Pillenautomaat

pillo-3Programmeerbaar. Met gezichts- en stemherkenning. Zodat oma niet per ongeluk de pilletjes van opa snoept. Gaat praten als de voorraad opraakt. Geeft medisch advies indien gevraagd. Waarschuwt familieleden per sms als opa de pilletjes niet neemt. En nog meer. Nu op Indiegogo voor $299, later $599.

Update 08:15: Iemand van Philips reageerde meteen …. http://www.medido.philips.nl/hoe-werkt-het.html

Slimme helm

brooklyness-classon-smart-helmet-4Iedere Alpbewoner draagt tegenwoordig een helm bij het skieën. Wanneer gaan we in drukke Nederlandse steden helmen dragen bij het fietsen? Voor wie avant-garde wil zijn: moderne helmen bevatten richtingaanwijzers en remlichten, kunnen ‘dode hoeken’ zien, en bevatten filmcamera’s die 2,5 uur kunnen filmen (voor en achter) en de opnames kunnen weergeven op telefoon via bluetooth.

 

 

Zelfvliegende heli

sikorsky-autonomous-flight-3

Deze Sikorsky heeft net een vlucht van 48 kilometer volbracht, van start tot landing, op basis van instructies ingevoerd op een iPad. Dat is dus wel iets meer dan ‘op de automatische piloot’. Fabriek ziet nog geen autonome vluchten, wel aanzienlijke verlichting voor piloten.

TBC-test

Screen Shot 2016-05-17 at 7.43.22 AM

Nieuwe test voor tuberculose heeft aan een druppeltje bloed uit de vinger al voldoende diagnose te stellen, binnen een uur. Lage kosten, makkelijk bruikbaar vergeleken met bestaande diagnostiek. Nu in experimentele fase. Volgens WHO eist TBC ieder jaar 1,5 miljoen levens.

Kwallenbeten

Bewaar deze Bicker voor de zomer: kwallenbeten behandel je het beste met heet water en niet met ijs. Gif van zeebeesten is het gevoeligst voor hitte. Dus een heet – niet warm, heet – bad helpt. Conclusie na analyse van vele studies. (tip van Maarten Oldenhof)

Een ‘Chinese Tesla’

leeco-lesee-23

De LeSee van het Chinese bedrijf LeEco is onthuld. Niet veel meer dan een concept, over assemblagelijnen werd niet gesproken tijdens de presentatie in Beijing. Maar de ambitie is er. LeEco werkt er al 28 maanden aan. En heeft een enorme thuismarkt. Chinezen zijn ook in korte tijd grootste producent van zonnepanelen geworden, dus waarom niet?

Herstart Solar Impulse

solar-impulse-2-resumes-2

Dit is het vliegtuig dat puur op zonne-energie, heel langzaam, rond de wereld zou gaan vliegen. In maart vorig jaar gestart, strandde het in juli op Hawaii. De accu’s bleken ernstig oververhit en hadden forse schade aangericht. Na reparaties en 13 proefvluchten rondom Hawaii is het toestel na negen maanden klaar voor een herstart. Eigenlijk is het dus geen ‘vlucht rond de wereld’ meer. Maar je leert alleen als er iets misgaat.

Slimme ‘scalpel’

smart-scalpel-1

Sensor kan het verschil voelen tussen gezond hersenweefsel en tumor. Vooral bij beginnende tumoren is het verschil moeilijk te zien met het blote oog. Succesvol getest op varkenshersenen.

A drone-mounted chainsaw, what could possibly go wrong?

Nominatie voor de beste kop van de maand.

chainsaw-drone-1

En er is geen woord van gelogen. Deze maffe Finnen hebben een draaiende kettingzaag aan een drone gehangen. Met de onvermijdelijke GoPro aan boord. Zo kom je de lange winters door. Filmpje. 

Fietslamp