Smeren!

Een soort ‘zonnebrandcreme’ voor asfalt vermindert de hitte die het straatoppervlak opvangt en terugkaatst. Zou steden leefbaarder maken. Ingredient is titanium oxide, dat ook wordt gebruikt in zonnebrandcremes voor mensen. Verschillende gemeentes in de VS zeggen dat ze het hebben geprobeerd en dat het werkt.

 

Hoe klinkt Mars?

We hebben al heel wat mooie video van Mars zien komen, dankzij de ‘rovers’ van NASA en anderen. (Er zijn nu zo’n tien verkenners en landingscapsules op Mars, sommige niet langer functioneel. ESA en Rusland willen volgend jaar ook eentje op weg sturen.) Maar we kregen alleen beeld. De Zhurong verkenner van China, die enkele honderden kilometers van de Perseverance van NASA op Mars rondrijdt, heeft nu een film met audio gestuurd.

Hoe klinkt het? Een beetje een deceptie. Er is weinig atmosfeer dus weinig om geluidsgolven te dragen.

Goed nieuws

Ja, er is ook nog goed nieuws. De asteroïde Apophis gaat niet op de Aarde inslaan. Herhaling: GEEN inslag door asteroïde Apophis, niet nu en ook niet de komende honderd jaar. Zegt NASA, na nieuwe berekeningen. Apophis is zo’n 340 meter lang, en een inslag zou een ontploffing veroorzaken gelijk aan 1.000 megaton TNT. Niet zo groot als de Chicxulub inslag 66 miljoen jaar geleden, die het meeste leven op aarde wegvaagde; maar wel voldoende om de hele planeet in een winter te dompelen. Zo’n inslag komt gemiddeld 1x per 80.000 jaar voor.

Kan ook

MicroLED 165-inch TV-scherm vouwt op, kantelt en verdwijnt in de vloer. $400.000.

Want socialisme

Burgemeester van Colorado City in Texas lucht zijn hart op Facebook. Mensen die bij hem aankloppen voor hulp omdat de elektriciteit is uitgevallen en omdat ze het koud hebben etc. zijn klagers en luilakken en het is allemaal de schuld van socialisme. ‘Ik ben helemaal klaar met mensen die van alles willen.’ ‘De sterken zullen overleven en de zwakkeren zullen ten onder gaan.’  De volgende dag nam hij toch maar ontslag. (Letterlijke tekst achter de klik.)

CO2-opslag: te duur

Petra Nova, de enige energie-centrale in de VS die CO2-uitstoot van de steenkolencentrale opving en opsloeg (en één van de grootste ter wereld), is nu voor onbepaalde tijd gesloten. De centrale werd op 1 mei vorig jaar al ‘tijdelijk’ stilgezet. Reden: olie is goedkoop, CO2-opslag is extreem duur. Elektriciteit kan goedkoper opgewekt worden met olie maar ook met zon en wind.

Nuttig

Als u een filmpje of een foto post op sociale media, worden kennelijk de metadata ervan af gehaald door de dienstverlener, om de privacy van de gebruiker te beschermen. Niet door Parler. Zo kon een analist later vaststellen waar de filmpjes waren gemaakt, en hoe ver de maker dus in het Capitool was binnengedrongen.

Het is niet perfect: nauwkeurig met een marge van 11 meter, en GPS kan niet zien op welke verdieping de betrokkene was. Maar voldoende pikant om de belangstelling van de FBI te wekken. Die zei gisteravond dat nu 160 dossiers zijn geopend tegen mensen die worden verdacht van strafbare feiten.

De lokatiedata werden verzameld door een anti-Trump hacker die hoopt dat het bewijsmateriaal zal leiden tot arrestaties.

onApple’s

Installeren van iOS14 op de mobiel en smartwatch leidt tot een hele serie problemen, waaronder een snel leeglopende batterij. Apple’s antwoord: deze problemen kunnen zich voordoen, en u kunt ze verhelpen door telefoon en horloge te backuppen, vervolgens leeg te vegen en iOS en inhoud opnieuw te installeren. Niet het gelikte, klantvriendelijke Apple dat we gewend zijn.

Bijna zelfrijdend

UPS laat al sinds mei zelfrijdende vrachtwagens pendelen tussen Tucson en Phoenix in Arizona, een traject van 115 mijl (184 km). Maar had dit nog niet bekendgemaakt. Aan boord zitten wel een ingenieur en een chauffeurmens, voor het geval dat. Testfase voordat ‘niveau 4’ kan worden bereikt, waarin auto’s echt helemaal autonoom rijden.

Uit 1982

Deze twee grafieken zijn voorspellingen gemaakt in 1982, en ze zijn vrijwel perfect uitgekomen. Dit jaar bereikt het niveau van CO2 in de atmosfeer 415 ppm (parts per million), en is de temperatuur ongeveer 1ºC hoger dan voor het industriële tijdperk. Ramingen waren gemaakt door wetenschappers in dienst van olieproducent Exxon. Ze voorspelden ook dat toenemende CO2 het ‘broeikas effect’ zou vergroten, de aarde en de oceanen zou opwarmen, klimaatverandering zou veroorzaken. Exxon publiceerde de studies nooit en wordt nu in rechtszaken verweten dat het moedwillig deze en andere kennis heeft verzwegen.