Slimmerik

Als A groter is dan B en B groter dan C, dan volgt dat A groter is dan C. Dat is een vorm van logica die in het Engels ‘transitive inference,’ heet en die ik voor het gemak maar een vorm van deductie noem. De afgelopen tien jaar is ontdekt dat niet alleen mensen dat beheersen, maar ook bepaalde apen, vogels en vissen. Bijen zijn getest, en gezakt voor het examen. Nu blijkt dat wespen wel conclusies kunnen trekken. ‘we zeggen niet dat wespen deductie gebruiken om het probleem op te lossen, maar het lijkt er op dat ze bekende relaties gebruiken om aannames te maken over onbekende relaties,’ zegt de hoofdonderzoeker. ‘Dat suggereert dat het vermogen tot gecompliceerde handelingen misschien wordt gevormd door de sociale omgeving waarin dat gedrag voordelig is, en niet slechts door de omvang van de hersenen.’

Nano

We weten al dat er nano-robotjes bestaan die door de aderen kunnen ‘zwemmen.’ We weten ook dat die medicijnen kunnen afleveren. Nu is er een nieuwe ontwikkeld die ook door de wand van de ader kan heenbreken, om bijvoorbeeld medicijn toe te dienen aan een tumor. Ze worden gestuurd door magneten, maar in dit experiment zelfs door een ‘zwerm’ bacteriën die van zichzelf magnetisch zijn.

Uitzending gemist

Mensen met een moderne TV die programma’s kunnen starten en pauzeren wanneer ze willen, kijken niet minder televisie dan anderen; ze kijken iets meer, en – relevant voor de commercie – ze zien bovendien evenveel advertenties als voorheen.

Stad heeft toekomst

Steden zijn welvarender dan het platteland. Deels omdat er meer menselijke interacties plaatsvinden, maar naar nu blijkt, ook omdat steden slimmere, beter opgeleide mensen aantrekken. Selectieve migratie heet dat. Gedetailleerde burgerlijke stand van Zweden en de ‘Zweedse CBS’ stelt onderzoekers in staat om deze conclusie te trekken.

 

Slimmer in de zomer

Oudere mensen zijn scherper in de zomer en vroege herfst, of ze nu Alzheimer hebben of niet. Andersom: cognitieve functies werken minder goed in de winter en het voorjaar. 3.353 deelnemers in drie landen. Onderzoekers durven nog niet te zeggen hoe dat kan.

Zonder kobalt

Kobalt is essentieel in lithium-ion accu’s, en dus vliegt de prijs van de grondstof omhoog. 50% van alle kobalt wordt nu gewonnen in de Congo. Onderzoekers op UC Berkeley denken dat op zekere termijn kobalt vervangen kan worden door mangaan, door de kathode – de negatieve pool – anders in te richten.

Ook slangen werken samen

Slangen zijn best sociaal, maar tot nu toe werd aangenomen dat ze alleen op jacht gaan. Nieuwe studie, van boa constrictors in Cuba, zegt dat ze ook wel gecoördineerd jagen.

Navigeren zonder GPS

GPS is niet goed genoeg voor autonome auto’s: te zwak om in diepe valleien door te dringen, niet versleuteld, en kwetsbaar voor interferentie. Autofabrieken bouwen nu sensoren in de auto’s, voor aanvullende informatie. Een team van UC Riverside (Californië) ontwikkelt een andere benadering: gebruik andere, ‘opportunistische’ niet-GPS signalen van bijvoorbeeld wifi netwerken, mobiele telefoonnetwerken, radio, TV en andere satellietsignalen.

Koffie tegen dementie?

6.467 vrouwen van 65 jaar en ouder hielden bij hoeveel caffeïne ze dronken. Zij die bovengemiddeld innamen – drie of meer grote koppen koffie, vijf of meer thee, of 7-8 blikjes Cola – hadden in de daaropvolgende tien jaren 36% minder kans om dementie te krijgen.  Gecorrigeerd voor allerlei factoren.

Pesticiden en wilde bijen

Toenemend gebruik van neonicotinoiden (een pesticide) op koolzaad in de afgelopen 18 jaar ging hand in hand met sterfte bij wilde bijen in Engeland. Geen oorzakelijk verband aangetoond maar trends zijn wel suggestief: bovengemiddelde sterfte bij bepaalde soorten bijen en hommels die graag koolzaadbloesem eten. Nog steeds niet duidelijk waarom bijenkolonies (‘tamme’ bijen) geen last hebben van de pesticiden. (zie eerdere artikelen in de Bicker onder zoekwoord ‘bijen’)