Iets meer privacy

Google gaat niet meer meewerken aan het volgen van individuele gebruikers, de tot nu toe gebruikelijke manier om advertenties op de interesses van individuen te mikken. Het bedrijf zegt dat het daardoor wel terrein prijsgeeft aan concurrenten, maar: de consument wil meer privacy, er komt strenger toezicht; dus dit is geen bestendige longe-termijn investering. Om adverteerders te behouden zal Google inzetten op het ontwikkelen van technologie die mensen samenvoegt in groepen; iedere groep heeft een belangstellingsgebied, maar wie er in die groep zitten blijft onbekend.

 

Wat als …?

Steeds kleinere chips ontwerpen wordt steeds moeilijker. En de eisen steeds hoger. Hoe ontwerp je hardware voor machine learning over 2-5 jaar? ‘Als we de ontwerpcyclus van chips drastisch kunnen inkorten, dan kan hardware zich zich aanpassen aan de snel veranderende eisen van machine learning.  Als we nu eens machine learning konden gebruiken om sneller chips te ontwerpen, dan zou er een integrale relatie ontstaan tussen hardware en machine learning, waarin ze elkaar voortstuwen in ontwikkeling.’ Google’s AI afdeling denkt hardop.

Translatatron

Google heeft een vertaler ontwikkeld – genaamd Translatatron – die niet van spraak-naar tekst-naar spraak gaat, maar meteen spraak in spraak vertaalt. Dat is nauwkeuriger, en heeft als voordeel dat de stem van de originele spreker beter (nog niet perfect, maar beter) kan worden gereproduceerd.

Google weet meer

Google weet meer van ons dan Facebook, en heeft ook data van niet-gebruikers. Het heeft ook toegang tot de twee miljard Android gebruikers. Het levert gebruikersdata aan 4.000 ‘datamakelaars.’ Maar is (nog) niet doelwit van politici. (Betaalmuur. Voor de gewetenlozen: Medium.)

Gratis kunst (2)

Lezers Dattatreya en Pronk wezen mij er op dat ons Rijksmuseum allang zijn kunst op het web beschikbaar stelt. Via Google Arts & Culture, maar de kwaliteit is er niet minder om getuige deze inzoom van Rembrandt’s Johannes Wtenbogaert uit 1633:

Probeer de drie musea vooral in uw eigen browser, de resolutie is telkens verbluffend.

Zelfkastijding

De grote tech-bedrijven horen het gehuil van de wolven, en proberen ze uit alle macht op afstand te houden. Twitter blokkeert advertenties van twee Russische media, RT en Sputnik, en geeft de inkomsten á $1,9 miljoen aan een onderzoek naar verantwoordelijk mediagedrag. Google kondigt een partnership aan met de ‘International Fact Checking Network.’   Nobel, maar te laat. Terecht of niet, politici kunnen deze volkswoede niet negeren.

Intussen vannacht: winst Google (Alphabet) +33%, aandeel nabeurs +4,2%; omzet Amazon +34%, aandeel nabeurs +7%. Twitter ‘vermindert verlies,’ aandeel +18%.

PS: Amazon heeft in 12 staten in de VS toestemming gekregen om medicijnen te verkopen. De apothekers zijn aan de beurt. (tip: M. Hubeler)

Google Earth vernieuwd

Alles nu in 3D beschikbaar. Speciale gidsen. Rechtstreeks op Chrome beschikbaar.

Verander het onderwerp

In de categorie ‘een antwoord op zoek naar een vraag’: ik kan geen situaties bedenken waarin ik dit nodig zou hebben maar u misschien wel?

 

Google Translate

Heeft nu machine learning ingevoerd, zodat het programma zichzelf verbetert. Voorlopig alleen nog voor Engels, Frans, Spaans, Portugees, Duits, Chinees, Koreaans en Turks.  Een derde van de wereldbevolking. Translate vindt het nu makkelijker om hele zinnen te vertalen, dan alleen woorden. Google noemt het de grootste verbetering in één klap in tien jaar.

Kan Apple hier nog tegen op?

screen-shot-2016-10-04-at-8-59-22-pmAls Google, met zijn superieure software, een telefoon op markt brengt met dezelfde ambities als de iPhones, kan Apple dan nog lang stand houden? Het zal steeds moeilijker worden om klanten uit de Google bubble te lokken. Integratie van hard- en software was het geheim van Apple, maar als Google nu ook behoorlijke apparaten kan maken dan … de prijzen zijn ieder geval Apple-ig: $650 tot $870.