Meer dan een boek

Bill Gates heeft niet alleen een boek geschreven over hoe volgens hem klimaatverandering tot staan gebracht moet worden. Omdat te bereiken moeten er uitvindingen komen, en beleid veranderen; dat vergt lobbyen en opvoeden; maar ook investeringen en mondiale samenwerking; en moeten er nieuwe markten komen voor zero-carbon producten en technologieën. Gates wil op alle fronten tegelijk werken, en heeft daarom Breakthrough Energy in het leven geroepen – ‘een netwerk van programma’s, fondsen en lobby-inspanningen met als doel om schone energie technologie sneller op de markt te krijgen, en op massaschaal,’ zoals hij het verwoordt.

Nog een waarschuwing

Bankbiljetten kunnen verdwijnen, in een brand of vergeten onder een matras; goud kan verdwijnen als de boot zinkt, of zo. Maar bitcoins ook. Volgens een nieuwe studie zijn er al minstens 2,7 miljoen ‘weg.’ Van de totaal 21 miljoen die er ooit in omloop zullen komen.

Staatsman

Nee, die ene rechts. Dat is Jack Ma, baas van Alibaba, die zich steeds meer opwerpt als ambassadeur voor zijn bedrijf, en tegelijkertijd wereldhandel. Hij zit 800 uur per jaar in vliegtuigen om bedrijven te overreden hun waren op Alibaba te koop te zetten. Dit is goed voor iedereen, is zijn argument: tegen president Trump zei hij in januari dat hij hiermee een miljoen banen in de VS zou kunnen creëren. Portret van Ma in Fortune.

Spelen is serieus

De zoveelste keer dat we eraan herinnerd worden dat spelletjes een megabusiness zijn, maar de cijfers zijn telkens weer indrukwekkend. 34 Miljoen Amerikanen spelen regelmatig – 22 of meer uur per week – videogames.  Jonge ‘working class’ (laagopgeleide?) Amerikanen werken in 2014 vier uur per week minder dan in 2000; en ze gamen drie uur per week. Ze ‘vervangen’ werk door spelen. Zijn ze dus ongelukkiger? Nee, zegt onderzoeker: ‘Laagopgeleide jonge Amerikanen waren in 2014 veel gelukkiger dan in de eerste jaren van het millennium. Ondanks slechtere kansen op een baan, en ondanks een hoger percentage dat bij ouders thuis woont.’

Vliegabonnement

‘All you can eat’ voor vliegtickets: voor een vast bedrag per periode onbeperkt reizen op geselecteerde trajecten. De vliegmaatschappij Surf Air Europe introduceert in mei nieuwe routes. Voor 1.750 pond (€2.075) per maand doordeweeks onbeperkt Londen-Zurich v.v. en in het weekend onbeperkt Londen-Ibiza v.v. Surf Air gebruikt kleine vliegtuigen en eigen terminals, wat de wachttijd verkort.

Wat een kolos

Airbnb is niet beursgenoteerd en hoeft dus niet te vertellen hoe het gaat. Deze journalist heeft het bedrijf vijf jaar gevolgd en net een boek gepubliceerd. Dit zijn de cijfers: in 2016 was de omzet wereldwijd $1,7 miljard, en de EBITDA winst $100 miljoen; dit jaar verwacht Airbnb een sprong naar $2,8 miljard omzet en EBITDA van $450 miljoen. In 2020 $8,5 miljard en $3,5 miljard. Airbnb gebruikt ‘gastaankomsten’ als meeteenheid:  een alleenstaande die twee keer per jaar een Airbnb boekt en een stel dat eens per jaar boekt, gelden beide als twee gastenaankomsten. In 2015 waren er 40 miljoen gastenaankomsten, in 2016 al 80 miljoen. Het bedrijfsmodel heeft een ingebouwde groeiversneller: iedere huurder is een potentiële verhuurder. Een Rotterdammer die een kamer boekt in Atlanta, beseft dat hij ook wel een verhuurbare logeerkamer heeft.

Mamma houdt je in de gaten

Deze zak Tostitos (een soort chips) geeft een signaal als je te veel gedronken hebt. Als je in de zak blaast. Dan verschijnt dit icoontje, en je krijgt met het zakje een kortingsbon van $10 op een Uber taxi. En als je zo lazarus bent dat je de toetsen niet meer kunt vinden hoef je alleen maar de telefoon tegen het zakje te houden want het heeft ook NFC. Stuntje van Tostitos ter gelegenheid van de Super Bowl.

Deep learning

Lange en voor ons allemaal begrijpelijke bijspijkercursus over wat ‘deep learning’ nu eigenlijk is, en wat de gevolgen zijn. ‘Het meest bijzonder van neurale netwerken is dat computers niet door mensen zijn geprogrammeerd – de programmeurs voeren een leer-algoritme in, en vervolgens bergen – terabytes – aan informatie om daarop te trainen. Door dat algoritme is de computer in staat conclusies te trekken uit ruw materiaal.’ (…) “Software schrijft software,” zegt Jen-Hsun Huang, CEO van Nvidia. Neurale netwerken bestonden in concept al in de jaren ’50 maar nieuw is de snelheid van processoren en de makkelijke toegankelijkheid van enorme hoeveelheden data. In 2012 had Google twee deep learning programma’s lopen; nu meer dan 1.000. Deep learning is een grotere doorbraak dan het internet – het is in de orde van grootte van de uitvinding van elektriciteit. Het is een vorm van machine learning, wat weer een vorm van kunstmatige intelligentie is.

screen-shot-2016-10-04-at-9-25-08-pm

Kun je het internet opblazen?

‘Iemand’ is de afgelopen twee jaar bezig geweest de servers te testen van bedrijven die het internet draaiende houden. Met DDoS (distributed denial of service) aanvallen, die servers overdonderen tot ze vastlopen. Er zat een systeem in: de aanvallen werden steeds heftiger, alsof de afzender wilde testen hoe sterk de bescherming was. En ze waren massaal, wat er op wijst dat de dader diepe zakken heeft – dus een overheid. De herkomst was ook niet erg gecamoufleerd, alsof de afzender wilde laten zien waartoe hij in staat is. Een beetje als met ouderwetse wapens: door een kernbom te laten ontploffen demonstreer je dat je een kernbom kunt maken. Bruce Schneier, beveiligingsprof, concludeert op basis van gesprekken met de doelwitbedrijven dat het waarschijnlijk China is.  (Hij zegt niet welke bedrijven, omdat hij discretie heeft beloofd.)

Race van de zelfrijdende auto’s

Apple heeft genoeg geld op de plank liggen om GM, Ford en Fiat Chrysler te kopen. Google (Alphabet) kan twee van de drie kopen met zijn reserves. Wie wint, Detroit of Silicon Valley? Of komen er fusies …?