Intelesting, Mistel Bond

Waarom heeft Bond – James Bond – nog steeds geen Chinese slechterik tegenover zich gehad? Sinds 1962 speelde het Bond-verhaal zich altijd wel min of meer af in de context van de wereldpolitiek. De eerste films kwamen uit tijdens de Koude Oorlog, en de boeven hadden Russische accenten (hoewel ze niet noodzakelijk Russische agenten waren). In de 21ste eeuw, na 9/11, waren de boeven vaak Einzelgängers die uit waren op wereldheerschappij middels megalomane vernietigingscampagnes. Maar nu … de relatie tussen China en de VS ontwikkelt zich snel tot de Koude Oorlog van onze eeuw. En Hollywood? Sja. China is de grootste bioscoopmarkt ter wereld. Sinds Seven Years in Tibet in 1997 heeft Hollywood geen film meer gemaakt die China in een kwaad daglicht zette.

Wat moet een ambtenaar doen?

Een ambtenaar op het Ministerie van BZ van de Verenigde Staten? The State Department? Met een enge minister die van ExxonMobil komt? Benoemd door een wispelturige en ideologische president? (Is dat anders dan voorheen, trouwens?) Maar de handleiding is universeel toepasbaar: ‘Engage’ (ga in gesprek), leg uit wat je doet en waarom. Verdedig het instituut. Daar heeft iedereen belang bij, ongeacht politieke kleur. Vecht voor waar je in gelooft. Ontslag nemen is toch een soort van nederlaag. Als je geen ontslag neemt, doe je werk dan professioneel. (tip van R. van Wagtendonk)

Waar komen Chinezen vandaan?

Er is een hardnekkige theorie dat wat wij nu de Chinese beschaving noemen niet is begonnen met de Gele Keizer, de eerste van de Xia-dynastie (2070-1600 v.C.), maar dat de eerste Chinezen uit Egypte kwamen. Stokoude bronzen beelden gevonden in China hebben dezelfde samenstelling als brons gevonden in Egypte, veel meer dan ander oud Chinees brons. Een oude tekst zegt over de topografie van het Xia-rijk dat ‘een rivier noordwaarts stroomt en zich verdeelt in negen kleinere rivieren’ – de Nijl is de enige grote rivier ter wereld die van zuid naar noord stroomt. Zouden het gevluchte Hyksos-Egyptenaren kunnen zijn?