Wereldschool

Je hoeft geen academische titel te hebben om een goede leraar te zijn. Dat is de gedachte achter Udemy, dat al tien jaar een platform is voor iedereen die ergens les in wil geven: deeg maken, pokeren, Adobe begrijpen, werken in een team, keyboard spelen, etc. Verboden: porno, wapens, haat. Udemy deed het al prima maar bloeit op sinds Corona. Jaaromzet 400 miljoen dollar. Leraren verdienen van niks tot 100.000 euro, of meer, per jaar. Udemy vraagt 50% van het ‘collegegeld.’

Tip de planter

Scan de QR-code en stuur daarmee een fooi rechtstreeks naar de koffieplanter in Kenia. Dankzij blockchain weet Kahawa1893 precies welke plantage. Het geld komt dezelfde dag binnen via Mpesa, de Keniaanse mobiele ‘iDeal’. Omdat een Keniaanse koffieboer gemiddeld minder dan €1.700 per jaar verdient, is iedere 5 cent al een flinke stap. Vrouwen doen 90% van het werk. Kahawa1893 koffie is online te bestellen, helaas alleen nog in de VS.

(Geen) Seks in Japan

Een kwart van de Japanners tussen 18 en 39 is nog maagd. Of in technische termen: heeft geen heteroseksuele, vaginale gemeenschap gehad. Van de vrouwen tussen 18 en 39 was 24,6% maagd in 2015 (in 1992 was dat 21,7%); van de mannen, 25,8% (tegen 20% in 1992). Tussen hun 35ste en 40ste ruwweg 10%.

Ook een ‘influencer’

Ryan is 7 jaar oud en heeft in een jaar 22 miljoen dollars verdiend. Met het uitpakken van speelgoed voor de camera; filmpjes staan op YouTube. 17,3 miljoen volgers, 26 miljard views…..

De Postaap

Mooi portret van de oprichters van Mailchimp, het programma waarmee u iedere dag De Bicker krijgt. Nu 20 miljoen klanten, bedrijf $4,2 miljard waard. Maar het leukste is: groei is helemaal zelf gefinancierd, geen durfkapitaal aan boord, geen externe aandeelhouders. Bootstrapping, heet dat.

Hazelnootkoning

Een derde van alle hazelnoten die in de wereld worden geoogst gaat naar Ferrero, de Italiaanse fabrikant van Nutella, Mon Cheri, TicTac en Rocher. Niet beursgenoteerd; zeldzaam interview met Giovanni Ferrero, kleinzoon van de oprichter. Hij wil niet langer organisch groeien, maar andere merken opkopen.

What3words in Mercedes

Een doorbraak voor het innovatieve navigatiesysteem, dat tot nu toe alleen werd gezien als een oplossing voor arme of dunbevolkte gebieden: Mercedes gaat What3words installeren in auto’s vanaf 2018, over ‘gewone’ navigatiesystemen heen. Zodat u kunt kiezen. (zie deze eerdere Bicker voor uitleg over What3Words.) Groot voordeel: het systeem reageert op gesproken instructies, en drie woorden zijn makkelijk. W3W zegt dat het de afgelopen twee jaar is geadopteerd door busdiensten in Nigerië, de post in Mongolië, en de Eerste Hulp op het Glastonbury Music Festival: het helpt om zieke mensen te vinden in enorme mensenmassa’s.

 

$11 miljard erbij

The Giving Pledge, opgericht in 2010 door Bill en Melinda Gates, is een stichting die superrijken overreedt om meer dan de helft van hun vermogen weg te geven aan goede doelen. Gisteren kwamen er 14 nieuwe bij, voor een totaal van 168. Volgens redacteur Michiel Hubeler betekent dat $11 miljard extra voor filantropie. Hier is het lijstje:

1 Len Ainsworth  1,18 miljard
2 Mohammed Dewji  : 1,39 miljard
3 Dagmar Dolby  : 3,6 miljard
4 Dong Fangjun  : vermogen onduidelijk
Kjell Inge Røkke : 2,6 miljard
Stelios Haji Ioannou : 1,31 miljard
Nick Hanauer : 1 miljard  onbetrouwbare bron, maar strepen we weg tegen nr. 4: ik zet ze samen op 1 miljard
8 Iza Login : 0,6 miljard
9 Dean Metropoulos :   2,5 miljard
10 Philip Ragon : 2,2 miljard (naam is juist, Terry is zijn roepnaam)
11 Nathaniel Simons : vermogen onduidelijk
12 Robert Smith : 2,5 miljard
13 Harry Stine :3,4 miljard
14 You Zhonghui : vermogen onduidelijk
Nummers 1 t/m 13 hebben samen $22,3 miljard, dus minstens $11 miljard erbij voor het goede doel de komende jaren.

Kroongetuige?

De Echo is Amazon’s luidspreker die ook kan luisteren en praten. Wat nu als het ding getuige is van een misdrijf? Die kwestie speelt in een Amerikaanse moordzaak. Het Openbaar Ministerie vroeg Amazon de accountinformatie van de gebruiker en de aankoopgeschiedenis via zijn Echo. Aan die verzoeken heeft Amazon voldaan. Maar het weigert vrij te geven wat de gebruiker tegen zijn Echo heeft gezegd, en wat de Echo heeft geantwoord. Het beroept zich daarbij op het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet en stelt dat de privacy van gebruiker en die van Echo in het geding zijn.

Magic Leap: $827 mln erbij

Screen-Shot-2015-12-09-at-10.45.45-AM-1200x682Magic Leap, dat zegt revolutionaire Virtual Reality te ontwikkelen, heeft €751 miljoen extra opgehaald voor ontwikkeling. Dat brengt het totaal op €1,27 miljard voor het bedrijf dat nog niets heeft laten zien. Maar ja, het wordt wel gefinancierd door de hele Silicon Valley-elite en heeft de baas van Google in de board.