Een goede pandemie

‘We are the knights …’

Elektrische auto’s zijn te stil, klagen voetgangers, we horen ze niet aankomen. Goed, zegt Elon Musk, dan zetten we er software in waarmee je de Tesla geluiden kunt laten maken als hij afremt, bijvoorbeeld. Wat dacht u van: het clippety-clop van de ‘paarden’ in Monty Python and the Holy Grail?

Ach, Android …

De grootste vergissing die ik ooit heb begaan, zegt Bill Gates, is dat mijn management er niet toe heeft geleid dat Microsoft een Android-platform ontwikkelde. (Dat is heel diplomatiek want Gates trad af als CEO in 2000, Apple lanceerde de iPhone in 2007, de eerste Android-telefoon verscheen in 2008. Dus logischerwijs wordt Steve Ballmer, toentertijd de baas van Microsoft, er op aangekeken.) Het is een typische ‘winner-take-all’ markt zegt Gates. Android is nu iets van 400 miljard waard; ‘Dus dat zou betekenen dat er zo’n 400 miljard van Company G naar Company M was gegaan,’ zei hij met een grijns. (Op de site van Engadget begint de video op het moment van dit citaat.)

‘Mag ik uw hart even zien?’

Nieuw systeem gebruikt hart als identificatie. Ieder hart is anders in omvang. Met Doppler-golven wordt het hart gemeten zodra het in de nabijheid is; als het overeenkomt met dat van de eigenaar of rechthebbende, ontsluit de computer – of de deur, of de douane. Sneller dan een vingerafdruk, of je oog voor een glaasje houden. Natuurlijk gevoelig voor misbruik. (tip: M. Hubeler)

Einde patent

Het patent dat Amazon in 1999 verkreeg op de zogenaamde ‘one-click’ aankoop, is deze week verlopen en kan dus door iedereen – bol.com? – worden toegepast. Amazon heeft ervoor gekozen het niet te verlengen. Het ligt aan de basis van de groei van Amazon, eerst op ‘gewoon’ internet, later door toepassing op zogenaamde ‘Dash’ knoppen waarmee je dagelijkse boodschappen kunt bijbestellen.

Dit is een TV

tv2016-10-03-15-33-21hifile1400-1

Het OLED beeldscherm van deze Panasonic TV wordt doorzichtig als hij uit staat. Niet hebberig worden, hij is nog niet klaar voor de markt.

tv2016-10-03-15-32-44hifile1400-2-1

‘Internet is 25’

Op 6 augustus 1991 publiceerde Tim Berners-Lee zijn verslag over het ‘WorldWideWeb project’ waarin het hele concept van ‘hypertext’ werd beschreven, en de gedachten daarachter. Dat stond eerst op zijn CERN-website in december 1990; toen hij het op een openbaar toegankelijk plek zette, zou je dat de eerste website kunnen noemen.

Sprong voorwaarts

512GB-BGA-NVMe-SSD_01-ed

Deze SSD geheugen’kaart’ heeft 512 GB en is kleiner dan een postzegel. We lezen voortdurend over kleiner, sneller beter in de techniek maar dit is wel exceptioneel. Hij wordt gemaakt door Samsung dat deze maand met productie begint.

Hoop voor kwantumcomputer

Een doorbraak werd gisteren gemeld door … wie anders dan Google. Een nieuw algoritme slaagde erin om problemen 100 miljoen keer sneller op te lossen. Werkt nog wel op ouderwetse processoren. Google noemt het experiment ‘intrigerend en zeer bemoedigend.’ Niet iedereen is overtuigd.

Zelfrijdend

Schermafbeelding 2015-05-06 om 11.31.38 PM

De staat Nevada heeft deze door Daimler-Benz gebouwde zelfrijdende vrachtauto toegelaten tot de wegen van de staat, en dat is een primeur voor de wereld. Niet geheel los – er moet altijd iemand achter het stuur zitten, en bijvoorbeeld bij op- en afritten van snelwegen het stuur overnemen. Maar het is een doorbraak; wie had verwacht dat het al zo snel zou gebeuren?