Tech en middenstand

‘Software eats the world’ maar de software-reuzen maken langzaam de bocht terug naar de wereld van bakstenen en etalages. Amazon experimenteerde al eerder met kassaloze winkels, in het klein (‘to go’); nu is de eerste volwaardige kassaloze supermarkt geopend in de buurt van Seattle. En Google opent zijn eerste winkel in Chelsea in New York:

Hoewel, ‘eerste’ – het is niet zeker of er meer volgen. En ‘winkel’ – Google heeft niet zo veel tastbare spullen, dus het is meer een soort showroom. Klanten kunnen ervaren hoe goed de Pixel telefoons kunnen fotograferen, en hoe de Nest thermostaat op afstand werkt. (Microsoft heeft overigens al zijn winkels alweer gesloten.)

PS teken des tijds: de Amerikaanse post laat nu een een deel van het werk uitvoeren door vliegtuigen van … Amazon. (link)

Reus helpt

Amazon zegt: het overgrote deel van onze 800.000 werknemers in de VS kan niet vanuit huis werken (bezorgers, chauffeurs, piloten, pakhuismedewerkers, sorteerders); en we willen ze dus zo snel mogelijk vaccineren. Als dat gebeurd is, willen we graag de overheid helpen bij het vaccineren van andere Amerikanen. Het bedrijf heeft pakhuizen die kunnen dienen als tijdelijke vaccinatieplekken; vliegtuigen, vrachtwagens en logistieke software om vaccins te distribueren.

Kernenergie?

Is kernenergie de oplossing voor een wereld die energie vreet maar geen broeikasgassen meer wil toevoegen aan de atmosfeer? Een snel groeiende rij deskundigen en opinieleiders – onder wie Bill Gates – pleit voor een herbezinning. Nu een tegengeluid, van de man die hoofd was van de Nuclear Regulatory Commission onder president Obama 2009-2012, Gregory Jaczko. Hij zegt: kernenergie is helemaal niet zo goedkoop, en de overheid is niet opgewassen tegen de druk van de bedrijfstak dus veiligheid is niet optimaal. De oplossing die Gates en anderen voorstelt is een reactor die nog zeker tien jaar in de prototype fase zit.

Amazon overal

Dit is de ‘DeepRacer,’ een radiobestuurd autootje waarmee je kunt racen in wedstrijden die door Amazon zullen worden georganiseerd. Hij is uitgerust met een ‘reinforcement learning’ chip (een vorm van machine learning) waardoor hij kan leren autorijden; Amazon denkt dat dit een goede manier is voor developers om te leren omgaan met ‘autonome’ auto’s. De racerij is een speelse manier om mensen aan te moedigen hun auto slimmer te maken dan de rest.

Maar dit is maar één van de hele lijst aankondigingen van Amazon vannacht in Las Vegas op zijn developer’s conference voor AWS, de ‘cloud’ diensten. Amazon heeft nu 52% van de wereldwijde markt voor ‘cloud’opslag. Zie website Techmeme vanmorgen voor compleet overzicht, of de AWS blog. Amazon gaat zijn eigen ‘machine learning’ chips maken om te concurreren met marktleider Nvidia; biedt allerlei hardware en software om opslag en ophalen sneller en goedkoper te maken.

Jupiter

Bezos reageert op NYT artikel

New York Times bekritiseerde ‘onmenselijke’ werkdruk binnen Amazon, op basis van 100 interviews. Gisteren al een repliek van een manager binnen Amazon, maandag ook van opperbaas Jeff Bezos. Mail aan personeel: “Als u zelf dit soort dingen meemaakt, wil ik dat u meteen escaleert naar personeelszaken. Of schrijf naar mij op jeff@amazon.com. Wij moeten dit soort gebrek aan empathie, zelfs als het heel zeldzaam is, niet tolereren.” “Iemand die werkt in een bedrijf dat echt zo is als de NYT beschrijft, zou knettergek zijn als hij aanbleef.”

 

Gladwell: big data is ook niet alles

Malcolm Gladwell, beststeller schrijver (o.a. The Tipping Point), zegt: veel weten betekent nog niet dat je het begrijpt. Facebook bijvoorbeeld is mateloos populair, maar wat zegt dat over de toekomst van het bedrijf? Is het aan het einde van zijn groei, of moet het nog beginnen? Gladwell: “Facebook staat waar de telefoonmaatschappijen stonden 40 jaar na de introductie – toen dachten ze nog steeds dat een telefoon niet geschikt was voor roddel en kletsgesprekken, alleen voor zakelijke communicatie.’ Het duurt altijd verbazingwekkend lang voordat een revolutionaire technologie echt wordt begrepen. Ander voorbeeld: Airbnb. Meer…

Het vuur bedwongen!

IMG_8368-620x413

Terwijl wij hier zo gezellig zitten te kletsen staat bij De Bicker een pan 2,5 uur in de oven op 150 ºC. (Delia Smith’s Beef in Designer Beer, want dat ging u natuurlijk vragen). Inderdaad, sommige delen van De Bicker worden de avond tevoren geschreven. Maar dat terzijde. En wat zien wij op Geekwire? Enkele veteranen van o.a. Pinterest en Amazon hebben een nieuwe gadget ontworpen die niet alleen exact de temperatuur van de pan en inhoud meet, maar die ook  de temperatuurknop (die grote rode op de foto) aanstuurt als pit of oven te hoog of te laag staan. Het is een driehoek tussen thermostaat/app/afstandbediening voor regelaar.  Ze zoeken nu geld op Kickstarter voor wat ze noemen ‘Meld.’ $129 voor de vroege intekenaars.

Wat er gebeurt als je marihuana legaliseert

Venture capital in technologie groeit nog steeds

Eerste resultaten in Verenigde Staten voor Q1 zijn binnen: $15,4 miljard in het eerste kwartaal, volgens Pitchbook. Meer dan de $11 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar, minder dan de $22 miljard die in elk van de kwartalen van 2000 werd geïnvesteerd.