Onderzoeksgeld

Nederland geeft minder uit dan Spanje, Italië en Rusland; maar meer dan Zweden, Zwitserland, Turkije en Singapore. NB absolute bedragen, niet in relatie tot inwonertal; wel PPP, dus gecorrigeerd voor koopkracht.

Niet alleen Amsterdam

Wat je moet verdienen om een ‘gemiddeld’ (modaal) huis te kopen in de VS. Niet duidelijk wat een ‘gemiddeld’ huis is, dat verschilt per staat. In ieder geval niet starterswoningen. Uitgangspunt: 30 jaar hypotheek, rente aftrekbaar, 10% aanbetalen. Aan de Oost- en Westkust heb je wel een ton inkomen nodig. Pikant: de hypotheekrente in de VS is 4-5% dus Amerikaanse banken krijgen nog veel meer subsidie van de centrale bank dan de Nederlandse (in de vorm van de spread tussen geld kopen en uitzetten).

Duur spelletje

Oxford maakte de eerste grootschalige studie over de kosten van de Olympische Spelen sinds 1960. Met veel slagen om de arm: van 11 Olympische spelen zijn geen kosten bekend. Van de andere 19 alleen de sportgerelateerde kosten (stadions, Olympische dorpen). Niet-sportgerelateerde kosten (hotels, extra vervoer) zijn waarschijnlijk hoger. De cijfers zijn niet voor inflatie gecorrigeerd. Olympische spelen zijn altijd duurder dan begroot. Gemiddeld 156%. Daarmee vergeleken zijn dammen (20%) en bruggen en tunnels (34%) bijna conservatief begroot te noemen. Brazilië 2016 had sportgerelateerde kosten van 4,6 miljard dollar, inclusief de budgetoverschrijding van 51%. Een keurige OS-score. De eerste grafiek toont de kosten; de tweede grafiek de budgetoverschrijdingen.

1-cost-of-the-olympic-games-798a
2-cost-overruns-of-the-olympic-games-99c2