Home Sweet Home

 

Alle 7,7 miljard mensen die nu op aarde wonen zijn afstammelingen van een groep die 200.000 jaar geleden woonde in de  Makgadikgadi Pan, een streek in Botswana. Dat beweren onderzoekers op basis van een onderzoek van oud genetisch materiaal. Ze werden meteen uitgedaagd door andere paleoantropologen.

Je kunt ‘t zien

Hoe zie je of iemand dement is, of Alzheimer heeft? Misschien aan de manier waarop hij loopt. Kleine test – 110 mensen, zes keer 10 meter lopen op een mat met sensoren – toont dat mensen met dementie wiebeliger zijn. Ze maken langere stappen, maar langzamer, en hun gang is asymmetrisch.

Diagnose is belangrijk omdat patiënten met Alzheimer soms antipsychotica krijgen voorgeschreven, een middel dat bij demente mensen kan leiden tot verergering van de symptomen.

 

Snelste auto

Het snelheidsrecord voor ‘auto’s’ op land staat nu op 1.221 km/u. Deze, de Bloodhound, resultaat van een samenwerking tussen meer dan 200 bedrijven over de hele wereld, moet 1.000 mijl per uur halen, oftewel 1.609 km/u. Hij heeft evenveel pk’s als allle Formule 1 raceauto’s in een race, samen.

BLOODHOUND-Expo2-_pic-credit-Stefan-Marjoram

 

Waarom die oortjes ALTIJD in de knoop ziten

oortjes

Duidelijk? Opgerold zakt de ene lus door de andere heen en dat wordt dan weven. Grrr. Dat is dus het belangrijkste nieuws van de Fire telefoon die Amazon gisteren introduceerde: Amazon zegt dat de oortjes niet in de war kunnen raken omdat de draad plat is en de oortjes magnetisch aan elkaar klikken:

fire earphone

 

De Maan heeft nu wi-fi

Goed nieuws: MIT en NASA zijn er in geslaagd om een draadloos internet-signaal te sturen over de 400.000 kilometer die ons scheidt van de maan.

Waarom lijkt het alsof iedereen kanker heeft?

… schrijft George Johnson, auteur van The Cancer Chronicles. Het korte antwoord: omdat we ouder worden. Als we niet aan andere dingen doodgaan, krijgt kanker een kans. In Zwitserland (gem. levensduur 83) zijn van de 25 top-doodsoorzaken 12 vormen van kanker. In de Centraal Afrikaanse Republiek (48) komt kanker voor het eerst voor op nr. 36.

Hersengymnastiek is niet genoeg gymnastiek

Kruiswoordpuzzels en sudoku is niet voldoende – het oude brein moet iets nieuws leren om echt weer wakker geschud te worden.