Plus ça change

‘Veel grote steden zagen in het voorjaar en de zomer van 1832 rellen en demonstraties naar aanleiding van cholera. ‘In de eerste opstanden twijfelden arme mensen überhaupt aan het bestaan van de ziekte. Ze dachten dat die was verzonnen door de autoriteiten – met als doel de armere bevolking te dwingen tot ziekenhuisopname, waar ze gebruikt zouden worden voor vivisectie experimenten, of voor ontleding na overlijden. Of om overbevolking te bestrijden.’

Niet alleen de laagopgeleiden zaten in de ontkenningsstand. Ondernemers in Sunderland beweerden dat een cholera-uitbraak te wijten was aan ‘gewone ingewandstoornissen’ en dat het dodental dus niet hoger was dan in andere jaren.

(Uit het boek ‘Death, Dissection and the Destitute’ door Ruth Richardson, U. of Chicao Press, 2001)

‘There are nine million solar panels in Topaz …’

(Dat liedje over de fietsen in Beijing van Katie Melua, weet u nog wel?)

tr29mm679grxqyubwg1m

 

De Topaz zonne-farm in San Luis Obispo (zuid-Californië) heeft negen miljoen zonnepanelen en is daarmee op dit moment ‘s werelds grootste. Levert 550 megawatt, voldoende voor 160.000 huishoudens (in Californië waar de airco volop draait). NB panelen, geen spiegels zoals op die andere grote.

Kunnen we dat in een pilletje krijgen alstublieft?

Eiwit gelokaliseerd dat de mens stress-bestendig maakt. Wie meer beta-catenine aanmaakt in het centrale zenuwstelsel (in het ‘beloningscentrum,’ de nucleus accumbens), blijkt beter bestand tegen stress. Interessante link met depressie: nu wordt depressie herleid tot lage niveaus van serotonine en dopamine. Antidepressiva versterken de overdracht van o.a.  neurotransmitter serotonine. Maar lage niveaus van serotonine zijn misschien alleen maar gevolgen of symptomen van het gebrek aan beta-catenine. Artsen onderzochten hersenen van recent overleden mensen met depressie. Die bleken lage beta-catenine te hebben, ongeacht of ze antidepressiva hadden geslikt tijdens hun leven.