U kunt beter op uw zij slapen

Ook hersenen produceren afvalstoffen, maar hoe raken ze die kwijt? Niet via de huid, de darmen of de luchtwegen. Maar hoe dan wel? Afvoer van onder andere amyloide beta geschiedt via het hersenvocht in het hersenvlies. Dat gebeurt efficiënter tijdens slaap omdat de ruimte tussen de cellen dan vergroot. Maakt het iets uit in welke houding je slaapt? Volgens een recent onderzoek van Stony Brook U. ontstaat er meer ruimte tussen cellen – en wordt afval dus beter afgevoerd – bij ratten die op hun zij slapen, in plaats van op hun buik of rug. Nog niet getest op mensen. Gelukkig slapen de meeste mensen al zo, dus Moeder Natuur heeft waarschijnlijk het beste met ons voor. (tip van Alexander van Rossum)

Te veel antioxidanten ook niet goed

Test op ratten concludeert dat anti-oxidanten de huid helpen herstellen tijdens de jeugd, maar dat een grote hoeveelheid op latere leeftijd juist het tegengestelde effect kan hebben – dat de huid minder snel herstelt van wonden en dus waarschijnlijk ook sneller rimpelt. Anti-oxidanten zitten in groenten en fruit en zijn ook in pilletjes te verkrijgen. Publicatie in PNAS, opgeduikeld door El Pais (tip van lezer Alexander van Rossum)

Spanje draait op wind en dat is duur

AANVULLING 09:59 – Lomborg zit achter WSJ’s paywall, dus hier een link naar een gerelateerd artikel. Excuses.

Voor Spanje zijn windmolens nu de belangrijkste energiebron: 20,9 procent van de totale energiebehoefte. Maar volgens Bjorn Lomborg is dat niets om trots op te zijn: $11 miljard subsidie voor wind is evenveel als voor al het hoger onderwijs van het land. En het zal de opwarming van de aarde precies 61 uur uitstellen, in het jaar 2100.

De relevante passage: “For 20 years the world has tried subsidizing green technology instead of focusing on making it more efficient. Today Spain spends about 1% of GDP throwing money at green energy such as solar and wind power. The $11 billion a year is more than Spain spends on higher education.

At the end of the century, with current commitments, these Spanish efforts will have delayed the impact of global warming by roughly 61 hours, according to the estimates of Yale University’s well-regarded Dynamic Integrated Climate-Economy model. Hundreds of billions of dollars for 61 additional hours? That’s a bad deal.”