Zelluf

Er is al een zelfvliegend vliegtuig: deze Cessna Grand Caravan, omgebouwd door Xwing. Nu in testfase. Hij taxiet, stijgt op, vliegt en landt autonoom. (Business Insider).

De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s is al een stuk verder. Volvo ontdekte dat zo’n ding veel meer moet ‘praten,’ om de omgeving beter te waarschuwen voor manoeuvres; en dat ‘autogeluiden’ zoals remmen, of het klikken van de richtingsaanwijzer, nodig zijn om te voorkomen dat inzittenden wagenziek worden.

Flexibel vaccin

Nieuwe mutaties van Covid-19 omzeilen bestaande vaccins. Maar: omdat de vaccins van Pfizer en Moderna gebaseerd zijn op RNA, zijn ze makkelijk te modificeren. ‘Bij het ontwerpen van het vaccin gingen de wetenschappers uit van de genetische sequentie van het virus. Aanpassen aan een nieuwe variant kan makkelijk door de nieuwe genetische code in te voeren. In januari 2020 ging dat bij Moderna in een paar dagen; opstarten van massaproductie duurt zes weken.’

 

Toverscherm

Oppo X2021 telefoonscherm is gewoon standaard formaat maar kan op bevel verbreden, van 17 cm naar 18,4 cm. Daardoor wordt het schema bijna vierkant, als een TV-scherm. Hoe werkt dat? TL;DR: het OLED-scherm vouwt niet, maar rolt in en uit als een rolgordijn. Dat is de voorsprong op ontwerpen als die van Samsung. Die heeft een telefoon die openklapt als een boek, met als nadeel dat het beeldscherm op de ‘vouw’ snel slijt. (tip D. van Tellingen)

Ah gossie

De Segway wordt niet meer gemaakt. De fabriek wordt volgende maand gesloten, na 18 jaar. Totaal slechts 140.000 wereldwijd verkocht. Probleem? Toch net ietsje moeilijker te leren dan een step, of een brommer. En: hij is te goed gemaakt. Ze gaan eindeloos mee ….

Oudste

Kan ook

Als je e-mail leest op je telefoon, kun je ook een krant lezen. En als je een krant leest, kun je een boek lezen. En als je een boek leest, waarom dan niet op Instagram? Als dat nu eenmaal je meest gebruikte app is. Begonnen als een ‘je-weet-maar-nooit’ geintje van de Openbare Bibliotheek van New York, maar inmiddels zijn er 300.000 boeken gelezen en heeft ‘Insta Novel’ 130.000 abonnees.

Ikea-hacking

Er bestaan meerdere winkels die u willen helpen met een groot postmodern probleem: Ikea heeft de goedkoopste meubels maar ik wil niet dat mijn huis er uit ziet als alle andere. Met  originele deuren, handgrepen en werkbladen kan niemand meer zien dat er Ikea-kasten achter zitten. Onder andere: Norseinteriors, Hølte, Reform. Firma genaamd Panyl biedt zelfs alleen maar rollen ‘behang’ die u over de standaard Ikea-deurtjes plakt.

Verbandje

Dit apparaat spuit een polymeer met nanostructuur op een wond. Het materiaal droogt en blijft op de wond tot zich nieuwe huid heeft gevormd. Israelische makelij, wordt nu getest in 120 `ziekenhuizen.

Ueberdouche

De Nebia kost €300 maar gebruikt 50-55% minder water dan een normale douchekop doordat water tot een soort fijne mist wordt geperst. Nadeel van deze techniek is dat water snel afkoelt. Deze, de 2.0, heeft dat probleem verholpen zeggen de makers. Deze versie nu op Kickstarter.