Architectuur

De winnaars van de Dezeen architectuur prijzen, waaronder deze, een appartementencomplex in Beiroet:

Tja …

… wel een mooi stadion. Het Al Thumama Stadion in Doha, ontworpen door een lokale architect. 40.000 plaatsen, zojuist geopend en klaar voor de Wereldbeker voetbal volgend jaar. Dat wel. Maar wat is er allemaal gebeurd tijdens de bouw? En het blijft een idioot idee, voetballen in de woestijn.

 

CO2-opslag

Hoewel CO2-opslag tot nu toe teleurstellend ingewikkeld is gebleken, is Noorwegen begonnen met een nieuw project dat uiteindelijk 1,7 miljard euro moet kosten. Juist daarom. Afgelopen december schreef de Noorse regering: ‘De huidige marktsituatie biedt niet voldoende prikkels om CCS (carbon capture and storage) te ontwikkelen en bouwen. Dit komt deels door hoge investeringen, weinig rendement op de korte termijn en hoog risico. Bovendien is de prijs van CO2-emissie momenteel lager dan de kosten van CCS. Ontwikkeling van de technologie zou kunnen worden beschouwd als een openbaar belang.’

Staatssecretaris Tony Tiller. zegt in een interview: ‘ ‘Longship (de naam van het project, red.) zal aantonen dat CCS veilig en haalbaar is, zal kennis opleveren die bij toekomstige projecten leidt tot lagere kosten.’ Er is geen enkele zekerheid dat het systeem goed zal werken, zegt hij. ‘Maar we weten dat CO2-afvang en -opslag absoluut noodzakelijk is voor Europa en de wereld om de temperatuurdoelen van het Parijs Akkoord te halen.’

Stikstofmoment

Zweden heeft zijn stikstofmoment.

De rechtbank voor milieu-aangelegenheden heeft bevolen dat de grootste producent van cement per 1 november moet stoppen met het afgraven van kalksteen. De Cementa fabriek genereert te veel CO2. De bouw is in paniek. De fabrikant levert driekwart van alle cement in Zweden. Roept herinneringen op aan onze Raad van State, die in 2019 de overheid beval om de uitstoot van stikstof nu eens echt aan te pakken, waardoor de landbouw in de knel kwam.

Mooi?

Als u dit mooi vindt, kijk dan ook eens binnen:

Het nieuwe vlaggeschip van Louis Vuitton in Tokio. De winkels van de Franse modehuizen in Tokio zijn vaak spectaculaire visitekaartjes.

 

Bar


Dertig meter hoge rattan ‘sculpturen’ zijn de blikvangers in deze nieuwe gastrobar in Bangkok.

Nu pas?

Wow

Weer een spektakelstuk van het bureau van Zaha Adid. Het Leeza Soho gebouw in Beijing, net geopend, heeft ‘het hoogste atrium ter wereld.’ Megafoto in het artikel.

PS de categorie ‘oogstreel’ is dankzij lezer Nancy Olthoff. Die had het beste antwoord op mijn vraag: ‘hoe vertaal je eyecandy?’

Wie heeft de langste?

Bij de status die China zoekt, die van wereldmacht van de 21ste eeuw (zie The Economist deze week) hoort ook natuurlijk een hoog gebouw. Deze toren moet 700 meter hoog worden, en zou daarmee nr. 3 worden na de Burj Khalifa in Dubai (828 meter) en de Jeddah (1.000 meter) die nu in aanbouw is in Saoedi-Arabië. Hij komt in Shenzen. Wel ontworpen door een architectenbureau in Chicago.

Tegen regen

Nieuwe tegel voert water af naar nabijgelegen bomen en struiken en is door dit ontwerp beter bestand tegen hoosbuien, zegt Deense maker.