Gaat-ie vliegen?

Na een hoop vertragingen werd vorige week de Tesla vrachtwagen gelanceerd. Kan hij het opnemen tegen dieseltrucks? De buitenwereld is skeptisch; de klanten staan in de rij. PepsiCo heeft de eerste twee van totaal 100 besteld in ontvangst genomen. Bierbrouwer Anheuser-Busch heeft er 40 besteld; Walmart 130; etc. Concurrerend? Aanschafprijzen zijn moeilijk te vergelijken zegt de Amerikaanse vakpers: maar deze zegt dat je in het ergste geval de aanschaf binnen vier jaar terugverdient door lage operationele kosten. Tesla zelf zegt dat diesel 20% duurder is, operationeel: 1,51 dollar per mijl tegen 1,26 dollar voor de Tesla (gebaseerd op een traject van 100 mijl, 96 km/u gemiddeld, 40.000KG vracht, 2,50 dollar per gallon dieselprijs en 7 cent per kWh voor elektriciteit. NB de goedkoopste diesel in de VS is momenteel bijna het dubbele, 4,45 dollar in Texas.)

De Semi heeft een bereik van 800 km, laadt 70% bij in 30 minuten. Dat dankzij een systeem dat draait op 1.000 volt. Daar zijn wel weer speciale oplaadpunten voor nodig, genaamd ‘Megachargers.’ Het netwerk zal een belangrijke afweging zijn voor potentiële kopers. Maar Tesla heeft al laten zien dat het voor zijn klanten een adequaat netwerk kan uitrollen.

Verder? Kennelijk moeten vrachtwagens gemiddeld 1x per jaar naar de werkplaats omdat de voorruit of ander glas is gebroken; Tesla zegt dat het overvloedige glas rondom op de Semi sterk genoeg is ‘om een kernexplosie te overleven.’ Dat is nog eens marketing-mannentaal.

Tot slot: bekijk de cabine eens. Als je daar hebt gezeten, wil je als chauffeur toch nooit meer in een DAF of een Volvo? Een belangrijk argument, in deze overspannen arbeidsmarkt.

Variabele premie

Hoeveel autoverzekering je betaalt hangt af van je rijgedrag. Dat hing al een tijdje in de lucht, en is controversieel. In Europa is het bijvoorbeeld verzekeraars verboden om vrouwen een lagere premie aan te bieden, ook al rijden ze veel veiliger dan mannen. Dus mag dit dan wel? Tesla is er nu mee begonnen in Texas. ‘Er hoeft geen extra instrument in uw auto te worden geplaatst,’ zegt het persbericht. Nee, want de Tesla wordt al real-time gevolgd door de fabriek. De hoogte van de premie wordt bepaald door vijf criteria: hard remmen, agressief bochtenwerk, bumperkleven, botsingswaarschuwingen, en ‘geforceerde uitschakeling van de autopilot.’ Dus niet: leeftijd of geslacht. De premie wordt elke maand opnieuw vastgesteld.

Robuust?

Amerikaanse eigenaar van Tesla 3 klokt 100.000 mijl, 160.000 kilometer, in anderhalf jaar en is tevreden. ‘Als ik die auto niet voortdurend op zijn donder had gegeven, had ik alleen maar de banden hoeven vervangen iedere 40.000 km.’ Hij gaf ongeveer 500 dollar uit aan schade door zijn ‘pittige’ rijgedrag. De accu’s hebben maar 2,5% van hun bereik verloren.

Wij ook!

Ook Pininfarina, ooit alleen een ontwerper, voegt zich in de lange stoet van merken die een elektrische auto gaan maken. Van deze Battista worden er maar 150 gemaakt maar hij is natuurlijk wel poepiesnel: 0-100 in 2 seconden dankzij 1900 PK. Prachtig Pininfarina ontwerp op een Rimac chassis. (tip J. Rademaker)

Toekomstdromen

Renault gaat tot 2.000 elektrische auto’s leveren aan Parijs, die zullen worden ingezet voor een ‘autodelen’ programma en ‘ride-sharing’ programma. Eerdere poging, ‘AutoLib,’ flopte door slechte accu’s. Renault-programma begint september.

Intussen maakt Volkswagen bekend dat het een autodeel-platform gaat opzetten, uitsluitend voor elektrische auto’s, te beginnen in Duitse steden in 2019. Er staat een foto bij één van de persberichten, van de I.D. die naar verluidt de eerste 100% elektrische VW wordt. Maar die komt pas eind 2019 op de markt.

Schiet niet op

Tesla leverde in de eerste drie weken van maart 4.500 exemplaren van de Model 3 af. 1.500 per week. Dat is het beste cijfer tot nu toe, maar komt nog steeds neer op 75.000 per jaar en dus niet in de buurt van de 200.000 die was beloofd.

Brits EV prototype

Brits bedrijf Alcraft wil met hulp van crowdfunding deze elektrische auto gaan ontwikkelen.

Hoe meer camera’s …

Twee mannen die bij Tesla aan de software voor zelfrijdende auto’s hebben gewerkt zijn een eigen bedrijf begonnen. De sensoren die Tesla gebruikt maken zij beschikbaar voor alle autofabrikanten. Mensen die de camera en software in hun auto installeren krijgen 1-5 cent per gereden mijl. Hoe meer ruw materiaal, hoe sneller de software een compleet straatbeeld krijgt. In drie maanden hebben ze 90% van de Amerikaanse snelwegen in kaart gebracht – in hoge-resolutie kaarten die tot 10 cm nauwkeurig zijn. ‘De meeste auto’s zijn geen Tesla, dus als we de wegen veiliger willen maken moeten alle autofabrikanten toegang hebben tot deze kaarten,’ aldus één van de heren. (tip: M. Hubeler)

Laadpalen langs de Autobahn

Energiebedrijf EnBW wil de komende drie jaar 1.000 laadstations bouwen langs de drukste wegen in Duitsland. Dat zou het totale aantal laadpunten vergroten met 25%.

Tesla = Apple?

Venture capitalist Chamath Palihapitiya betoogt dat Tesla nu in dezelfde fase van ontwikkeling is als Apple in 2007, bij de introductie van de iPhone. Zijn argumenten: beiden veroverden snel marktaandeel in een verbrokkelde markt. (Tesla S verkoop nu al beter in de VS dan Mercedes S-klasse, Porsche Panamera en BMW 6/7 klasse samen. De X doet hetzelfde in zijn klasse.) Tesla doet ook net als Apple tien jaar geleden veel aan verticale integratie, en verbreding van het aanbod.