Dierbaar

Bill Gates schrijft een in memoriam over Paul Allen, ‘een van mijn oudste vrienden en de eerste business partner die ik ooit had.’

Allen was minder complimenteus over Gates in zijn memoires in 2011 (tip M. Hubeler). Hij voelde zich verraden door de dominante Gates, die ooit zijn boezemvriend was.

 

Ongemakkelijke vragen

Bill en Linda Gates, megafilantropen, beantwoorden de tien meest ongemakkelijke vragen die ze telkens weer krijgen. Onder andere: Miljarden voor onderwijs in de VS, kun je laten zien wat het heeft uitgericht? Waarom geven jullie geen geld om klimaatverandering te bestrijden? Als je kinderen helpt overleven dan draag je toch bij aan overbevolking? Is het wel eerlijk dat jullie zo veel invloed hebben? Waarom werken jullie met bedrijven? Waarom doe je dit nou echt – what’s in it for you?

De vijf van Gates

screen-shot-2016-12-06-at-07-33-31Bill Gates selecteert jaarlijks zijn favoriete boeken. Dit jaar onder meer Nike-oprichter Phil Knight met een bedrijfsbiografie zonder opsmuk, gentechnologie voor leken en de mythe van de sterke leider. Ook op Youtube.

Groeivertraging (3)

Niks daarvan, zegt Bill Gates, die het boek van Robert Gordon heeft gelezen en bespreekt op zijn blog. Gordon’s voornaamste punt is dat in 19870-1970 een paar uitvindingen zijn gedaan die het leven van iedereen hebben verbeterd. ‘Die gebeuren maar één keer,’ zegt hij. Ja, zegt Gates, maar dat geldt dan ook voor uitvindingen die ons nog te wachten staan. Een middel tegen Alzheimer wordt ook maar één keer uitgevonden. Die ziekte kost de VS jaarlijks $236 miljard aan gezondheidszorg, geld dat dan elders besteed zou kunnen worden. De digitale revolutie is niet beperkt tot communicatie, informatie en vermaak. Hij verandert elke marktplaats. Hoe kopers en verkopers elkaar vinden. Hoe een product wordt ontworpen, zonder allerlei prototypes te bouwen. Tot slot: Gordon beperkt zich tot de VS. Gates zegt: de meerderheid van de wereldbevolking zou al dolblij zijn als ze de levensstandaard van Amerikanen bereikte. Het boek laat juist zien hoe snel innovatie verspreid kan worden.

Boekentips van Bill Gates

Schermafdruk 2014-12-08 19.53.01Zijn top-5 voor 2014. De meeste zijn het afgelopen jaar al wel besproken door De Bicker. Maar Gates is een bedachtzaam mens en goed recensent, dus daarom nog maar eens. (Samenvatting op Quartz.) En hij heeft het ook samengevat in 1.30 minuut waarin hij zichzelf speelt als lego-mannetje

Gates recenseert Piketty

Gemist. Excuses. Dateert al van afgelopen maandag. Piketty betoogt dat kapitalisme op de lange termijn onherroepelijk de rijken rijker maakt. Gates zegt: ongelijkheid is inderdaad erg omdat het samenlevingen ondermijnt, maar vergeet niet dat fortuinen net zo snel weer verdampen als dat ze gemaakt worden. En meer intelligente kanttekeningen die van belang zijn voordat je inkomens- en vermogensbeleid gaat baseren op Piketty. Hoor en wederhoor: ”Meneer Piketty was zo vriendelijk om met mij te skypen vorige week.”