AI maakt AI

Kunstmatige Intelligentie ontwikkeld door Google heeft zijn eigen kind gemaakt, een KI die slimmer is dan alle vergelijkbare herkenningssystemen ontwikkeld door mensen tot nu toe.

 

Dodelijke robots

Man demonstreert hoe piepkleine drone zelf vliegt, vijandig vuur ontwijkt, opgedragen doel vindt en doodt – allemaal semi-autonoom, met behulp van AI. En ze kunnen in teams, in ‘zwermen’ werken: ‘Geen kernbom meer nodig, je kunt een halve stad uitroeien door een paar duizend van deze autonome drones te droppen.’ Overtuigend, zorgwekkend – en geënsceneerd. Maar een effectieve waarschuwing van AI researchers die zich zorgen maken over wapens die handelen zonder menselijke interventie. (tip: P. Stein)

Autisme voorspellen

Of een kind binnen de autistische schaal valt kan nu al op tweejarige leeftijd worden vastgesteld, met metingen die beginnen op 6 maanden. Door MRI metingen van hersenactiviteit te combineren met een machine learning algoritme. Dat algoritme ‘leerde’ eerst de hersenactiviteit herkennen van een autistisch kind, in 230 regionen van het brein. Eén scan op de leeftijd van 6 maanden was voldoende om voorspellingen te doen; die bleken in anderhalf jaar later in 9 van de 11 gevallen correct te zijn.

Touchscreen

Sony Experia maakt van ieder oppervlak in uw huis of kantoor niet alleen een projectiescherm, maar een touchscreen. Bekijk de video. Ik snap nog steeds de bedoeling niet, maar iemand zal er ongetwijfeld iets zinnigs voor verzinnen. Deze zomer op de markt voor ongeveer €1.600.

Internationale misdaad

Het internationaal Strafhof heeft besloten dat ‘vernietigen van de natuur, misbruik van land en illegaal gebruik van natuurlijke grondstoffen’ misdaden tegen de mensheid kunnen zijn, en dus aanleiding kunnen zijn tot strafrechtelijke vervolging. Het Hof werd vooral beroemd door het vervolgen van oorlogsmisdadigers en dictators, die zich tot dan toe onaantastbaar hadden gewaand. Een test case wordt de vervolging van Cambodja wegens het gedwongen verhuizen van 350.000 mensen sinds 2002.