Samsung worstelt met mobiel

Android-Brand-640x447

(In bovenstaande grafiek is ieder vakje een model telefoon.) Samsung heeft veel te veel modellen en geen eigendom van het besturingssysteem, Android. Daardoor kan het niet voorkomen dat concurrenten marktaandeel veroveren met ‘goed genoeg’ modellen die veel goedkoper zijn. Eén analist denkt zelfs dat Samsung zich over vijf jaar zal terugtrekken uit de markt voor mobiele telefoons. En dan te bedenken dat Samsung de enige fabrikant is die winst maakt op Android-telefoons, zegt dit artikel. (Overigens lijdt ook Apple onder het massale aanbod van goede en goedkope Android-telefoons.)

Share-by-Brand

Waar ben ik?

Screen Shot 2015-09-30 at 7.41.46 AM

De nieuwe Sonos bluetooth luidspreker past zijn geluid aan aan de akoestiek van de kamer waarin hij staat. De telefoon waarmee je programmeert luistert ook naar het geluid, vergelijkt dat met het signaal dat wordt uitgezonden, en past indien gewenst de equalizer aan. Deze software wordt ook beschikbaar gemaakt voor bestaande Sonos speakers.

Wolktelefoon

RobinPhone1-640x524De eerste telefoon die apps in de ‘cloud’ bewaart als u ze niet gebruikt. Het icoon blijft wel op het startscherm; als u besluit dat u die ene app nodig heeft haalt de ‘Robin’ hem uit de cloud en is hij weer beschikbaar. Desnoods parkeert hij een andere app weer in de cloud, om plaats te maken op de mobiel. Schept ruimte op de mobiel, maar evident nadeel is dat het enige tijd kan duren voordat de app werkt, en dat het duur wordt als er geen wifi in de buurt is. Dat laatste probleem is voor stadsvolk steeds zeldzamer. Nu op Kickstarter, vraagprijs $399.

We weten niks

Like early explorers mapping the continents of our globe, astronomers are busy charting the spiral structure of our galaxy, the Milky Way. Using infrared images from NASA's Spitzer Space Telescope, scientists have discovered that the Milky Way's elegant s

 

Deze kaart van NASA toont hoe veel we van onze eigen Melkweg in kaart hebben gebracht. Een fractie dus. En de Melkweg is een klein onderdeel van de Virgo Supercluster van sterrenstelsels, die weer onderdeel is van Laniakea. Pffff.

Grafeen kan heel makkelijk aangemaakt

… met een soort superspuitbus. Grafeen is de supergeleidende ‘koolstof’ die o.a. computers veel kleiner en sneller zou kunnen maken.  Als je grafeen’vlokken’ uit een vloeistof beschiet met een supersonische spuitmachine (een apparaat dat al bestaat) vormen ze een dun laagje op een willekeurige ondergrond, klaar voor gebruik.

Zelfhelend plastic ontdekt

Tot nu toe was plastic ‘eenrichtingsverkeer’: zachte polymeer werd ‘gebakken’ in een vorm en dat was dat. Het materiaal kon niet worden gesmolten voor hergebruik (zoals bijvoorbeeld wel aluminium of staal). Nu heeft IBM in samenwerking met scheikundigen een nieuwe polymeer ontdekt – de eerste in 20 jaar – die niet alleen teruggesmolten kan worden maar ook zichzelf heelt – moleculen zoeken elkaar op. Eindeloze toepassingen, o.a. in vliegtuigbouw. Het klinkt revolutionair. ExtremeTech is lyrisch, Tech Times iets nuchterder. Maar Science heeft het onderzoek geaccepteerd en gepubliceerd.

Nooit meer auto wassen

Nissan test een gewone Note die aan de ene kant normale lak heeft, en aan de andere helft is geverfd in een op nano-technologie gebaseerde lak die water en olie afstoot. De verf vormt een ‘hobbelig’ oppervlak waar water en vet geen greep op hebben.

Nissan develops first self-cleaning car prototype

Elektriciteitsdraadjes uit koolstof

Als we grafeen in draadjes kunnen produceren, zouden dat de geleidingen kunnen worden om nog kleinere transistoren te maken. Tot nu toe onmogelijk, maar dit onderzoek toont hoopvolle vooruitgang in onderzoek naar ‘grafeen nanodraadjes.’ Grafeen is een enkele laag koolstofatomen (grafiet bestaat uit meerdere lagen grafeen) die 100x beter elektriciteit geleidt dan silicium, dat nu gebruikt wordt in transistoren.

Lithium-ion accu kan minder brandbaar

De meest gebruikte accu in telefoons, auto’s en vliegtuigen is li-ion door zijn hoge energie-dichtheid. Ze hebben als groot nadeel dat ze in brand kunnen vliegen of zelfs ontploffen als ze lekgeprikt worden. Zie Tesla S en Boeing  787 Dreamliner. Onderzoekers aan U. of North Carolina denken dat ze een oplossing hebben gevonden: het huidige – brandbare – elektrolyt vervangen door niet-brandbaar perfluoropolyether (PFPE).

Ook net binnen: nanotechnologie kan lithium-ion batterijen misschien 10x efficienter maken. Maakt het mogelijk om silicon te gebruiken als anode, in plaats van grafiet nu.

Is leven in heelal niet 3,9 maar 14 mrd jaar oud?

Speculatie van een astrophysicus op Harvard: vlak na de Big Bang, toen het heelal nog klein en compact was, was het warm genoeg om overal leven mogelijk te maken. Als het ook inderdaad is ontstaan, en daarna uitgestorven, zouden we daarvan bewijs moeten vinden in asteroiden.