AI

Geoff Hinton ontwerpt ‘machine learning’ algoritmes. Over Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI): ik ga niet meemaken dat een robot kan wat mensen kunnen. Ik maak me geen zorgen over de robots, wel wat ze kunnen doen in de handen van een Mussolini of een Hitler.  Automatisering helpt iedereen: “The technology is not the problem. The problem is a political system that doesn’t ensure the benefits accrue to everyone.” En: AI moet nu gaan leren hoe te leren van kleine datasets.

Vandaag: Windows 10

Belangrijk moment voor Microsoft, dat in de luwte van glamourbedrijven als Apple, Google en Amazon rustig doorgaat met geld drukken. Ze kijken scheel van de kwartjes. Aandeel rond hoogste punt in 15 jaar. Cloud computing is snelgroeiende handel, maar besturingssysteem Windows is veel winstgevender. Ter herinnering: marktaandeel Windows in alle ‘desktop’ en ‘laptop’ computers is ongeveer 90%Financiële analist vindt vooral belangrijk dat Microsoft duidelijk koppelt aan mobiele besturingssystemen. Versterkt ‘ecosysteem’ zoals Apple heeft gedaan en Google/Android iets minder elegant. (live presentatie op allerlei kanalen vanaf 09:00SPT oftewel 18:00 hier thuis.)

Amazon test ‘boekenabonnement’

De testpagina’s zijn alweer van het net gehaald maar slimmeriken hebben ze op tijd gefotografeerd. Kindle Unlimited, 600.000+ boeken en 8.000 audioboeken, onbeperkt lezen voor $9,99 per maand.

screen-shot-2014-07-16-at-10-32-27-am

Update 08.00 uur: Amazon geeft nog geen antwoord op vragen. Gigaom heeft een promotioneel filmpje opgeduikeld. De vijf grote uitgevers hebben nog niet gezegd of ze zullen meedoen. Ze hebben wel al contracten met bestaande, vergelijkbare diensten Oyster en Scribd, dus weinig reden om niet met Amazon in zee te gaan.  Die andere twee werken niet op Kindle, Amazon’s eigen e-reader. Daar ligt Amazon’s concurrentievoordeel.

Weer succes voor de ‘delende economie’

BlaBlaCar, dat autobezitters en lifters bijeen brengt, heeft $100 miljoen extra kapitaal ontvangen voor investeringen. BlaBlaCar werd begonnen in Frankrijk 2006 en heeft nu acht miljoen leden in 12 landen, voornamelijk West-Europa maar ook Rusland. BlaBlaCar groeit graag in nieuwe landen door lokale concurrenten over te nemen, omdat begrip van de cultuur belangrijk is voor het winnen van vertrouwen.

Groei vermindert bij Twitter

Gebruikersaantallen groeien nog, maar steeds langzamer. Klein huppeltje in Q1. Twitter heeft geen simpele verklaring. Reclame-omzet steeg 125% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Niet voldoende om kosten te dekken. $250 miljoen omzet, $380 mln kosten, dus $130 miljoen verlies.

VS subsidieert groene auto’s met $16 miljard

Dit is het programma waarvan Fisker en Tesla gebruik maakten. Fisker zonder succes, Tesla met. Na Fisker is het een tijdje stilgezet, want gemopper. Maar nu wordt de resterende $16 miljard vrijgemaakt. Bedragen worden beschikbaar gesteld in de vorm van leningen. Subsidie is niet iets typisch Europees.

De nieuwe wedstrijd: smart watches

Een dag op Singularity University

Mede opgericht door Ray Kurzweil, visionair. Een hele bijzondere school die mensen voorbereidt op een wereld waarin niets meer lijkt op het voorgaande. Duur voor managers, goedkoop maar onmogelijk veeleisend voor studenten.

Leer Reddit kennen

Reddit.com, een soort electronisch plakbord, heeft meer dan 110 miljoen unieke bezoekers per maand. Interview met de general manager, die de dingen eigenlijk maar zo veel mogelijk op zijn beloop laat. Anarchisme werkt, meestal.

Bill Gates steunt kernenergie

Gates onderwierp zich aan een reddit AMA (Ask Me Anything), zo langzamerhand een instituut in de VS. Hij is heel neutraal over de NSA: terrorisme is een echte bedreiging, dus dat moeten we bestrijden; maar de overheid moet minder stiekem doen. Interessant is dat hij denkt dat schone energie beter geleverd kan worden door kernreactoren omdat zon en wind zo moeilijk opgeslagen kan worden. Dan moet kernenergie wel veiliger en goedkoper worden, en moeten we een betere oplossing hebben voor kernafval. Hij steunt Terrapower, dat een ‘vierde-generatie’ reactor wil bouwen die draait op verarmd uranium. Quartz noteerde: Gates vindt zelflerende computers, ‘deep learning’, het meest spannende wat er nu gebeurt.