Antikythera

Fragmenten opgedoken nabij het Griekse eiland Antikythera waren onderdeel van een ingewikkeld mechanisme, maar stellen iedereen nog steeds voor raadsels. De eerste drie werden gevonden in 1900, sindsdien nog 79 andere, kleinere stukjes. Hij heeft al de bijnaam ‘de oudste computer.’ Meest plausibele datering op dit moment is 100-150 v.C., gemaakt in Rhodos. Een natuurkundige die de onderdelen bestudeerde zei in 1958: ‘Het is alsof je een pyramide opent en er een atoombom aantreft.’ Voorlopige conclusie: hij brengt de baan van planeten, Zon en maan in beeld; wijzerplaten en wijzers kunnen veranderd worden. Maar waartoe? En voor wie? Dat snapt nog steeds niemand, na 120 jaar studie.

De Pest?

Mongoolse marmotjager, 1990. Foto AKG/History Today

We weten dat de Pest, die verantwoordelijk was voor de dood van ongeveer een derde van alle Europeanen in de 14de eeuw, werd verspreid door ratten en vlooien. Maar hoe kwam de bacterie in Europa? Vanuit de Kaukasus. Maar hoe kwam hij daar? Recent onderzoek op oud DNA leidt tot een nieuwe theorie. De bacterie was eind 12de, begin 13de eeuw geconcentreerd in de Tian Shan bergen, op de grens van Kyrgyzstan en China. Van daar uit verspreidde hij zich in alle richtingen: India, de Kaspische Zee, Siberië Mongolië en China. Hoe? Door Mongolen, die marmotten jaagden. Ze aten het vlees en gebruikten de huiden. Kleinere knaagdieren zijn makkelijke prooi voor nomaden. Marmotten zijn net als ratten dragers van Y. Pestis. De Mongolen begonnen hun rooftochten onder Dzjengis Khan rond 1200.

Drukke drukkerijen

Tijdgenoten van Rembrandt, in de 17de eeuw, hadden meer boeken dan wie ook ter wereld. In de korte Gouden Eeuw had Holland een enorme bedrijfstak gemaakt van boeken drukken. Nu weten we van het bestaan van enkele honderdduizenden titels; maar een nieuw project van de U. van Edinburgh concludeert dat er drie tot vier keer zo veel titels waren gepubliceerd – vaak almanakken, kalenders, handboeken en ander ‘commercieel werk’ dat niet in bibliotheken werd gekoesterd.  Totaal 700.000 titels, schatten ze.