Een goedkope iPhone …?

Apple brengt de SE weer op de markt, vier maanden nadat hij uit de handel was gehaald, zegt website Digital Trends. Nu zelfs voor een nog lagere prijs, $249 in plaats van de $400 toen hij werd geïntroduceerd in 2016. Hij is technisch allang ingehaald door Androids en nieuwere iPhones, hij is kleiner dan de meeste toestellen, maar heeft wel een koptelefoonaansluiting en Apple-kwaliteit. Waarom de SE is teruggehaald zegt het bedrijf niet. Marktaandeel vergroten? Nog niet te vinden op Nederlandse winkelsites.

Toevoeging: Apple Insider zegt dat het om een opruimingsactie gaat. Met dank aan lezer J. van der Drift.

Flitsers op Gmaps

Google heeft een beperkt aantal gebruikers van Google Maps toegang gegeven tot een ‘nieuwe’ optie: melden van flitsers en ongelukken. Als dat algemeen beschikbaar wordt zou dat een flinke douw zijn voor Flitsmeister, dan nu een bijna-monopolie heeft. Echt nieuws is het niet: Waze, in 2013 gekocht door Google, had het al.

Instant vertaling

De logische conclusie van vertaaltechnologie: een oordopje dat ‘live’ (met een vertraging van een paar seconden) gesprekken vertaalt, zodat u overal in de wereld kunt meeluisteren, en babbelen als u een tweede setje aan uw wederpartij geeft. De Lingmo One2One is nog wel wat klunzig groot, en is niet de eerste, maar heeft als voordeel dat hij ook buiten wifi of netwerken werkt.

Doorbraak voor grafeen geleiders

Geleiders in transistors hebben een beperking: hoe dunner ze worden, hoe heter en minder geleidend. Dat beperkt de miniaturisatie. Een natuurlijke barriere. Het einde van ‘De Wet van Moore.’ Maar grafeen, een moeilijk te temmen materiaal, had de belofte dat het met een dikte van 1 atoom voldoende geleidend zou zijn om silicium te vervangen. Nu hebben onderzoekers een manier ontwikkeld om het grafeen te koppelen aan een metaal.

Toyota geeft 5.600 patenten vrij

download…. die verband houden met de ontwikkeling van motoren die op waterstof rijden. Iedere concurrent die bezig is met die ontwikkeling, mag gratis gebruik maken van Toyota’s kennis. Om ontwikkeling van waterstof, als alternatief voor elekrtriciteit, te versnellen. (Tesla deed afgelopen zomer hetzelfde met zijn technologie.)

Samsung: 5x snellere wifi

Samsung heeft dit weekeinde bekendgemaakt dat het een manier heeft ontwikkeld om de snelheid van wi-fi te vervijfvoudigen, tot 575MB per seconde. Genoeg om een film in seconden te downloaden. Dit zal worden ingebouwd in telefoons en andere consumentenproducten vanaf volgend jaar. Persbericht noch artikel maakt duidelijk of dit met bestaande routers kan, en of die misschien ook vervangen moeten worden.