Constant

Even een opfrisser: hoe gaat het met de waardering voor Trump? Onveranderd. De eerste weken van de tot nu toe 839 dagen daalde het aantal fans scherp, en nam de afkeuring toe; maar sindsdien is de lijn min of meer recht. Hoe vergelijkt dat met andere presidenten?

Slechter dan Obama, Bush jr, Clinton, Bush sr. Ietsje beter dan Ronald Reagan en Jimmy Carter in deze fase van hun termijn.

Historisch?

Is het Rusland-schandaal dat Mueller onderzocht nog veel groter dan ‘Watergate,’ zoals tegenstanders van Trump zeggen? De redactie van Fivethirtyeight deed de sommetjes en goot ze in een grafiek (uitgebreide versie achter de klik). Conclusie: nog niet.

Het helpt

FiveThirtyEight concludeert na analyse cijfers American Football: schreeuwen tegen de scheidsrechter helpt. Dus waarom niet bij ‘echt’ voetbal?

Verkiezingen VS

Dit wist u allang maar ik nog niet: hoe kan het dat Clinton en Trump ongeveer gelijk staan in de peilingen, maar Clinton een 60% kans heeft om de verkiezing te winnen volgens de projectie? Wat is het verschil? Een projectie neemt zo veel mogelijk peilingen en gooit er de ervaring van voorgaande verkiezingen overheen – dus een interpretatieslag. Extrapoleren vanuit het verleden, althans corrigeren voor vergissingen. Overigens spectaculair slecht nieuws voor Clinton dit weekeinde: haar projectie ging van 70% naar 60% in een paar weken tijd. Over acht weken zijn de verkiezingen. Maandag aanstaande het eerste debat.

Valt wel mee

Bordeaux chateaux worden opgekocht door Chinezen. Premier Crus zijn onbetaalbaar geworden omdat de veilingen worden leeggekocht door superrijken. Toch?

roeder-wine-1

Dat geldt misschien voor de meest exclusieve wijnen, maar de gemiddelde prijs op veilingen is een stuk lager dan in de jaren ’60 en stijgt pas sinds 2000 weer een beetje.

De beste tennisser ooit?

013116-Tennis-Serbia-Novak-Djokovic-PI-JE.vresize.1200.675.high.89Nog niet, maar Novak Djokovic is hard op weg. Beter dan Laver, Borg, McEnroe ja zelfs Federer … Hij is nu houder van de vier ‘majors’ tegelijkertijd (weliswaar niet in hetzelfde seizoen), de eerste die dat flikt sinds Rod Laver in 1969. Hij heeft al twee van de vier van 2016, en is daardoor dichterbij dan iedereen sinds Jim Courier in 1992. Hij heeft 12x een major gewonnen, vijf minder dan Federer maar hij is pas 29. En als hij zo doorgaat kan hij in 2018 al het record van Federer overnemen voor de langste periode als nummer 1 op de wereldranglijst.

Ontmaskeraars ontmaskeren

Popeye eet spinazie want dat zit vol ijzer, nietwaar? Dat is de onderliggende boodschap van het stripverhaal uit de jaren dertig. Maar al in 1937 ontdekten geleerden dat dit helemaal niet zo is: een Duitse scheikundige genaamd Erich von Wolff had in zijn aantekeningen een komma een decimaal verkeerd geplaatst, zodat het leek alsof spinazie 10x zo veel ijzer bevatte als in werkelijkheid. Maar te laat: de mythe over spinazie en spierballen had zich genesteld in de hoofden van van het publiek en spinazie-verkoop steeg 30% in tien jaar. Alleen – het verhaal over Von Wolff en zijn decimale komma is niet waar. En de populariteit van spinazie was al groeiende begin jaren ’30, voordat Popeye aan zijn carriere begon. ‘Debunking the debunkers’ is de onvertaalbare kop van dit verhaal over wetenschappelijke mythes die ontstaan en hardnekkig blijven voortbestaan. Met als hoogtepunt: de schrijver die betoogt dat Darwin zijn evolutietheorie heeft gestolen van de Schotse boseigenaar Patrick Matthew.

Voorverkiezing Ohio

gop-oh-winprob-pollsplus-2016-03-14t115452-04002

‘Het is moeilijk om het belang van Ohio in de Republikeinse wedloop te overdrijven,’ zegt Fivethirtyeight. ‘Als Trump Ohio verliest, dan wordt het onwaarschijnlijk dat hij de meerderheid van afgevaardigden achter zich krijgt voor de nominatie.’ Republikeinen stemmen, later vandaag, ook in Florida, North Carolina, Illinois, Missouri en … de Northern Mariana Islands (9 afgevaardigden).

Hoeveel mensen kent u?

Verschillende studies kwamen tot de conclusie dat je niet heel bijzonder hoeft te zijn om na een jaar of twintig tussen de 2.000 en 3.000 mensen, soms zelfs meer, te kennen. President Franklin Roosevelt kende er 22.500. Dat zijn niet allemaal vrienden; meest kennissen. Gemiddelde mens kan met maximaal 150 mensen een ‘stabiele relatie’ onderhouden.

Je genen maken je niet rijk

Kinderen van rijke mensen worden bovengemiddeld vaak zelf ook rijk. Is dat genetisch, of opvoeding? Nature of nurture? Een studie uit Zweden concludeert: nurture. Ze bestudeerden 2.519 kinderen die werden geadopteerd tussen 1950 en 1970, waarvan de biologische ouders bekend waren; en vergeleken materieel succes van beide ‘ouderstellen.’ Gecorrigeerd voor de voorspelbare discrepantie – arme mensen zullen eerder hun kinderen ter adoptie geven, rijke mensen zullen eerder adopteren – en gecorrigeerd voor erfenissen: welgesteldheid werd gemeten op een moment dat een van de adoptieouders nog in leven was.