussie in het publieke domein beslecht moet worden — met dit boek wordt het brede publiek op de hoogte gebracht van een trivialiteit. Ze hebben immers geen invloed, noch inzicht, in het wetenschappelijk proces. De collateral damage is dat het publiek het onterechte gevoel krijgt dat a) (dit soort) wetenschap begrijpbaar en ‘participeerbaar’ is, en b) dat de wetenschap niet te vertrouwen is.
2) De discussie “helpt klimaatverandering de wereld naar de klote” heeft (in de extremiteit) 4 eindes:
– ofwel klimaatverandering zorgt WEL voor het einde van de mensheid en we doen er WEL wat aan (winst)
– ofwel klimaatverandering zorgt WEL voor het einde van de mensheid en we doen er NIET wat aan (verlies)
– ofwel klimaatverandering zorgt NIET voor het einde van de mensheid en we doen er WEL wat aan (dan hebben we per ongelijk de wereld beter gemaakt: geen verlies)
– ofwel klimaatverandering zorgt NIET voor het einde van de mensheid en we doen er NIET wat aan (niks aan de hand)
Als dit boek zegt “we moeten ons niet té druk maken”, wil graag de aandacht focussen op het scenario waarin we per ongelijk goed voor de aarde hebben gezorgd.
Keep up the good work!’
– Aldo Brinkman
Ad ‘optie 3:’ in dat geval hebben we geld uitgegeven dat ergens anders veel beter had gerendeerd. Dit is één van kernpunten van Björn Lomborg, zie het artikel waar Tom de Bruyne naar linkt: je kunt iedere euro maar één keer uitgeven. ‘Uitvoering van het Parijs Akkoord zou leiden tot 4% meer armoe in de wereld,’ was de conclusie van een studie van Lomborg in 2019.
‘Klimaat en de menselijke invloed erop is dusdanig complex en met potentieel zulke grote gevolgen, dat voor (politieke) keuzes scenario’s en waarschijnlijkheid van die scenario’s simpelweg hetgeen is waar je het mee moet doen. Exacte waarschijnlijkheid is niet vast te stellen, maar hoe meer slimme wetenschappers – onafhankelijk en peer-reviewed – geschetste scenario’s waarschijnlijk(er) vinden, hoe waarschijnlijk(er) die scenario’s dan worden. Overigens is het principe van het broeikas-effect door veel broeikasgas zo simpel dat het in een heel eenvoudig experiment zelf te zien is, check dit mooie filmpje van Quest Junior: https://youtu.be/Qn_AUiPyNs4‘Het lijkt verder op het principe van verzekeren. Je betaalt een brandverzekering voor je huis. De kans dat jouw huis afbrandt is heel klein. Maar als het gebeurt is de impact heel groot. Je kan ervoor kiezen geen brandverzekering af te sluiten. Als je huis dan afbrandt is de impact: enorme financiële schade voor jouzelf. Je zal dus dan in ieder geval van tevoren alle maatregelen willen nemen die helpen te voorkomen dat je huis afbrandt: rookmelders, geen kaarsen, jaarlijkse check’s op je kachel en elektriciteitsinstallatie, etcetera. Kost wel geld, maar verlaagt de waarschijnlijkheid dat je enorme financiele schade leidt. ‘Van door de mens veroorzaakte klimaatopwarming is door de mensheid geen verzekering af te sluiten. Maar als het gebeurt is de impact: enorme financiële,  ecologische en sociale gevolgen voor heel veel mensen en dieren. Heel veel onafhankelijke wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de mens deze opwarming veroorzaakt. De kans dat je huis afbrandt is klein, maar de kans dat de mens de klimaatverandering veroorzaakt is groot. Dus wat doe je dan? Van tevoren alle maatregelen nemen die helpen te voorkomen dat het gebeurt. Kost wel geld, maar verlaagt de waarschijnlijkheid dat je enorme financiële schade leidt. 
– Gertjan Geurts

Kleinste printer

Past in de palm van de hand. Hoe het werkt? Kijk filmpje. (tip K. Boucher)

Romeinen (3)

Nog meer Romeinse pret: Stanford University heeft ook een routeplanner gemaakt, gebaseerd op de wegen plus de scheepsroutes, over rivieren en langs de kusten. Wilt u bijvoorbeeld van Colonia Claudia Ara Agrippinensium (tegenwoordig afgekort tot Keulen) naar Barcelona, dan is de snelste route niet over land maar via kustschepen. Duurt 31 dagen, kost 1.143 denarii per persoon. (tip C. Gemen)

Romeinen (2)

Hoe het brein werkt

‘Lees dit boek niet niet voor het slapengaan. Niet dat het eng is. Maar het is zo opwindend, zo inspirerend, dat je hersenen gaan malen en je wilt opstaan om het met iemand te bespreken,’ zegt Richard Dawkins (u weet wel, ‘The Selfish Gene,’ ‘The God Delusion’). Dat is de opening van zijn voorwoord in ‘A Thousand Brains – A new theory of intelligence,’ door Jeff Hawkins.

Kent u dat gevoel? Dat nieuwe kennis opwindend is? Dat je bij iedere passage denkt ‘Ja! Dat snap ik! Goh, en nu?’ Dat overkomt mij bij het lezen van dit nieuwe boek (maart 2021). Voor het eerst snap ik synapsen, cellen, dendrieten, axonen, neuronen. Ik ben nog maar op een vijfde, maar ik wil mijn enthousiasme nu al met u delen – net als Dawkins voorspelde. Dit is inderdaad geen boekje voor het slapengaan. Dit moet je rechtop zittend aan je bureau lezen, langzaam, met een potlood bij de hand. Zeker als je een hopeloze ongereconstrueerde alfa bent, zoals De Bicker.

Maar het is tot nu toe geweldig. Die Hawkins kan schrijven. En hij verstaat de kunst om wetenschap begrijpelijk te maken. Wat een bijzondere man. Mede-oprichter van Palm computers – de eerste handcomputers. Toen hij de boel had verkocht wijdde hij zich aan zijn oude droom: proberen te doorgronden hoe het brein werkt. Als ik het uit heb kom ik bij u terug.

Uiteindelijk gaat het over de vraag: hoe werkt dat nou, dat brein van ons? En dat laat zich moeilijk samenvatten. In plaats daarvan een paar krenten. De neocortex is gegroeid om de oudere gedeelten van onze hersenen. Neocortex is intelligentie, die oudere stukken brein sturen onze essentiële overlevingshandelingen. ‘De twee organen zijn niet geheel separaat. Het zijn een soort kamergenoten, met hun eigen agenda’s en persoonlijkheden, die toch moeten samenwerken om iets gedaan te krijgen.’

De neocortex is een ‘verwachtingenmachine.’ Dit uitleggen zou te veel ruimte vergen. Beschouw het als een teaser.

‘De Kunstmatige Intelligentie van nu is niet intelligent. (…) Maar zal één van de meest verrijkende uitvindingen zijn die we ooit zullen maken.’

In de uitlui schrijft Hawkins: ik droom graag over het heelal. Honderden miljarden sterrenstelsels. Honderden miljarden sterren in ieder sterrenstelsel. Ontelbare planeten. Dit alles beweegt zich al miljarden jaren rond, in die oneindige ruimte. ‘Waar ik versteld van sta is dit: het enige ding in dat heelal dat dit allemaal weet – het enige ding dat weet dat het heelal bestaat – is onze hersenen. Als er geen hersens waren, dan zou niets weten dat iets bestaat.’

Bij elke bladzijde denk ik: hoe is dit in godsvredesnaam mogelijk? Wie heeft deze krankzinnig ingewikkelde machine ontworpen en gebouwd? Intussen, dank aan Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten die mij tipte na het lezen van een eerdere Bicker.

Doe het zelf (2)

F. Keunen schreef:  ‘Jouw artikel over de koffer BT-speaker deed me terugdenken aan 9 jaar geleden toen ik voor mijn  beide zwagers een 2.1 kratradio heb gebouwd die echt bijzonder goed klinken.Toen moest er nog een hoop zelf geknutseld worden want de weg naar ALI-express had ik nog niet gevonden. Van één project heb ik een verslag gemaakt, van het tweede is het helaas alleen bij foto’s gebleven. Inderdaad tegenwoordig koop je voor een paar knaken een versterkermodule met bluetooth ingebouwd. Maar deze kun je ook bij Nederlandse webshops bestellen zoals Tinytronics: https://www.tinytronics.nl/shop/nl/audio/versterkers dan hoef je niet zo lang op je spullen te wachten. En als je niet zo handig bent, maar wel zo’n vette kofferspeaker wil dan kun je ze ook kant en klaar bestellen op bijvoorbeeld https://store.theboomcase.com/pages/about.

Het laatste projectje op dit gebied dat ik heb gerealiseerd is voor toepassingen waar geen elektriciteit voorhanden is (in dit geval de alternatieve sinterklaas intocht). Deze  versterker op twee 18V Makita boormachine accu’s die samen 180W/uur kunnen leveren is goed voor 2x 160 Watt en zo heb je uren lang een goed stukje muziek! Voor de accuhouders heb ik twee Makita USB telefoon laders genomen, die waren nog geen 2 tientjes per stuk.’ Handleidingen zijn op de redactie gedeponeerd, voor iedere geïnteresseerde Bicker-lezer ter inzage.

 

Spreeuwenzwermen

Stomtoevallig geeft natuurfotograaf (en bioloog en filosoof en inspirationeel spreker) Jan van der Greef maandagavond aanstaande om 19:30 online een lezing (in ‘t Engels) over de zwermen van spreeuwen, onder de titel ‘Mesmerizing Murmurations.’ ‘Wetenschap staat nog maar aan het begin van het begrijpen van de onderliggende zelf-organiserende principes.’ Meer informatie en inschrijving hier. (tip M. Blaisse)

Een rekensommetje

Met de voortreffelijke datajournalistiek van de Volkskrant bij de hand kunnen we het volgende constateren. Tot en met vorige week werden 30.000 mensen per dag gevaccineerd. Deze week wordt dat 60.000 per dag, zegt minister De Jonge. Volgende week 86.000, een verdrievoudiging. Zegt De Jonge. (Maar dat zijn verwachtingen; het harde, empirische cijfer is: 30.000.) Dan zitten we in april, en hebben we nog twee maanden om de doelstelling van deze zelfde De Jonge te halen: 11 miljoen prikken totaal per ‘begin juni,’ waarvan de laatste 8 miljoen in twee maanden moet worden gezet. Uitgaande van 45 werkdagen is dat 181.000 per dag; als we zeven dagen per week vaccineren, 133.000 per dag. Dus minimaal een verviervoudiging ten opzichte van vorige week, misschien een verzesvoudiging.

Anders gezegd: we hebben in de afgelopen 2,5 maand iets meer dan twee miljoen vaccinaties toegediend. De komende 2,5 maand moeten dat er 8 miljoen worden.

Een verpleegkundige met een acht-urige werkdag kan misschien 12 mensen per uur injecteren? Dat is ruwweg 100 per persoon per dag. Dus we hebben in mei en juni 1.300 of 1.800 ‘prikkers’ nodig. Niemand mag zich ziek melden. De productie en distributie moeten dit tempo aankunnen.