Ontnuchterend

CO2-uitstoot lijkt dit jaar 5,5% lager uit te vallen dan vorig jaar, dankzij Corona. (vandaar de schone lucht boven Los Angeles.) Dat is één inschatting, het is nog te vroeg om de balans op te maken. Maar om het doel van het klimaatakkoord van Parijs te halen – stijging van wereldtemperatuur van 1,5º Celsius per 2050 – moeten we ieder jaar 7,6% verminderen. Cumulatief dus. Zegt de VN.

iPhone slachtoffers

Iedere keer dat Apple een nieuwe iPhone introduceert, zoals gisteren, vallen er slachtoffers: namelijk de eigenaars van oudere modellen. Als u een iPhone heeft dat weet u het: hij wordt met ieder nieuw besturingsmodel, iedere update langzamer. Op mijn iPhone4 is 4,8 Gb (30% van de 16Gb) in beslag genomen door ‘overig.’  Ook na alle schoonmaak- en opruimbeurten. Alle hardware fabrikanten maken zich eraan schuldig maar Apple maakt het extra moeilijk om zelf het apparaat te openen of modificeren. Consumenten aller landen, sta op en doe-het-zelf. De handleiding staat waarschijnlijk op Google! (langer verhaal met zelfde strekking in WSJ maar paywall vrees ik).

Reddit censureert klimaatontkenners

Reddit Science heeft 4 miljoen lezers, twee keer zo veel als de grootste krant in de VS. Moderator vertelt hoe hij ‘climate deniers’ gewoon weert als ze commentaar insturen. Dat maakt het debat beschaafder en productiever. Maar waar ligt de grens tussen een ‘ontkenner’ en een ‘skepticus’? Wie bepaalt dat? Staat er niet bij.