Crypto

Goldman Sachs is begonnen met handel in bitcoin termijncontracten; een verdere verdieping van de handel. Dat betekent: meer liquiditeit en meer geloofwaardigheid. Maar centrale banken houden niet van cryptomunten. De Chinese overheid draait er niet omheen: 90% van alle ‘ontginningsfabrieken’ wordt gesloten. Zelfs in Sichuan, waar overvloedige hydro-elektriciteit is en waar exploitanten nog hoopten op coulance.

Gezond verstand

… is ‘de donkere materie van Kunstmatige Intelligentie,’ in deze mooie metafoor van Facebook AI researchers: we weten dat het bestaat, maar kunnen het niet zien. Mensen kunnen in ongeveer 20 uur leren autorijden; hoe kan het dat we nog steeds geen zelfrijdende auto’s hebben?

‘Als babies leren we hoe de wereld werkt door observatie. We vormen gegeneraliseerde voorspellende modellen over objecten in de wereld door concepten te leren zoals permanentie, en zwaartekracht. Als we ouder worden bekijken we de wereld, reageren op wat we zien, kijken nog een keer, en bouwen dan met vallen en opstaan hypotheses om te verklaren hoe onze handelingen onze omgeving veranderen.’

‘Een hypothese voor ons is dat deze veralgemeniseerde kennis van de wereld, ook wel genaamd ‘common sense’ of gezond verstand, het overgrote deel beslaat van biologische intelligentie in mensen en dieren.’

Maar hoe leer je een computer gezond verstand? As je ze leert om dingen te herkennen, en er op te reageren, door ze één voor één te laten zien, in allerlei contexten, duurt het te lang. Misschien lukt het wel nooit. Dus moeten we van ‘leren onder toezicht’ naar ‘leren onder zelftoezicht,’ zeggen deze onderzoekers. Dit werkt al met succes in Natural Language Processing (NLP). Maar hoe doe je dat dan? Welkom in de wereld van energy-based models, joint embedding, Siamese networks …

Geld genoeg

Er is nog steeds geld genoeg. Of moeten we zeggen: geld op zoek naar een bestemming? Patreon, waar particulieren kunnen doneren aan artistieke projecten, heeft net 90 miljoen dollar opgehaald en is nu 1,2 miljard waard. Bumble, een dating app waar vrouwen de eerste zet moeten doen (gestart 2014), gaat naar de beurs en verwacht te worden gewaardeerd op 6 miljard dollar. The Hut Group (THG) is een Brits bedrijf dat online verkoop perfectioneert, voor klanten en voor een aantal merken die ze inmiddels zelf hebben gekocht (meest beauty en health). IPO deze week, geschatte opbrengst 6 miljard dollar. DoorDash, thuisbezorging a la Uber en Deliveroo, denkt dat het 16 miljard dollar waard is als het naar de beurs gaat.

‘OntOuden’

Filmpje uit 1911 van dagelijks leven in New York wordt met behulp van AI ‘gemoderniseerd.’ De snelheid is levensecht gemaakt (niet meer springerig, zoals het origineel), de resolutie iets beter, en de beelden zijn ingekleurd met behulp van het neurale netwerk met de briljante naam ‘DeOldify’ …

In de ruimte

Glasvezel wordt meestal gemaakt van kwarts, een vorm van siliciumdioxide, SiO2. We zeggen ook wel ‘zand.’ Maar een glasvezel van ZBLAN (gemaakt uit de elementen Zirconium, Barium, Lanthanum, Aluminium en Sodium) draagt signalen vele malen effectiever. Probleem is dat bij de fabricage de vezel microkristallen opneemt en een beetje mistig wordt, waardoor hij niet optimaal geleidt. Dat zou niet gebeuren als de elementen bij nul zwaartekracht worden samengevoegd – dus in de ruimte. Firma Made in Space gaat dat nu doen, in het Internationale Ruimtestation. De vezelspinner is al naar boven gebracht. Dit zou het eerste product zijn dat in de ruimte wordt gemaakt voor commerciële verkoop op aarde.

Artikel mijmert verder. Wat wij in de ruimte kunnen gebruiken is beperkt – beperkt doordat het allemaal kant-en-klaar gelanceerd moet worden door reusachtige raketten die de zwaartekracht moeten trotseren. Maar als we nu eens in de ruimte konden assembleren? Een 3D printer kan aan boord van een ruimteschip onderdelen maken. In het ISS staat al een prototype. Die printer hoeft niet met staal te werken – hij kan onderdelen maken van  lichter en kneedbaarder plastic, omdat de materialen in de ruimte minder zwaar worden belast. Als je de materialen en de apparatuur had, zou je een voetbalstadion kunnen bouwen.

Het volgende doel is grondstoffen ontginnen in de ruimte. Dan hoef je ze niet meer mee te geven aan de raket. Planetary Resources, mede gefinancierd door Larry Page (Google) en Richard Branson (Virgin), is exact dat van plan: mineralen uit asteroïden winnen. Met robots. Zie hier:

Ironie

De Zwitserse effectenbeurs SIX gaat een blockchain platform bouwen voor het verhandelen van ‘digitale activa,’ zoals bitcoins en ICO coins. De essentie van blockchain is dat transacties mogelijk moeten zijn zonder ‘neutrale derde,’ een toezichthouder of beurs of zo. Die zijn duur, en door alle transacties in een groot aantal ‘gedistribueerde grootboeken’ op te tekenen bereik je dezelfde betrouwbaarheid. Toch voelt SIX zich geroepen om in te springen: ‘De uitdaging is niet zozeer het verhandelen van activa maar het veilige beheer van activa,’ zegt Thomas Zeeb van de beurs. ‘Wil je een model met vele sub-beheerders – met inefficiënte interfaces en de bijbehorende risico’s – of  ga je voor een erkende en gereguleerde infrastructuur-bouwer die alle stappen in de keten afhandelt in één geïntegreerd, veilig model?’ Oftewel: laat dat nou maar ons over, jongens.

Niet te stoppen

Drie berichten gisteren op Gary’s Guide: Softbank (Japan) investeert $2,25 miljard in GM’s zelfrijdende auto; Waymo (Google)  bestelt 62.000 minivans bij Fiat/Chrysler; Californië publiceert nieuwe regels voor experimenteren met zelfrijdende auto’s. Auto’s zonder mens achter het stuur moeten gratis zijn; taxi’s met een ‘veiligheidsmens’ mogen wel geld vragen.