Beter voorspellen

Het weerbericht wordt steeds betrouwbaarder; waarom economische modellen niet? We hebben de data, we hebben ervaring met het kneden van die data met algoritmes. Maar we bepalen economisch beleid op basis van modellen die de afgelopen 80 jaar zijn ontwikkeld. Data op individueel niveau zijn beschikbaar, we hoeven niet eens te enqueteren om modellen te maken. Ze hoeven geen voorspellingen te doen; om te beginnen alleen maar ‘wat als …’ vragen te beantwoorden. Het model van de Amerikaanse centrale bank kon in 2006 niet voorspellen wat er zou gebeuren als de huizenprijzen met 20% zouden dalen – hetgeen gebeurde in 2008. Economieprof J. Doyne Farmer in Oxford pleit voor bouw van dergelijke modellen. ‘Veel van de problemen in de wereld zijn veroorzaakt door de economie en de interactie van economie met massapsychologie.’

Wie is er bang voor robots? (2)

Een goedwillende kunstmatige intelligentie zou kunnen concluderen dat het beste voor de mensheid zou zijn om geen kinderen meer te maken. Immers, het leven is vol pijn en tegenslagen en blessures. Als de AI zich tot taak stelt om leed te minimaliseren (in plaats van geluk te maximaliseren) dan is dit een logische stap. Als dit op een vriendelijke manier gebeurt, bij voorbeeld door geen nieuwe geboortes meer toe te staan, heeft niemand er last van. En het eindresultaat is ook bevredigend: ‘Geen enkele eenheid kan lijden onder zijn niet-bestaan.’ Hij bewijst mensen bovendien een dienst door een oplossing te bedenken waartoe zij zelf niet kunnen komen. Mensen zijn namelijk organische wezens, gestuurd door de drang om zichzelf en de soort in leven te houden. Gedachtenexperiment van filosoof Thomas Metzinger.

Neurodiversiteit

Door CRISPR kunnen we binnenkort onze aanstaande kinderen op maat ontwerpen. Hoeveel ouders zouden niet hun kind willen vrijwaren van autisme? Bijna allemaal? Maar: ‘Mozart, Einstein en Tesla zouden nu op het autistische spectrum getest worden,’ zegt Temple Grandin. Zonder autisten zouden we nog in de grotten leven, zegt ze. Algemener: neurodiversiteit – dus de verschillen tussen mensen – is belangrijk voor iedere samenleving.

Dit verklaart alles

(Titel gepikt van een boek dat ook in Nederland wordt uitgegeven.) Steven Pinker, popster psychologieprof aan Harvard, zegt dat we de Tweede Wet van de Thermodynamica ook kunnen toepassen op de samenleving: als je er geen energie in steekt, neigt de staat der dingen naar chaos. “The Second Law defines the ultimate purpose of life, mind, and human striving: to deploy energy and information to fight back the tide of entropy and carve out refuges of beneficial order.” Dus je moet niet klagen over het uiteenvallen van de maatschappij, je moet je ertegen verzetten. Lees deze 970 woorden, eleganter kun je het niet formuleren.

Correlatie is waardeloos

Mannen die vitamine E slikken hebben minder vaak prostaatkanker. Dus helpt vitamine E tegen prostaatkanker? Nee, het kan heel goed zijn dat de betrokkenen allerlei andere dingen die goed voor ze zijn. Veel te veel ‘wetenschappelijke’ studies gebruiken meervoudige regressie analyse. De resultaten zijn daardoor ‘ergens tussen betekenisloos en schadelijk,’ zegt psychologie-prof Richard Nisbett.

 

Ian McEwan vanuit Parijs

‘De doodscultus koos de stad goed uit – Parijs, de mondaine wereldhoofdstad, zo gastvrij, divers en verleidelijk als een metropool kan zijn. De doodscultus koos zijn doelwitten met lugubere precisie. Alles waar ze van walgen: mannen en vrouwen gemoedelijk samen, wijn, vrije debatten, gelach, tolerantie, muziek – wilde en satirische rock ‘n roll en blues. De cultisten kwamen bewapend met beestachtig nihilisme en een haat die boven ons bevattingsvermogen ligt.’ McEwan woont tijdelijk in Parijs en zat vrijdagavond met zijn vrouw in een restaurant te eten. Ook lezenswaardig een bijdrage van historicus Simon Schama, maar achter de betaalmuur van de FT.

Als mensen overbodig worden ….

Gedragspsycholoog Daniel Kahneman in gesprek met historicus/filosoof Yuval Noah Harari (schrijver van ‘Sapiens,’ geschiedenis van de mensheid). Het is bedoeld als een gesprek, maar Kahneman is meer de interviewer. De historicus is bezorgd dat mensen overbodig worden; dat werklozen koest gehouden worden met computer games en drugs; dat een langer leven alleen weggelegd is voor de rijken; dat we geen idee hebben van de ontwrichting die zal ontstaan als het menselijk brein wordt gekoppeld aan computers. Wat fragmenten: Meer…

122 denkers over AI

Edge is een platform dat o.a. jaarlijks een belangwekkende vraag stelt aan zo veel mogelijk academici en andere erudieten. Deze keer: “Wat vindt u van Kunstmatige Intelligentie (AI)?” Voor wie zich wil verdiepen in de vraag: gaan robots ons overnemen?